Unde se află cascada La Șipot

Cascada La Șipot este adesea confundată cu alte cascade de pe teritoriul României cu nume asemănător.

La Șipot este dintre numeroasele cascade din zona Munților Buzăului, care sunt cunoscute pentru frumusețea lor naturală și peisajele impresionante. Această regiune oferă numeroase trasee montane și locuri pitorești, fiind adesea explorată de către iubitorii de natură și turiști aventurieri.

Cum ajungi la cascada La Șipot

Cascada La Şipot este o cădere de apă de peste şase metri înălţime și se află la 135 de kilometri de București, în comuna Chiojdu. Cascada este situată la 80 de kilometri de Buzău, la granița cu județul Prahova.

Pe timp de vară, turiștii își răcoresc picioaree în apa proaspătă și rece și simt cum grijile cotidiene se spală și se risipesc, iar stresul se topește sub razele blânde ale soarelui filtrat de frunzele copacilor. Cascada devine o terapie naturală, iar fiecare picătură de apă devine o mângâiere pentru suflet.

Despre comuna Chiojdu

Comuna Chiojdu, cea pe teritoriul căreia se află cascada La Șipot, se află în Munții Siriu, pe cursul superior al râului Bâsca Chiojdului. Localitatea este străbătută de drumul județean DJ102L.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Satul Chiojdu datează din perioada Medievală, când Mihail Voievod, fiul lui Mircea cel Bătrân a dat moșnenilor din Starchiojd teritoriul Chiojdului. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna se numea Chiojdu din Bâsca, făcea parte din plaiul Buzău al județului Buzău și era formată din satele Bâsca, Bogzeni, Cătiașu, Chiojdu, Plescioara, Poienițele de Jos și Poienițele de Sus.

Pe teritoriul comunei Chiojdu se află patru monumente istorice:

  • Casa cu blazoane, clădire datând din secolul al XVIII-lea.
  • Casa Vasile Codescu din secolul al XIX-lea
  • Gospodăria Traian Drăgulin, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea
  • Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial

Ce poți vizita în apropiere de cascada La Șipot

Munţii Siriu sunt un colţ de rai, cu locuri superbe care atrag prin frumuseţea lor liniştitoare şi prin peisajele unice întâlnite aici. Mulţimea atracţiilor oferite face ca acesta să constituie o zonă montană foarte solicitată de turişti.

Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor, format la peste 1400 metri altitudine, se află într-o zonă puţin cunoscută de turişti, cu peisaje sălbatice, aproape nemodificate. Traseul de la Cascada La Șipot are o lungime de aproximativ 20 de kilometri și urmează DJ 103 P, DC 209, continuînd apoi pe „drumul nemților” până la Lacul Vulturilor.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Există o poveste despre Lacul Vulturilor, de la care i se trage şi denumirea de Lacul fără fund. Povestea spune că un cioban de aici, sătul de această meserie, şi-ar fi părăsit turma de oi şi şi-a aruncat bâta în acest lac. După un an, el a regăsit-o plutind în Dunăre, moment la care, mistuit de dorul locurilor natale, a decis să se întoarcă la vechea îndeletnicire, căutându-şi turma de oi.

Lacul Siriu

Lacul Siriu din Județul Buzău se află nu foarte departe de cascada La Șipot din același județ
Lacul Siriu din Județul Buzău se află nu foarte departe de cascada La Șipot din același județ

Lacul Siriu se află pe DN 10, cam la jumătatea drumului dintre Buzău şi Braşov şi este un lac artificial de aproximativ zece kilometri lungime situat pe cursul superior al râului Buzău. Este un baraj construit în aproape două decenii, între anii 1975 – 1994, doar din pământ, piatră steril şi argilă, după o reţetă inovatoare la acel moment, fără beton în compoziţie. Are 122 m înălţime şi o deschidere de aproape 600 m. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Cascada Caşoca

Cascada Caşoca (Pruncea) – cascadă ce se află în apropiere de Barajul Siriu, pe drumul forestier Caşoca (masivul Podu Calului), la 6 km din DN10. Cascada are o cădere de 17 m. În stânga se spune că este ascunzătoarea haiducului Gheorghelaş, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu, “stăpân” al acestor locuri între 1821-1827.

Vulcanii noroioși

La aproximativ 60 de kilometri de cascada La Șipot se află Vulcanii Noroioși, situați în partea centrală a Subcarapților de Curbură, în apropierea comunei Berca, județul Buzău.

Din anul 1924, Vulcanii Noroioși sunt declarați rezervație naturală și reprezintă un obiectiv atractiv în circuitul turistic european.

Vulcanii noroioși sunt asemenea unor movile conice, unor pâlnii cu vârful în sus, care se formează la suprafața pământului prin erupția gazelor naturale ce își croiesc un drum de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului, într-un strat argilos, în combinație cu pânza freatică.

Noroiul din vulcan este împins în permanență de gazele naturale spre gura vulcanilor, de acolo de unde se prelinge pe versanții acestora. Au forma unor pârâiașe ce se usucă treptat și modifică în permanență peisajul.

Herghelia Cislău

Herghelia Cislău se află sub administrația statului și caii sunt îngrijiți de personal de specialitate. În Herghelia Cislău se găsește și nobilul Armăsar Pur Sânge Englez. Este printre cele mai vechi herghelii din țară, iar aici caii pot fi închiriați pentru ore de călărie cu instructor sau pentru plimbări în cazul persoanelor care sunt avansate în echitație.

Focul Viu de la Lopătari

Focul Viu de la Lopătari este localizat pe malul râului Slănic, în localitatea Lopătari, aproape de satul Terca. Localnicii au denumit „focul viu” un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale care ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări ce ard.

Alte cascade cu nume asemănător, în România

Cascada Șipote din Munții Trascăului

Cascada Șipote din Munții Trascăului
Cascada Șipote din Munții Trascăului

Cascada Șipote este o cascadă din Munții Trascăului, pe teritoriul județului Alba. Ea se află pe Valea Arieșului, la 2 km aval de comuna Sălciua. Cascada este o cădere de apă pe o lungime de aproximativ 1 km cu mai multe cascade mici și două mai mari. Ea este, mai exact, un pârâu de 800 m lungime care coboară de la 700 m la 430 m altitudine pe o albie abruptă ce se varsă în Arieș.

Traseul care duce la cascada Șipote pleacă din centrul comunei Sălciua, urmează 2 km pe șoseaua spre Huda lui Papară până la Valea Morilor de unde, urmând o potecă marcată cu cruce roșie, se ajunge după o oră de mers, în Poiana La Șipote.

La câteva sute de metri se află Peștera și Portalul Poarta Zmeilor, iar la 4 km pe o potecă marcată se ajunge la Peștera Huda lui Papară.

Cascada Șipot din Săpânța

Cascada Șipot din Săpânța este o cădere de apă de aproximativ 7-8 metri și, deși nu este la fel de spectaculoasă ca alte cascade de la noi din țară, atrage anual o mulțime de turiști care vin să viziteze renumita localiate din Maramureș.

Cascada Șipot
Cascada Șipot

Accesul la cascadă este destul de facil, se poate ajunge chiar și cu mașina foarte aproape de ea.

Cimitirul Vesel de la Săpânța, care nu se află foarte departe de cascada Șipot din Maramureș, este unul dintre cele mai vizitate obiective din zonă. Spre deosebire de majoritatea cimitirelor din lume, Cimitirul Vesel din Săpânța are o altă abordare despre moarte. Crucile din interior au mesaje vesele și totul este decorat cu motive tradiționale. Fiecare cruce este pictată într-o nuanță specială de albastru, cunoscută și sub denumirea de „albastru de Săpânța”, o culoare unică precum „albastrul de Voroneț”.

Cimitirul Vesel din Săpânța se află destul de aproape de cascada Șipot din Maramureș
Cimitirul Vesel din Săpânța se află destul de aproape de cascada Șipot din Maramureș

O altă cascadă celebră din Maraureș este Cascada Cailor. Este una dintre cele mai frumoase cascade din România, cu o înălțime de aproximativ 90 de metri, care se află în apropierea stațiunii montane Borșa. Cascada Cailor este spectaculoasă în orice sezon, deoarece apele care se adună pe Muntele Cailor se strâng într-un cerc glaciar și alunecă pe versantul abrupt al Muntelui Piatra Rea și se revarsă peste Podul Cailor.

Descoperă cele mai frumoase obiective turistice din România.

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Andreeafunduc   •   07.12.2023, 08:52

Ce peisaje extraordinare. Foarte frumos!

Irinel   •   05.12.2023, 14:21

Da....am citit . Ai facut ghiveci articolul.

Nana02   •   05.12.2023, 11:42

Un articol cu multe informatii utile

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI