În România, vulcanii noroioși pot fi întâlniți în mai multe locuri, precum: Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, în anumite zone colinare din Moldova și la Pâclele Mari și Pâclele Mici din județul Buzău, zona cea mai spectaculoasă unde se poate observa acest fenomen natural unic. Vulcanii noroioși sunt situați în partea centrală a Subcarapților de Curbură, în apropierea comunei Berca, județul Buzău. Aici, rezervația are patru locuri care manifestă acest fenomen unic:

  • La Fierbători;
  • Pâclele Mari;
  • Pâclele Mici;
  • Beciu.

Cei mai cunoscuți vulcani noroioși sunt Pâclele Mari deoarece acoperă 15 hectare, iar Pâclele Mici se întinde pe 10 hectare, ambii incluși pe lista monumentelor naturii din anul 1924.

Istoria vulcanilor noroioși

Formațiunile pe care le regăsim acum în zona Buzăului sunt prezente de mii de ani, însă atenția s-a concentrat pe ele în 1867, atunci când un francez căuta petrol.
Din anul 1924, vulcanii noroioși sunt declarați rezervație naturală și reprezintă un obiectiv atractiv în circuitul turistic european.

Vulcanii noroioși din România - bulbuci de noroiIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Cum s-au format vulcanii noroioși

Vulcanii noroioși sunt asemenea unor movile conice, unor pâlnii cu vârful în sus, care se formează la suprafața pământului prin erupția gazelor naturale ce își croiesc un drum de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului, într-un strat argilos, în combinație cu pânza freatică.
Erupția unor astfel de vulcani, formează la suprafață conuri prin întărirea noroiului ce intră în contact cu aerul. Noroiul este foarte lichid, motiv pentru care conurile care se ridică au înălțime extrem de mică.
Noroiul din vulcan este împins în permanență de gazele naturale spre gura vulcanilor, de acolo de unde se prelinge pe versanții acestora. Au forma unor pârâiașe ce se usucă treptat și modifică în permanență peisajul.

Imaginea spectaculoasă a vulcanilor noroioși este un noroi gri ce bolborosește din cratere, iar solul din jur crapă din cauza căldurii solului.

Vulcanii noroioși - bule de noroi gri ce bolborosesc în cratere
Vulcanii noroioși – bule de noroi gri ce bolborosesc în cratere

Cum ajungi la Vulcanii Noroioși din județul Buzău

Din București până la Vulcanii Noroioși ai de parcurs aproximativ 145 de km. Din orașul Buzău ai de parcurs aproximativ 17 km, drum pe DN10, spre Brașov, până în localitatea Sătuc, acolo unde faci dreapta spre Berca. Drumul se ramifică imediat după ce vei traversa râul Buzău. Vei face stânga și ulterior dreapta, acolo unde găsi și un indicator ce te va îndruma spre Chiliile. După încă 10 km parcurși, vei întâlni un indicator ce îți va spune că mai am aproximativ 5,5 km de parcurs până la Vulcanii Noroioși, Pâclele Mari. Cu 2 km înainte de a ajunge, vei găsi și indicatoare ce îți vor arăta direcția către Pâclele Mici.

Vulcanii noroioși, Buzău
Vulcanii noroioși, Buzău

Cazare în zona vulcanii noroioși

Dacă ai mai mult timp la dispoziție și vrei să descoperi zona pitorească, ai o gamă variată de opțiuni de cazare. Poți alege cazare direct în Buzău, un punct de plecare pentru a vizita și alte obiective turistice din zonă, ori cazare direct în zona vulcanilor noroioși. La Pâclele Mari vei putea petrece o experiență deosebită chiar la pensiunea Vulcanii Noroioși, acolo unde vei găsi condiții și facilități la standarde înalte. Zona este des vizitată de turiști străini și români, peisajele de poveste, iar mâncarea de excepție.

Zona vulcanilor noroioși este o rezervație unică în Europa ce poate crea o imagine spectaculoasă, atunci când, pe timp de vară, soarele încălzește solul și crapă noroiul uscat.
În preajma vulcanilor, solul este sulfuros, sărăturos și nu tocmai prietenos cu vegetația obișnuită. Aici, un mediu de viață propice, îl găsesc plante precum Obione verrucifera și Nitria schoberi.

Când este recomandat să vizitezi vulcanii noroioși

În primul rând, înainte de a ajunge la vulcanii noroioși, trebuie să știi că, acolo erupțiile sunt dese, motiv pentru care este recomandat să porți cizme de cauciuc ori încălțăminte adecvată pentru o plimbarea în zonă.
Se recomandă evitarea vizitei pe vreme ploioasă deoarece întreaga suprafață a rezervației devine mocirloasă, dar și evitarea vizitei pe timp de caniculă, din cauza temperaturilor ridicate din zonă.
Cel mai bine este să vizitezi vulcanii noroioși pe timp de primăvară și toamnă.

Vulcanii noroioși - sol crăpat din cauza căldurii
Vulcanii noroioși – sol crăpat din cauza căldurii

Alte obiective turistice în Buzău

Pe lângă vulcanii noroioși, cea mai cunoscută atracție turistică din zonă, dacă ești în vizită în județul Buzău, nu trebuie să ratezi nici următoarele obiective turistice:

  • Așezările rupestre – descoperire arheologică uimitoare, așezări ce sunt locuite și în prezent. În trecut au fost folosite ca lăcașuri de cult.
  • Babele de la Ulmet – Trovanți suspendați ce se găsesc la marginea localității Ulmet, parte din comuna Bozioru. Localnicii de aici au dat câte o denumire fiecărei pietre, luându-se după înfățișarea acestora. Așadar, aici vei găsi: Microfonul, Scaunul, Toboganul, Caseta, Cinci Casetofoane.
  • Barajul Siriu – barajul construit artificial pentru producerea de energie electrică ce a dus la formarea unui lac pitoresc, dar și a mai multor viaducte care ocolesc satul.
  • Lacul fără Fund – este un lac de tip periglaciar găsit în Munții Siriului, la altitudine de 1430 m. Lacul mai poartă și denumirea de Lacul Vulturilor și se află într-o zonă protejată de lege cu multe specii de plante și flori.
  • Herghelia Cislău – aici vei găsi peste 450 de cabaline ce se află sub administrația statului și sunt îngrijite de personal de specialitate. În Herghelia Cislău se găsește și nobilul Armăsar Pur Sânge Englez. Este printre cele mai vechi herghelii din țară, iar aici caii pot fi închiriați pentru ore de călărie cu instructor sau pentru plimbări în cazul persoanelor care sunt avansate în echitație.

Sursă foto: 123rf.com

Citeşte şi:

Locuri de vizitat din România – Top 35 obiective turistice de văzut neapărat

Top 15 locuri de vizitat în Brașov și împrejurimi pe care să nu le ratezi

Top 15 locuri de vizitat în Sibiu și împrejurimi, de neratat în acest an

Locuri de vizitat în Cluj-Napoca – Top 10 obiective turistice de vizitat în oraș

BOMBA ANULUI în Liga 1: o campioană trebuie exclusă! A recunoscut că s-a DOPAT, iar consecințele sunt dramatice!
PARTENERI - GSP.RO
BOMBA ANULUI în Liga 1: o campioană trebuie exclusă! A recunoscut că s-a DOPAT, iar consecințele sunt dramatice!
Horoscop 26 ianuarie 2021. Peștii se văd puși în situația de a lua decizii dure, acum doar în forul lor interior
HOROSCOP
Horoscop 26 ianuarie 2021. Peștii se văd puși în situația de a lua decizii dure, acum doar în forul lor interior
Lovitura primită de gigantul WhatsApp de la Poliția din Constanța. Cetățenii au fost avertizați
Știrileprotv.ro
Lovitura primită de gigantul WhatsApp de la Poliția din Constanța. Cetățenii au fost avertizați
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)