Despre carnea de rață

Carnea de rață, deși este adesea asociată cu un conținut ridicat de grăsimi, este mai densă în nutrienți decât am putea crede. Conține în mare parte grăsimi nesaturate sănătoase, dar are și o aromă bogată. Cele mai multe metode de gătit implică pregătirea raței astfel încât majoritatea grăsimii să fie îndepărtată, lăsând pielea crocantă. Grăsimea de rață topită poate fi folosită ca o alternativă mai sănătoasă la unt sau alte grăsimi animale folosite în gătit.

Carnea de rață este extrem de aromată. Este o sursă excelentă de proteine și grăsimi sănătoase, precum și de micronutrienți, inclusiv seleniu, fier și niacină. Ouăle de rață sunt, de asemenea, dense în nutrienți, cu un profil nutritiv similar cu ouăle de găină (cu cantități mai mari per ou, deoarece ouăle de rață sunt mai mari decât ouăle de găină).

Informații nutriționale despre carnea de rață

Informații nutriționale pentru un piept de rață Pekin fără piele de aproximativ 85 g.

  • Calorii 119
  • Grăsime 2 g
  • Sodiu 89 mg
  • Carbohidrați 0g
  • Fibre 0g
  • Zaharuri 0g
  • Proteine 23,5 g
  • Fier 3,8 mg
  • Seleniu 24,6 mcg

Grăsimi

Carnea de rață conține multă grăsime între piele și carne, dar nu conține grăsime marmorată în mușchi, cum ar fi la carnea de vită. Această grăsime vizibilă a dat ratei reputația de a avea un conținut ridicat de grăsimi. Cu toate acestea, cantitatea totală de grăsime va varia semnificativ în funcție de faptul că rața este gătită sau consumată cu sau fără piele.

Clipul prin care PE îndemnă cetățenii UE să voteze. Mesaje de la bâtrâni din România, Franța și alte țări, pentru generațiile tinere: „Nu luați democrația ca pe un dat”
Recomandări
Clipul prin care PE îndemnă cetățenii UE să voteze. Mesaje de la bâtrâni din România, Franța și alte țări, pentru generațiile tinere: „Nu luați democrația ca pe un dat”

De fapt, fără piele și grăsimea vizibilă, carnea de rață are mai puțină grăsime decât pieptul de pui prăjit fără piele. De exemplu, pieptul de rață fără piele oferă doar 2 g de grăsime totală (din care 0,5 g sunt grăsimi saturate) per porție. Aceeași porție de piept de pui prăjit fără piele oferă 3 g de grăsime totală (din care 1 g este grăsime saturată).

În plus, majoritatea grăsimilor sunt grăsimi sănătoase nesaturate, inclusiv o cantitate mare de grăsimi mononesaturate și o combinație de acizi grași omega-3 și omega-6.

Chiar dacă este consumată de obicei cu piele, conținutul de grăsime al carnei de rață va varia în funcție de cât de multă grăsime a fost eliminată în timpul procesului de gătit. De exemplu, un piept de rață gătit timp de 13 minute și apoi prăjit va avea mai puțină grăsime decât aceeași bucată de rață prăjită pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Proteine

Carnea de rață oferă proteine de înaltă calitate cu o varietate de aminoacizi neesențiali și esențiali.

Vitamine si minerale

Rața conține o varietate de micronutrienți, inclusiv fier, seleniu și o cantitate mică de vitamina C. Conține o varietate de vitamine B, dar este deosebit de bogată în niacină și B-12. Ca și alte vitamine B, niacina joacă un rol important în transformarea carbohidraților în glucoză și în metabolizarea grăsimilor și proteinelor. B-12 este esențială pentru funcția nervoasă, formarea globulelor roșii și sinteza ADN-ului.

Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”
Recomandări
Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”

Cum să gătești carnea de rață

Carnea de rață poate fi gătită în diverse moduri pentru a scoate în evidență gustul bogat și textura sa suculentă.

Carnea de rață poate fi gătită și într-un amestec de lichide aromate, precum supă, vin sau sosuri, la foc mic sau într-un slow cooker. Această metodă permite cărnii să devină fragedă și să absoarbă aromele ingredientelor cu care este gătită.

Carnea de rață poate fi gătită în întregime sau sub formă de bucăți în cuptor. Acest lucru este adesea făcut pentru a obține o crustă crocantă pe pielea de rață. Înainte de a pune carnea în cuptor, este recomandat să înțepați pielea de rață cu o furculiță pentru a permite grăsimii să se scurgă în timpul gătitului și pentru a obține o piele mai crocantă.

În general, carnea de rață se potrivește bine cu o varietate de arome, inclusiv condimente precum usturoi, ghimbir, scorțișoară și miere. De asemenea, este delicioasă atunci când este acompaniată de fructe precum portocale, merișoare sau prune.

Rețete cu carne de rață

Rață pe varză

Rețete cu carne de rață -Rață pe varză
Rețete cu carne de rață -Rață pe varză
Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO
Recomandări
Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO

Una dintre cele mai populare rețete cu carne de rață este cu siguranță cea de rață pe varză.

Ingrediente

  •  1 rață de 1-2 kg
  •  1 ceapă mare
  •  1 varză murată de 1 kg
  •  1 varză proaspătă de 2 kg
  •  300 ml suc de roșii
  •  200 ml apă
  •  sare, piper, cimbru, boia dulce – după gust
  •  1 frunză de dafin

Mod de preparare

Spală și freacă rața pe interior și exterior cu condimente și ulei. Dă-o la cuptor într- tavă în care ai turnat în prealabil o cană cu apă. Las-o la făcut timp de 60 de minute, după primele 30 întoarce-o pe partea celalată, să se facă egal.

Varza murată se taie fideluță și se pune la călit în puțin ulei la foc mediu spre mare, pentru circa 20 de minute, cu capac și amestecând din 5 în 5 minute.

Separat se taie și se călește și varza proaspătă până se înmoaie. Taie ceapa solzișori. Combină într-un castron sucul de roșii, apa și condimentele.

Combină cele 2 tipuri de verze cu sosul mai devreme făcut. Scoate un pic rața deoparte, pune varza pat pe fundul tăvii și pune rața la loc peste.

Dă la cuptor totul timp de 90 de minute. Dacă observi că varza se usucă, mai scade focul și toarnă puțină apă. Întoarce din când în când rața, să se rumenească egal.

Când e gata, se porționează rața și se servește alături de varza din tavă și o porție de mămăliguță fierbinte. Sursă – retete.unica.ro

Piept de rață în sos de rodii

Piept de rață în sos de rodii
Piept de rață în sos de rodii

Ingrediente

  • 1 piept de rață
  • 1 rodie
  • 1 ceapă mare
  • oțet
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Partea cu piele a pieptului de rață se crestează în romburi.

Pieptul de rață se rumenește într-o tigaie la foc mediu-mare. Întăi se rumenește partea cu piele timp de 5 minute pentru a elibera grăsimea.

Se coace și partea netedă a pieptului de rață timp de 5 minute la foc mediu. Se preîncălzește cuptorul la 100 de grade Celsius. Se păstrează pieptul de rață la cald, în cuptor.

În tigaia în care s-a rumenit pieptul de rață, se rumenește și ceapa tocată mărunt. Se adaugă bobițele de rodie și se stropește cu puțin oțet.

Pieptul de rață se așază pe farfurie și se pune sosul de rodii peste carne.

Pentru un plus de prospețime, pieptul de rață cu sos de rodii se poate servi și cu bobițe de rodii proaspete.

Sursă retete.unica.ro

Rață cu portocale și rozmarin

Rață cu portocale și rozmarin
Rață cu portocale și rozmarin

Ingrediente:

  • 2 buc piept de rață, cu piele
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat
  • 2 portocale mari
  • 2 lingurițe de miere
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți fin
  • Frunze proaspete de rozmarin
  • Ulei de măsline

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 200°C. Tăiați pielea de pe pieptul de rață în dungi subțiri, fără a tăia carnea, și condimentați-le generos cu sare și piper.

Încălziți o tigaie pe foc mediu și așezați pieptul de rață, cu partea de piele în jos, pentru a se prăji timp de aproximativ 5 minute, până când pielea devine crocantă și a început să se topească grăsimea.

Întoarceți pieptul și prăjiți timp de aproximativ 2-3 minute pe partea cealaltă. Scoateți pieptul de rață și scurgeți excesul de grăsime.

În aceeași tigaie, adăugați mierea, usturoiul și sucul de portocale. Lăsați să fiarbă ușor până când sosul se îngroașă ușor.

Întoarceți pieptul de rață în tigaie și adăugați ramurile de rozmarin. Transferați tigaia în cuptor și gătiți timp de aproximativ 10-12 minute, sau până când carnea de rață este gata și a obținut o crustă frumoasă aurie.

Servește pieptul de rață tăiat felii, cu sosul de portocale și rozmarin peste ele.

Descoperă și care sunt beneficiile consumului de fructe deshidratate.

Rață cu ghimbir și scorțișoară

Rață cu ghimbir și scorțișoară
Rață cu ghimbir și scorțișoară

Ingrediente:

  • 4 pulpe de rață, cu piele
  • 1 lingură de ghimbir proaspăt, ras
  • 2 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de miere
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți fin
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat
  • Ulei de măsline

Mod de preparare:

Încingeți cuptorul la 180°C. Condimentați pulpele de rață cu sare și piper și așezați-le într-o tavă unsă cu ulei de măsline.

Într-un bol mic, amestecați ghimbirul ras, sosul de soia, mierea, scorțișoara și usturoiul. Turnați amestecul de sos peste pulpele de rață, asigurându-vă că sunt bine acoperite.

Acoperiți tava cu folie de aluminiu și transferați-o în cuptor. Gătiți timp de aproximativ 1 oră, sau până când carnea de rață este fragedă și gata de servit.

Îndepărtați folia de aluminiu și mai lăsați tava în cuptor pentru încă 10-15 minute pentru a obține o crustă crocantă.

Serviți pulpele de rață cu garnitură de legume proaspete sau orez.

Sursă foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
FANATIK.RO
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte de Paște
FANATIK.RO
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte de Paște
Reacțiile militarilor ucraineni după ce au folosit o armă românească împotriva rușilor: „Am oprit pentru că fierbea” | VIDEO
Știrileprotv.ro
Reacțiile militarilor ucraineni după ce au folosit o armă românească împotriva rușilor: „Am oprit pentru că fierbea” | VIDEO
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat: "Am început să ne mutăm lucrurile"
Observatornews.ro
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat: "Am început să ne mutăm lucrurile"
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente
HOROSCOP
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI