De Răzvan Mihalașcu,

Oamenii de știință au precizat că există o legătură între folosirea paracetamolului în timpul sarcinii și apariția unor tulburări precum ADHD și autism, notează inews.co.uk.

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite susțin că au analizat mai multe probe de sânge prelevate din cordonul ombilical de la aproape 1.000 de femei și au descoperit că bebelușii au fost expuși medicației. Aceștia au ajuns la concluzia că astfel cresc „semnificativ” șansele dezvoltării de ADHD sau autism la copii.

Studiul arată că peste 25,8 la sută dintre copii au fost diagnosticați cu ADHD până la împlinirea vârstei de 9 ani, 6,6 la sută dintre ei cu autism, iar 4,2 la sută cu ADHD și autism, notează sursa citată.

Cu toate acestea, echipa de cercetători a recunoscut că studiul publicat în jurnalul JAMA Psychiatry este imperfect. Motivul: au făcut o singură analiză de sânge din cordonul ombilical, ceea ce ar putea însemna că gravida ar fi putut lua paracetamol pentru a nu mai avea dureri în timpul sarcinii, conform sursei citate.

Mai mult, experții britanici susțin că studiul controversat ar trebui citit cu precauție.

Cel mai probabil, bebelușii diagnosticați cu autism s-au născut prematur, iar mamele erau supraponderale, stresate și fumau – toate elementele fiind factori de risc pentru bebeluși.

Andrew Shennan, profesor de Obstetrică la Kings College din Londra:

Profesorul susține că echipa de cercetători trebuie să demonstreze, prin acest studiu, dacă folosirea paracetamolului este periculoasă.

„Femeile ar trebui să ia paracetamol dacă acest lucru este indicat de medici, însă concluziile oamenilor de știință vor determina mai multe cercetări”, a spus profesorul Andrew Shennan, conform sursei citate.

Citeşte şi:

Studiu: Consumul de aspirină și paracetamol în timpul sarcinii crește riscul apariției paraliziei cerebrale la copii

DOCUMENTE DIN PRIMĂRIE! Firea a cheltuit 1,1 milioane de euro ca să facă publicitate spitalului de copii Gomoiu, construit cu supraevaluări ”cu 2.485%”!

Praful din atmosferă, criminalul nevăzut. Care sunt zonele din București unde poluarea este de peste patru ori mai mare decât limitele admise

Ce faceau in castel Ilie Năstase si Albert de Monaco. Prințul mereu ii spunea: «Dacă află tata, ne omoară pe amândoi!»
GSP.RO

Ce faceau in castel Ilie Năstase si Albert de Monaco. Prințul mereu ii spunea: «Dacă află tata, ne omoară pe amândoi!»

Horoscop 17 februarie 2020. Scorpionii se focusează pe sfera sentimentală
HOROSCOP

Horoscop 17 februarie 2020. Scorpionii se focusează pe sfera sentimentală