– Untul crud. Untul se face din smântână. Cel crud se face din cea nepasteurizată. Ca orice produs lactat crud este fragil şi nu se păstrează mult timp, fiindcă se alterează repede. Evident, acest unt are cel mai bun gust.
– Untul fin şi extrafin sunt fabricate din smântână pasteurizată. Untul extrafin se fabrică la 72 de ore de la colectarea laptelui, iar baterea untului trebuie efectuată în maximum 48 de ore. Smântâna nu se congelează în niciun caz pentru untul extrafin, pe când pentru cel fin 30% din ea se poate congela.
– Untul uşor tartinabil. Fiindcă este ţinut în frigider, untul se întinde mai greu pe pâine imediat ce este scos pentru a fi consumat. De aceea a fost creat cel uşor tartinabil. Pentru obţinerea lui nu este nevoie de aditivi. Trebuie doar să topeşti untul şi să-l răceşti încet, controlând foarte bine temperatura, să scoţi partea care e încă moale la temperatura din frigider şi să o amesteci cu untul normal, pentru a-i da supleţe. Chiar dacă se va tartina mai uşor, este un unt normal, de 82% grăsime.
– Unt mai slab şi slab. Sunt mai slabe în materii grase (între 65-60% până la 40%). Acestea nu sunt potrivite pentru gătit, fiindcă au un conţinut mare de apă şi aer. Uneori pot avea incluşi şi aditivi, precum amidon.
Sărat sau dulce
Untul poate fi dulce, uşor sărat sau sărat. Untul dulce se obţine prin simpla batere a smântânii. Celelalte două tipuri se obţin prin sărarea lui.
Untul clarifiat se obţine prin fierberea îndelungată a acestuia până la 180 de grade, fără a-l arde. Se obţine un unt care poate fi folosit fără probleme la prăjit, nefiind toxic.
Unt de casă
Ingrediente: 400 ml smântână dulce, sare (opţional)
Preparare: se pune smântâna dulce în paharul blenderului sau în mixer.
Se mixează smântâna dulce pe viteză mare timp de 5-8 minute până când grăsimea se separă de “zer”. Se scurge lichidul rezultat. Se adaugă 30 ml de apă fierbinte, puţină sare, şi se amestecă până se omogenizează. Se poate amesteca cu verdeaţă sau alte arome.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!