Cuprins:
Ce este astenia de primăvară
Termenul de astenie nu se referă la o afecțiune medicală propriu-zisă, ci la un ansamblu de simptome fizice și psihice, care își fac apariția odată cu schimbarea anotimpurilor. Cea mai frecventă este astenia de primăvară, care începe în mod normal la trecerea de la iarnă la primăvară. Este mai degrabă o tulburare temporară asociată cu adaptarea organismului la schimbările climatice (de la rece la cald), care coincide cu creșterea expunerii la lumina soarelui.
Denumită științific tulburare afectivă sezonieră, astenia de primăvară se caracterizează, de regulă, printr-o epuizare fizică și mentală accentuată, fiind însoțită de obicei de tulburări ale somnului și de o sensibilitate crescută la factorii de mediu. Este important de știut că unele persoane resimt astenia doar într-o anumită zonă a corpului, cum ar fi brațele sau picioarele, în timp ce alții pot prezenta slăbiciune la nivelul întregului corp, care este adesea rezultatul unei infecții bacteriene sau virale, precum gripa sau hepatita, aflăm de la specialiștii de la Health Line. Slăbiciunea poate fi temporară, dar este cronică sau continuă în unele cazuri.
Cine este afectat de astenia de primăvară
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6f1514ba0124c54f52ce8157b9af774c.jpg)
Tulburările de dispoziție și manifestările fizice sunt resimțite mai intens de către persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Cu toate acestea, simptomele specifice asteniei de primăvară se manifestă mai ales la femeile care lucrează în cea mai mare parte a timpului în spații închise, precum birourile, precum și de comunitățile din regiunile geografice extreme, situate în apropierea celor doi poli ai Pământului.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock2280798021-1024x640.jpg)
În același timp, această tulburare temporară este prezentă și la persoanele cu tulburari mintale anterioare sau la cele cu antecedente familiale de boli psihiatrice. Numărul de persoane care se confruntă cu astenia de primăvară tinde să fie mai mare cu cât acestea trăiesc mai departe de Ecuator și se crede că acest lucru se datorează lipsei luminii în lunile de iarnă, ceea ce determină o scădere a nivelului de serotonină, potrivit Marnys.com.
Astenia de primăvară: cauze
Deși originea fiziologică nu este pe deplin clarificată, experții sugerează că astenia de primăvară este cauzată de interacțiunea dintre două tipuri de factori. Pe de-o parte, sunt factorii de mediu specifici primăverii, cum ar fi creșterea numărului de ore de lumină solară, modificările presiunii atmosferice și creșterea temperaturilor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c40b2b2848ca155b658226023f1fd567.jpg)
Pe de altă parte sunt o serie de factori endogeni, care apar în interiorul organismului nostru. Astfel, odată cu sosirea primăverii, unele persoane se confruntă cu modificări ale nivelurilor hormonale, care, coroborate cu noile condiții climatice, provoacă o dereglare a ritmurilor biologice. Expunerea crescută la lumina solară, care este legată de trecerea la ora de vară, favorizează sinteza serotoninei, un neurotransmițător implicat în reglarea dispoziției matinale. În paralel, nivelurile de melatonină, care este hormonul esențial pentru reglarea somnului, rămân înalte.
Această dinamică hormonală poate să genereze un stres asupra organismului, care se manifestă prin stări de oboseală și tulburări ale somnului. În plus, activarea sistemului imunitar în această perioadă a anului ar putea să accentueze aceste simptome. În aceste condiții, organismul persoanelor care suferă de astenie de primăvară prezintă dificultăți în adaptarea la noile condiții de mediu ale primăverii, care sunt mai solicitante din punct de vedere al consumului de energie comparativ cu sezonul de iarnă.
Există și alți factori care pot cauza apariția asteniei de primăvară. De exemplu, persoanele cu istoric de alergie la polen pot prezenta, pe lângă simptomele alergice, schimbări de dispoziție, stare de oboseală sau tristețe. În același timp, o dietă mai săracă în fructe și legume proaspete pe parcursul iernii poate avea ca rezultat carențe de vitamine și de minerale esențiale, afectând nivelul de energie al organismului. Nu în ultimul rând, stresul, un stil de viață sedentar sau schimbări sezoniere în programul de lucru, pot favoriza la rândul lor apariția tulburării sezoniere, relatează HospitaldaLuz.pt.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_63ff26b6b598b5617b0e437fd354840b.jpg)
Simptomele și efectele asteniei de primăvară
Deși astenia de primăvară nu este considerată o afecțiune medicală propriu-zisă, recunoașterea simptomelor și diferențierea acestei tulburări de alte condiții, precum depresia, sunt esențiale. Așa cum am precizat deja, astenia de primăvară nu este o afecțiune medicală propriu-zisă, ci un ansamblu de simptome care își pot face apariția odată cu debutul acestui anotimp.
De regulă, manifestările acestei tulburări apar în perioada de tranziție dintre martie și aprilie, iar intensitatea lor diferă de la un individ la altul. Astenia sezonieră se caracterizează prin prezența unor simptome generale care necesită atenție și diagnostic diferențial.
Printre simptomele specifice se numără: oboseală inexplicabilă, tristețe, lipsă de motivație, dificultate de concentrare, schimbarea tiparului de somn, cu dificultăți de adormire sau insomnie, scăderea libidoului, pierderea poftei de mâncare, stare de iritabilitate, dureri de cap și dureri musculare, mai precizează HospitaldaLuz.pt.
Simptomele asteniei de primăvară sunt temporare și nu durează mai mult de 2-3 săptămâni. În cazul în care acestea persistă mai mult de aceste interval sau dacă apar simptome mai grave precum ameţeală, dificultate de vorbire, vedere tulbure, durere în piept ori dificultăți de respirație se recomandă consultarea unui specialist pentru evaluare și sfaturi adecvate.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock1943565028.jpg)
Astenia de primăvară poate influența negativ performanța la locul de muncă, relațiile interpersonale, precum și calitatea generală a vieții. Oboseala și lipsa de concentrare pot reduce eficiența în activitățile zilnice, iar iritabilitatea poate afecta interacțiunile sociale.
Cum se poate combate astenia de primăvară
Din fericire, există mai multe modalități pentru a combate astenia de primăvară și pentru a recupera energia și vitalitatea pierdute. Trebuie să știi că nu există un tratament specific pentru simptomele acestei tulburări sezoniere temporare, însă efectele sale pot fi minimizate prin adoptarea unei serii de măsuri. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:
Menține o dietă echilibrată. O dietă sănătoasă și echilibrată este esențială pentru a menține organismul în formă și pentru a-l ajuta să combată oboseala, unul dintre simptomele asteniei de primăvară. De aceea, este important să consumi alimente bogate în nutrienți, ca fructe, legume și cereale integrale. De asemenea, este esențial să reduci consumul de cafea, să limitezi consumul de alimente hipercalorice, explică experții de la Paracelso Sagasta.
Fă exerciții fizice moderate. Exercițiile fizice regulate, mai ales cele în aer liber, reprezintă o excelentă modalitate de a elibera endorfine și de a-ți crește starea de bine și, totodată, combate sedentarismul și îți redă energia. Se recomandă reprize de cel puțin 40-50 de minute, de 3-4 ori pe săptămână. Pentru a accelera procesul de adaptare, poți alege să te plimbi, să faci yoga, să alergi sau să mergi pe bicicletă.
Menține rutina de somn. Având în vedere că astenia de primăvară afectează secreția de melatonină, hormonul care reglează somnul este recomandat să-ți menții tiparul de somn și să dormi 7-8 ore pe noapte, păstrând constante ora de culcare și de trezire.
Expune-te la lumina soarelui. Expunerea la lumina soarelui poate să te ajute să îți reglezi nivelul de melatonină și, de asemenea, să-ți îmbunătățească dispoziția. Pentru asta poți să ieși la o plimbare în timpul zilei sau pur și simplu să stai într-un loc cu mult soare.
Redu nivelul de stres. Stresul poate să agraveze simptomele asteniei de primăvară. În aceste condiții, este foarte important să încerci să reduci nivelul de stres prin diverse tehnici de relaxare, cum ar fi meditația. De asemenea, organizează-ți sarcinile de zi cu zi acordând un timp dedicat pentru activități de petrecere a timpului liber, exerciții fizice, activități sociale și odihnă adecvată.
Suplimente alimentare. Unii specialiști recomandă consumul de multivitamine și de suplimente alimentare, deoarece acestea ajută la creșterea energiei fizice și a celei mentale, notează Vitae International.
Rămâi hidratat. Pe măsură ce temperaturile încep să crească se recomandă să te hidratezi cât de mult poți. Asta pentru că organismul nostru transpiră mai mult și are nevoie de mai multe lichide, mai ales în perioadele cu vreme caldă așa cum se întâmplă primăvara și vara. Din acest motiv, este nevoie să consumi cel puțin doi litri de apă în fiecare zi sau să completezi cu infuzii sau cu sucuri din fructe naturale.
Evită consumul de cafea. Consumul de cafea pentru o perioadă scurtă de timp pot să dea un fals sentiment de vigoare și de vitalitate, însă acestea se vor estompa treptat și vor fi înlocuite de o stare acută de somnolență și lipsă de energie.
Redu consumul de alcool. Excesul de alcool în această perioadă poate da o senzație de letargie și, de asemenea, poate să diminueze agilitatea fizică și mentală. Pe lângă faptul că alcoolul dăunează grav sistemului cardiovascular, acesta reduce și nivelul de oxigenare celulară, mai ales la nivelul creierului.
Vezi şi care sunt cele mai frecvente afecţiuni primăvara!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_dc04e4043bfe24aab7dd9c781fc010ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_af0c59904225d71ef15faaab11d3f33f.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_d4520484ddf084e10d7da158a5f611a1.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_a20695f99c835f03267ac550f950ddd3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3d3a74d6c89267c1d8db02f3f8bccb33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_45063146cd597b758e5a7075e6501c45.jpg)