Pentru că anul acesta sărbătoarea Paștelui vine la pachet cu multe restricții impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului, autoritățile vin cu lămuriri în ceea ce privește deplasările pentru cumpărături, Paște și slujba de Înviere.
Cuprins:
Cum vopsești ouăle de Paște cu vopsea din comerț
De obicei, fiecare vopsea pentru ouă pe care o găsești în magazine are instrucțiunile pe ambalaj. Ca sfaturi generale, îți spunem că trebuie să adaugi într-un vas îngust și înalt vopseaua și oțetul, acesta din urmă având rolul de la intensifica culoarea și a o fixa.
După ce se prepară vopseaua, se adaugă ouăle, pe rând, și se lasă 3-4 minute în vopsea. Se scot cu atenție și se așază pe o hârtie absorbantă. Pentru a obține un luciu perfect la sfârșit se ung ouăle cu puțin ulei sau o bucată de slănină.
Ouă de Paște decorate cu ornamente
După ce le-ai vopsit și s-au răcit, dacă vrei să le decorezi suplimentar, nu le unge cu ulei. Aplică decorațiuni specifice pe ouă, fără să apeși prea tare, ca să nu le spargi.
Ouă pentru Paște vopsite cu pensula
Pe ouăle gata fierte, poți aplica o anumită culoare cu pensula, apoi vei desena cu un creion colorat de culoare închisă diverse modele, frunze, linii și puncte, flori sau motive pascale.
Ouă de Paște decorate cu biluțe colorate
Ai nevoie de un adeziv pastă sau lichid, de o pensulă pentru aplicarea lui, de un bol în care să pui mărgeluțele și de o lingură. După ce ai uns oul bine fiert cu lipici, pune-l în bol și presară mărgeluțele cu ajutorul unei linguri peste oul lipicios, apoi scoate oul pe o hârtie.
Cum vopsești ouăle de Paște prin metode naturale
Ouă roșii vopsite cu sfeclă
Sfecla roşie este un colorant natural folosit şi de cofetarii care nu vor să utilizeze ingrediente artificiale în deserturile lor. Chiar dacă nuanţa obţinută nu va fi la fel de intensă precum cea obţinută din vopselele din comerţ, aspectul natural al ouălor vopsite este unul deosebit.
Dacă vrei totuşi să obţii o culoare mai tare, foloseşte o cantitate mare de sfeclă roşie, crudă, tăiată cubuleţe. Iată ce ai de făcut. Pune sfecla într- o cratiţă mică, adaugă ouăle fierte, apoi mai pune un strat de sfeclă şi peste ele. Umple-o cu apă, astfel încât ouăle să fie complet acoperite.
Adaugă apoi două linguri de oţet pentru fixarea culorii şi o lingură de sare fină. Pune oala pe foc şi, când apa dă în clocot, micşorează flacăra şi lasă ouăle între 15 minute şi o oră, în funcţie de nuanţa pe care vrei să o obţii. Dacă vrei un roşu intens, lasă ouăle în zeama de sfeclă roşie peste noapte, la frigider.
Ouă vopsite cu ceapă roșie
Pentru 10 ouă ai nevoie de cojile de la 4 cepe roşii mari, o lingură de oţet, una de sare. Pune apă la fiert într-o oală închisă la culoare (se pătează de la vopsea), adaugă sarea şi oţetul (pentru fixarea culorii), apoi cojile de ceapă. Introdu ouăle la fiert în oală, unul câte unul. După ce dă apa în clocot, lasă- le la fiert minimum 10 minute la foc mic, ca să se prindă culoarea. Opreşte focul şi scoate ouăle unul câte unul, cu o lingură de lemn, pe o farfurie întinsă. Lasă-le la răcit fără să le ştergi.
Ouă galbene vospite cu ceapă albă
Pentru 10 ouă ai nevoie de cojile de la 5 cepe mari, două linguri de oţet, o jumătate linguriţă de sare. Acestea se pun într-un vas cu două litri de apă, împreună cu ouăle, la foc mic (ca să nu crape), timp de 15 minute.
Cum vopsești ouăle de Paște cu ceai verde
Se iau şapte pliculeţe de ceai verde care se fierb timp de 5 minute în 600 ml de apă şi o lingură de oţet. Se pun ouăle şi se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute. În cazul în care vrei o culoare mai intensă, mai laşi ouăle în vas câteva ore.
Cand vrei sa impresionezi vizual, trebuie sa stii care sunt culorile complementare!
Ouă de Paște vopsite cu varză roșie
Fierbe o varză roşie în 2 l de apă şi 3 linguri de oţet timp de 30 de minute. Scufundă ouăle fierte în zeamă, când nu este nici foarte fierbinte, nici călduţă, şi lasă- le până obţii culoarea dorită (le poţi lăsa şi peste noapte). Ouăle vor avea culoarea albastru.
Ouă brune vopsite cu ceai negru
Ai nevoie de 5 plicuri de ceai negru, fierte în 500 ml de apă împreună cu o lingură de oţet, timp de 5 minute. Apoi pui ouăle şi le fierbi la foc foarte mic timp de 25 de minute.
Cum faci ornamente pe ouăle de Paște
Dacă vrei să le faci și modele poți pune frunze de pătrunjel sau alte plante, pe care le lipești de ou, apoi îl bagi într-un ciorap și abia după aceea îl colorezi după metoda aleasă. După ce îl scurgi și s-a mai răcit puțin îl scoți din ciorap. Locurile unde ai pus frunzele vor rămâne albe.
Cum alegi şi fierbi ouăle
E preferabil să foloseşti ouă de ţară albe, pentru puritatea nuanţelor. Acestea nu sunt nici ştampilate. Ca să fii sigură că sunt proaspete, verifică-le, punându-le într-un vas cu apă. Cele mai proaspete vor sta lipite de fund. Verifică-le coaja, să nu fie crăpate.
Trucuri pentru ouă bine vopsite
- Înainte de a pune ouăle la vopsit, e bine să le speli cu mare grijă în apă cu puţin detergent lichid de vase, pentru ca vopseaua naturală să adere mai bine de coaja lor. Nu le spăla cu buretele! Apoi, şterge-le cu un prosop curat (poate fi şi de hârtie).
- După ce le vopseşti, şterge-le cu un şerveţel îmbibat în ulei, pentru a le da strălucire.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!