Una dintre țările care câștigă din ce în ce mai multă popularitate în rândul românilor este Polonia, o țară unde aceștia ajungeau în trecut mai degrabă trimiși în delegație de la locul de muncă decât în vacanță. Cu o cultură și tradiții vechi de sute de ani și cu oameni extrem de prietenoși, Polonia este recunoscută pentru contribuțiile sale semnificative la istoria europeană și mondială, fiind scena multor evenimente cruciale care au marcat istoria umanității. În cazul în care ți-am stârnit curiozitatea pentru a vizita această țară, te invităm să citești în acest articol o lucruri mai puțin știute despre Polonia și o serie de curiozități, unele mai interesante decât altele.

Ce trebuie să știm despre Polonia

Polonia (n.n. – în poloneză Rzeczpospolita Polska și Polska), oficial Republica Polonă (n.n. – în poloneză Rzeczpospolita Polska) este un stat european situat în Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la vest, cu Cehia și cu Slovacia la sud, cu Ucraina și cu Belarus la est și cu Lituania, cu Rusia și cu Marea Baltică la nord. Polonia mai are și o frontieră maritimă cu Danemarca și cu Suedia. Este o republică parlamentară, semiprezidenţială cu o democraţie reprezentativă, compusă din șaisprezece voievodate.

Cum funcționează unitatea 29155 GRU, sinistra echipă a lui Putin pentru asasinate și sabotaje. Cuplul de „ilegali” cehi cu vilă conspirativă în Halkidiki
Recomandări
Cum funcționează unitatea 29155 GRU, sinistra echipă a lui Putin pentru asasinate și sabotaje. Cuplul de „ilegali” cehi cu vilă conspirativă în Halkidiki
Curiozități despre Polonia. Ce nu știai despre Polonia - Imagine din capitala Poloniei, Varşovia.
Varşovia

Numele provine din polonezul „Polska”, care se traduce prin „câmpie” și care descrie perfect peisajul plat al acestei țării. Cu o suprafață de 312.679 km², Polonia ocupă poziția a noua în Europa și locul 71 în lume, fiind puțin mai mare comparativ cu Italia sau Oman și ceva mai mică decât Côte d’Ivoire și Norvegia sau statul american New Mexico.

Ziua națională este 11 noiembrie, dată la care polonezii sărbătoresc restaurarea statului de drept după 123 de ani în care Polonia a fost împărțită între Rusia, Prusia și Imperiul Hapsburgic

De ce este foarte greu de învățat poloneza

Populația Poloniei numără în prezent aproximativ 41,03 milioane de locuitori, care sunt concentrați, în principal, în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică Cracovia (758.000 de locuitori). Majoritatea covârșitoare, mai exact aproximativ 87% din populația țării, este romano-catolică.

Cel mai mare oraș și, totodată, capitala țării este Varșovia, care are o populație de 1.798.000 de locuitori. Alte orașe importante ale Poloniei sunt Lodz (776.000 locuitori), Wroclaw (637.000), Poznan (573.000) și Gdansk (460.000).

Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații
Recomandări
Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații
Curiozități despre Polonia. Ce nu știai despre Polonia - Castelul Wawel din Cracovia
Castelul Wawel, Cracovia

Limba poloneză, care este cunoscută și sub denumirea de „polski”, este una dintre cele mai dificile limbi de învățat din lume. Aceasta constă din patru grupuri majore de dialecte și dispune de un sistem complex de declinări și de reguli gramaticale.

Lucruri mai puțin știute despre Polonia

  1. Primul stat polonez a apărut în anul 966 d.Hr., atunci când prințul Mieszko I s-a convertit la creștinism.
  2. La 1 septembrie 1939, Germania nazistă a invadat Polonia fără să îi declare război în prealabil. Acesta a fost momentul care a declanșat cel de-al Doilea Război Mondial,
  3. Polonia este considerată parte din Europa de Est, ca urmare a trecutului comunist, însă geografic vorbind țara se află în centrul Europei.
  4. Denumirea de „Commonwealth”, așa cum s-a numit multă vreme Polonia (uniunea statală polono-lituaniană), este tradusă dintr-o versiune învechită a limbii poloneze ca „republică”, scrie site-ul 100-facts.com.
  5. Timp de peste un secol, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea până la începutul secolului al XX-lea, Polonia nu a avut propria ei statalitate.
  6. De-a lungul istoriei, Polonia a avut mai multe capitale, și anume Gniezno, Poznan, Cracovia și Varșovia, aceasta din urmă fiind și capitala actuală.
  7. Polonia este țara cu cel mai mare număr de catolici din Europa Centrală.
  8. Conform datelor oficiale, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Polonia a pierdut aproximativ 6 milioane de oameni, adică aproximativ 20% din populația țării.
  9. Polonia a fost prima țară din fostul bloc socialist care, după prăbușirea URSS, a început o tranziție pașnică de la socialism la democrație și la o economie de piață.
  10. Un recensământ efectuat în Polonia la începutul anilor 2000 a arătat că aproape 97% dintre locuitorii țării se identifică drept etnici polonezi, iar aproximativ 98% din populație vorbește limba poloneză în casă.
  11. Polonia cheltuiește 9,65 miliarde de dolari anual pentru întreținerea armatei și pentru crearea de noi sisteme de arme.
  12. Renumitul castel Marienburg, care în trecut a servit drept reședință pentru cavalerii Ordinului Teutonic, este cel mai mare castel construit exclusiv din cărămidă din lume. Această fortăreață se întinde pe o suprafață de peste 20 de hectare.
  13. În mănăstirea catolică poloneză „Yasnaya Gora” este păstrată icoana Maicii Domnului, care a fost pictată de apostolul Luca.
  14. Cei mai mulți câștigători ai concursului „The strongest man” provin din Polonia.
  15. Ioan Paul al II-lea, cel de-al 264-lea papă, a fost cel mai celebru om de origine poloneză. Numele lui era Karol Wojtyla.
  16. O altă personalitate poloneză a fost savanta Marie Curie. Aceasta s-a mutat la Paris unde s-a căsătorit cu Pierre Curie împreună cu care a descoperit poloniul (PO), după numele țării sale, și radiumul (RA).
  17. Polonezii cred în legenda potrivit căreia numele capitalei poloneze Varșovia ar fi provenit de la fuziunea numelor pescarului Warsha și a sirenei Sava cu care s-a căsătorit.
  18. În 1992, a fost numită pentru prima dată în Polonia o femeie, Hanna Suchocka, în funcţia de prim-ministru.
  19. În orașul Cracovia există șase pătrate cu numele „piață”.
  20. Polonia este lider mondial în exportul de chihlimbar.
  21. Polonia a fost prima țară din Europa și a doua de pe planetă care a avut o constituție.
  22. În Polonia încă se accepta faptul că bărbații, atunci când se întâlneau cu femei, le sărutau acestora mâinile.
  23. Polonia este cel mai mare producător european de mere.
  24. De cele mai multe ori, polonezii își botează câinii cu numele Burek. Același cuvânt este folosit pentru a se referi la culoarea maro-cenușiu.
  25. În supermarket-urile din Polonia, cel mai mare raion este cel de dulciuri.
  26. Prima persoană care a sugerat că nu Soarele se învârte în jurul Pământului, ci invers, a fost astronomul de origine poloneză Nicolaus Copernic.
  27. Polonezii se căsătoresc la o vârstă mai mică decât în alte țări din Uniunea Europeană.
  28. De-a lungul istoriei, 17 polonezi au câștigat premiul Nobel, între care 4 au primit premiul pentru pace și 5 pentru literatură.
  29. În Polonia, primul etaj al unei clădiri este considerat 0, așa că pentru a urca la cel de-al doilea etaj cu liftul trebuie să apeși butonul „1”.
  30. Polonezii nu agreează două ţări: Germania şi Rusia. În rest sunt prietenoşi cu majoritatea țărilor.
  31. Pentru cei care nu vorbesc poloneza, această limbă seamănă cu nişte şuierături.
  32. „Spoko” este cuvântul polonez pe care oamenii îl folosesc în orice situaţie. Acesta înseamnă „a te relaxa” sau „a-ți păstra calmul”.
  33. Polonezii sunt obsedaţi de supe dovadă că orice meniu festiv include şi un anumit fel de supă. Cele mai populare sunt supa de ciuperci şi supa de legume.
  34. Polonezii sunt un popor de sportivi. Cele mai practicate sporturi în Polonia sunt jogging-ul, înotul şi fotbalul.
  35. Aproximativ 85% dintre clădirile din Varşovia au fost distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După aceea oraşele au fost reconstruite în grabă, astfel că multe clădiri sunt destul de urâte. Acesta este şi motivul pentru care locuitorii Varşoviei îl consideră plictisitor şi mohorât.
  36. Avortul este ilegal în Polonia.
  37. Tineretul din Polonia este vorbitor fluent de limba engleză. Tinerii studiază engleza la şcoală sau iau lecţii private de limba engleză. Aproape fiecare angajator cere candidaţilor să aibă un nivel bun de limba engleză.
  38. Majoritatea filmelor care rulează în cinema nu sunt dublate, cu excepţia filmelor de desene animate.
  39. Banchetul de absolvire a liceului este organizat în mod tradiționat cu 100 de zile înainte de absolvire. Astfel, tineretul sărbătoreşte absolvirea liceului înainte de examenele finale.
  40. Partea de vest a Poloniei este mai dezvoltată din punct de vedere economic, aşa că locuitorii din vest se plâng deseori de faptul că trebuie să îi „hrănească” pe conaționalii mai săraci din estul țării.
  41. Populaţia Poloniei a început să emigreze în alte ţări la începutul anilor 90. Mai târziu, când situaţia economică s-a mai îmbunătăţit, mulţi polonezi s-au întors în ţara lor.
  42. Polonezii numesc orice tip de încălţăminte sport „Adidasy”.
  43. Pe teritoriul Poloniei se află cea mai veche pădure primară din Europa, care servește drept habitat pentru bizonul european. Denumită Bialowieza, aceasta s-a format în urmă cu 10.000 de ani, în timpul erei glaciare.
  44. Punctualitatea este proverbială la polonezi. Aceştia urăsc să întârzie şi absolut totul funcţionează conform programului.
  45. Singurii gemeni identici care au condus o țară, fiind premier și, respectiv, președinte, au fost frații Jaroslaw și Lech Kaczynski.
  46. Compozitorul Frederic Chopin s-a născut în Polonia și a compus multe dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale acolo.
  47. Orașul Gdańsk este locul de naștere al sindicatului „Solidaritatea” condus de Lech Wałęsa, care a jucat un rol semnificativ în căderea comunismului în Europa de Est.
  48. În anii ’60 și ’70, orașul Wrocław se numea „Breslau” și făcea parte din Germania. A devenit parte a Poloniei după cel de-al Doilea Război Mondial.
  49. „Wigilia” este cina tradițională care se servește în Ajun de Crăciun și care constă din 12 feluri de mâncare simbolizând cele 12 luni ale anului.
  50. Polonia are 15 sit-uri în Patrimoniul Mondial UNESCO, între acestea numărându-se orașele vechi Cracovia și Varșovia și lagunele din delta râului Vistula.
Traumele Nogăi, tânăra răpită de care s-a îndrăgostit un terorist Hamas: „Toți vor fi eliberați, dar tu vei rămâne aici cu mine și vei avea copiii mei”
Recomandări
Traumele Nogăi, tânăra răpită de care s-a îndrăgostit un terorist Hamas: „Toți vor fi eliberați, dar tu vei rămâne aici cu mine și vei avea copiii mei”

Citeşte şi: Curiozități despre Bulgaria. Ce nu știai despre Bulgaria

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (25)

Timea97   •   21.01.2024, 08:44

Cele mai populare zone de vizitat sunt capitala, Varșovia

Timea97   •   21.01.2024, 08:44

Polonia are un peisaj luxuriant, verde, care include păduri și lacuri.

Timea97   •   21.01.2024, 08:43

Calda ospitalitate polonă este legendară.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
FANATIK.RO
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Viva.ro
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
GSP.RO
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
Ce zodii au noroc în luna mai. Cum afli ziua norocoasă în 2024, în funcție de zodie
FANATIK.RO
Ce zodii au noroc în luna mai. Cum afli ziua norocoasă în 2024, în funcție de zodie
Imagini dramatice cu pescari din Vietnam printre sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. FOTO
Știrileprotv.ro
Imagini dramatice cu pescari din Vietnam printre sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. FOTO
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
"Mai contează, cocaină, făină. E una şi aceeaşi". Tinerii veniţi pe litoral au dus distracţia la extreme. 100 de persoane au fost descoperite cu droguri
Observatornews.ro
"Mai contează, cocaină, făină. E una şi aceeaşi". Tinerii veniţi pe litoral au dus distracţia la extreme. 100 de persoane au fost descoperite cu droguri
Horoscop 5 mai 2024. Racii au parte de o zi foarte apropiată de ce și-ar fi putut dori în acest moment
HOROSCOP
Horoscop 5 mai 2024. Racii au parte de o zi foarte apropiată de ce și-ar fi putut dori în acest moment

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI