Cum construieşti aleile

Aleile pot fi realizate în mai multe feluri: turnând, pur şi simplu, ciment pe traseul deja stabilit, presărând pietriş şi delimitând marginile prin borduri sau punând din loc în loc dale ori pietre de râu printre care va creşte iarba (în magazinele de specialitate se găsesc aşa-numitele dale înierbate – pavele cu diferite forme geometrice, care dau un aspect uniform aleilor. Pentru o grădină de bloc realizată cu o minimă cheltuială, merg foarte bine şi banalele pietroaie care “răsar” ici-colo, în urma micilor renovări din apartamente, de exemplu).

Cum pregăteşti terenul

Întâi sapi cu o cazma, apoi mărunţeşti bulgării de pământ cu sapa şi nivelezi suprafaţa cu grebla.

Ce să plantezi şi ce nu

– Arbori. Nu e bine să plantezi lângă alei castani şi stejari (fiindcă toamna fructele lor îţi vor cădea în cap), nici tei, salcâmi sau duzi (când se scutură, florile şi fructele formează un covor foarte alunecos, mai ales după ploaie). Dar aceste specii sunt bine- venite în orice altă zonă a grădinii: teiul şi salcâmul parfumează aerul primăvara şi la începutul verii, iar castanele şi ghindele dau un farmec apare zilelor de toamnă. Gândeşte-te bine şi înainte de a planta plopi – primăvara, grădina se umple de puful lor şi e vai şi amar de persoanele cu alergii!
Fă-ţi o grădină de vis la bloc. Te învăţăm, pas cu pas, cum să amenajezi spaţiul verde– Gard viu. Dacă vrei să delimitezi grădina printr-un gard viu, alege arbuşti cu frunziş bogat (buxus, de exemplu, care e verde tot anul) şi/sau cu multe flori: forsiţia, spirea (coroniţa miresei), hibiscus, liliac şi iasomie cu parfum îmbătător… Nu e o idee prea fericită să plantezi arbuşti cu ţepi (piracanta, berberis, mahonia, trandafiri); dacă sunt şi copii mici în bloc, aceştia se pot răni uşor când se joacă în grădină. Dacă tragi cu ochiul prin grădinile altora, vei vedea multă tuia. Este o specie de conifere arătoasă, pe care o poţi folosi ca gard viu, dar să ştii că dacă nu este udată zilnic, se usucă.
– Flori. Dacă începi zilele acestea să amenajezi grădina, reţine că nu trebuie să plantezi flori scoase acum din pământ, fiindcă sunt şanse mici să se prindă. Trebuie să le cumperi în ghivece şi să le plantezi în grădină cu tot cu pământul din jurul rădăcinilor.
– Anuale sau perene? Depinde de gusturile tale şi de munca pe care ai de gând să o investeşti în îngrijirea florilor din grădină. Pentru că există specii anuale (care trebuie plantate an de an, aşa cum este cazul petuniilor, al salviei şi crăiţelor, al panseluţelor şi cârciumăreselor etc.) şi specii perene (pe care le plantezi acum şi vor înflori mai mulţi ani la rând, aşa cum sunt margaretele, bujorii, crinii de toamnă, trandafirii, lupinul).
– Gazon. Dacă terenul are un covor natural de iarbă, va trebui doar să sapi eventualele zone “chele”, să mărunţeşti pământul şi să semeni sămânţă de iarbă. Altă variantă ar fi gazonul cumpărat de-a gata, care creşte uniform, dar care costă mai mult. Indiferent ce variantă alegi, trebuie să uzi iarba din abundenţă, zilnic, în sezonul cald, şi să o tunzi când are circa 20 cm înălţime.

Ad placeholder
Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
Recomandări
Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
 

Pomii nu se prind dacă le «deranjezi» rădăcinile

Dacă te apuci de plantat puieţi de arbori şi arbuşti, trebuie să ştii că, fiind deja porniţi în vegetaţie (sunt înfrunziţi), există riscuri mari să nu se prindă, dacă le sunt “deranjate” rădăcinile. Ca să preîntâmpini această problemă, este bine să îi cumperi din magazinele de profil, care îi vând în ghivece-container. Îi scoţi cu tot cu balotul de pământ şi îi plantezi în gropile pregătite în grădină, sprijinindu-i cu un arac. Nu uita să-i uzi, toată vara, măcar la două zile odată!

Ad placeholder
Șeful ADP Sector 4, pe insula grecească Eghina chiar după ce DNA l-a trimis în judecată. Era însoțit de o dubă de la Rosal care...
Recomandări
Șeful ADP Sector 4, pe insula grecească Eghina chiar după ce DNA l-a trimis în judecată. Era însoțit de o dubă de la Rosal care...
 

Pentru un plus de farmec…

… poţi aduce în grădină obiecte decorative în ton cu natura – de la simple buturugi, la butoiaşe din lemn sau amfore din lut. Într- un spaţiu mai generos îşi poate găsi locul şi o mică fântână arteziană. Câteva lămpi solare vor crea o atmosferă feerică la căderea întunericului. Iar dacă vrei să atragi în grădina ta păsările cântătoare, agaţă în copaci cuiburi şi hrănitoare bine “garnisite” cu mei.

Cere ajutorul primăriei

O idee bună ar fi să mergi împreună cu administratorul de bloc la primăria pe a cărei rază se află cartierul vostru – mai exact, la Administraţia Domeniului Public, secţia Spaţii verzi – şi să întrebaţi dacă vi se pot da, în baza unui proces-verbal de predareprimire, seminţe, puieţi de arbori, arbuşti etc. Dacă răspunsul este afirmativ, aţi rezolvat, în bună parte, problema grădinii de la bloc.

„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit