Seleniu, zinc, fier, cupru, vitamina E, mangan şi magneziu, toate aceste elemente nutritive se regăsesc în fulgii de ovăz, vitamine şi minerale de care ai nevoie în fiecare zi. Proteinele sunt un alt element component al fulgilor de ovăz, iar amestecându-i cu lapte, vei reuşi să câştigi un aport şi mai mare de calciu. Mai mult, acizii graşi esenţiali din aceşti fulgi sunt adesea asociaţi cu longevitatea.
Previn bolile de inimă. Consumă în mod frecvent între 10-20 de grame de ovăz în fiecare zi pentru a preveni bolile cardiovasculare. De asemenea, ovăzul reduce şi colesterolul. Acesta conţine un anumit tip de fibră cunoscută sub denumirea de beta-glucan recunoscută pentru rolul pe care îl are în controlul colesterolului rău.
Indicaţi la postmenopauză. Ovăzul este recomandat femeilor aflate în postmenopauză şi care întâmpină probleme cu colesterolul sau hipertensiunea arterială. Este recomandat să consumi cel puţin şase porţii de terci de ovăz pe săptămână.
Stabilizează glicemia. Beta-glucanul conţinut de ovăz are un rol important în stabilizarea glicemiei, de aceea este recomandat un mic dejun bogat în fibre care te va ajuta să îţi menţii sub control zahărul din sânge. Studiile arată că un consum regulat de cereale integrale poate să prevină apariţia diabetului zaharat de tip 2.
Luptă împotriva cancerului la sân. Fibrele consumate cu regularitate oferă o protecţie importantă împotriva cancerului la sân. Astfel, femeile aflate la premenopauză care au consumat zilnic mai mult de 30 gr. de fibre şi-au înjumătăţit riscul de a dezvolta cancer de sân, comparativ cu cele care nu au inclus în regimul lor alimente bogate în fibre.