Mergi direct la conținut »
REPORTAJ: I se spune ”vocea de aur” și e prima femeie dascăl de biserică din Vaslui. Doamna Mariana cântă cu sufletul!FOTO&VIDEO
Lifestyle Libertatea > Lifestyle > REPORTAJ: I se spune ”vocea de aur” și e prima femeie dascăl de biserică din Vaslui. Doamna Mariana cântă cu sufletul!FOTO&VIDEO

REPORTAJ: I se spune ”vocea de aur” și e prima femeie dascăl de biserică din Vaslui. Doamna Mariana cântă cu sufletul!FOTO&VIDEO

O femeie cu credință în Dumnezeu, care în viața de zi cu zi este asistent personal pentru mama sa, a devenit primul "dascăl cu fustă" din județul Vaslui. Cântă în strană de 20 de ani, iar acum îl suplinește cu succes pe dascălul din satul Mărășeni, mai ales de sărbătorile din timpul săptămânii, când acesta este la școală, unde predă religia. Preotul este foarte mulțumit de cum se descurcă dăscălița sa, mai ales că îl ajută chiar și la înmormântări. Doamna Mariana, așa cum îi spune lumea în sat, susține că mesajul transmis la slujbe printr-o voce feminină este mult mai puternic decât al dascălului clasic, cu care s-a obișnuit lumea.

De Theodor Istrate,

Bariera ideii preconcepute că anumite meserii sunt făcute doar pentru bărbați a fost spartă de o femeie din localitatea Mărășeni, județul Vaslui. Și asta nu în orice domeniu, ci în cel bisericesc, unde nu se concepe ca, în afară de preot și dascăl, cineva să mai cânte la slujbele ortodoxe, evident, cu excepția corurilor din lăcașurile de cult.

Mariana Brașoveanu, evident cu sprijinul preoților, a reușit să demonstreze că și femeile pot cânta în strană, și nu oricum, ci chiar foarte bine. A făcut-o chiar și de ziua Sfântului Dumitru, când a participat, alături de preotul din Mărășeni, Gheorghiță Cuzuic, la sfințirea căminului cultural din sat.

Inițial, cei care erau la slujba de sfințire și nu o cunoșteau pe femeie au crezut că ceva este în neregulă când au văzut cum îl acompaniază pe preot, mai ales că știa foarte bine ritualul. După sfințirea edificiului, preotul a lămurit așa văzuta problemă.

”Dascălul pe care-l avem angajat la biserică este și profesor în sat. În aceste condiții, nu poate veni la slujbe și atunci am apelat la serviciile doamnei Mariana, care îl suplinește foarte bine. Nu este niciun fel de problemă că este femeie. Se descurcă foarte bine, mă ajută mult și nu trebuie să privim discriminatoriu”, ne-a explicat preotul Gheorghiță Cuzuc.

Pentru dăscălița părintelui din Mărășeni, activitatea de la căminul cultural era la sfârșitul programului, în condițiile în care fusese la biserica din sat înainte de a se lumina afară, pentru a-l ajuta pe preot la slujba specifică unei zile de sărbătoare. Fața femeii radia de bucurie că reușise să ducă la bun sfârșit încă un serviciu religios pe care, evident, îl face doar din inimă, așa cum susține ea, fără a fi vorba de ceva material.

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro
Recomandări

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro

Am primit canon de la părinte să stau în strană”

Viața de dascăl pentru Mariana Brașoveanu a început acum 20 de ani, atunci când fostul preot din sat i-a dat drept canon la spovedanie să cânte în strană. Și asta după ce o auzise murmurând continuu la slujbele ținute în biserică. De atunci, își face cu conștiinciozitate meseria, chiar și atunci când dascălul titular este la program.

”Am primit canon de la părinte să stau în strană. L-am respectat și iată-mă azi că sunt tot aici, în strană. Dacă ar fi după mine, aș cânta de la 6 dimineața până la 12 noaptea. Muncesc cu sufletul și cu toată ființa și simt că mă împlinește efectiv. Nici nu pot exprima în cuvinte care este trăirea mea de zi cu zi”, ne-a mărturisit Mariana Brașoveanu.

În vârstă de 47 de ani, femeia susține că nu are școală de muzică și nici nu a făcut lecții de canto. Cu toate acestea, a reușit să scoată și un CD cu colinde, cântate într-o altă biserică din județ, cea de la Rebricea, cu care cochetează de mai mulți ani. De altfel, pentru energia pozitivă pe care o emană, Mariana Brașoveanu participă frecvent la slujbe și în alte lăcașuri din cult, precum cele de la Ștefan cel Mare, Voinești sau Vulturești.

Reacție total neașteptată, Tolo îl apară pe Arafat după ultimele declarații ale lui Klaus Iohannis
Recomandări

Reacție total neașteptată, Tolo îl apară pe Arafat după ultimele declarații ale lui Klaus Iohannis

”Înmormântările sunt groaznice ca femeie dascăl”

Pe lângă slujbele din zilele de sărbătoare sau sfințiri, Mariana Brașoveanu ajută și la alte rânduieli bisericești, cum ar fi, de exemplu, înmormântările. Însă pentru femeie acestea sunt considerate ”groaznice” deoarece, așa după cum susține chiar ea, mesajul este mult mai profund.

”Când ajung să cânt veșnica pomenire, aproape că îmi vine și mie să plâng, ca orice om cu suflet care trăiește un astfel de eveniment trist, aproape de mă înec cu lacrimile. Vă dați seama că transmit această stare și către cei prezenți acolo, astfel încât totul se transformă într-un bocet general”, ne-a mărturisit Mariana Brașoveanu.

Deși susține că știe foarte multe cântece bisercicești  pe care ”le-a furat” de la slujbe, femeia dascăl are nu mai puțin de patru agende în care își are scrise versurile. Nici la întâlnirile de suflet cu prietenii și rudele, Mariana nu se poate abține să nu le cânte și să-i încânte pe cei prezenți cu cântările sale.

Citește și: De unde câștigă o avere Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Close
Închide
  Close