Bariera ideii preconcepute că anumite meserii sunt făcute doar pentru bărbați a fost spartă de o femeie din localitatea Mărășeni, județul Vaslui. Și asta nu în orice domeniu, ci în cel bisericesc, unde nu se concepe ca, în afară de preot și dascăl, cineva să mai cânte la slujbele ortodoxe, evident, cu excepția corurilor din lăcașurile de cult.
Mariana Brașoveanu, evident cu sprijinul preoților, a reușit să demonstreze că și femeile pot cânta în strană, și nu oricum, ci chiar foarte bine. A făcut-o chiar și de ziua Sfântului Dumitru, când a participat, alături de preotul din Mărășeni, Gheorghiță Cuzuic, la sfințirea căminului cultural din sat.
Inițial, cei care erau la slujba de sfințire și nu o cunoșteau pe femeie au crezut că ceva este în neregulă când au văzut cum îl acompaniază pe preot, mai ales că știa foarte bine ritualul. După sfințirea edificiului, preotul a lămurit așa văzuta problemă.
”Dascălul pe care-l avem angajat la biserică este și profesor în sat. În aceste condiții, nu poate veni la slujbe și atunci am apelat la serviciile doamnei Mariana, care îl suplinește foarte bine. Nu este niciun fel de problemă că este femeie. Se descurcă foarte bine, mă ajută mult și nu trebuie să privim discriminatoriu”, ne-a explicat preotul Gheorghiță Cuzuc.
Pentru dăscălița părintelui din Mărășeni, activitatea de la căminul cultural era la sfârșitul programului, în condițiile în care fusese la biserica din sat înainte de a se lumina afară, pentru a-l ajuta pe preot la slujba specifică unei zile de sărbătoare. Fața femeii radia de bucurie că reușise să ducă la bun sfârșit încă un serviciu religios pe care, evident, îl face doar din inimă, așa cum susține ea, fără a fi vorba de ceva material.
”Am primit canon de la părinte să stau în strană”
Viața de dascăl pentru Mariana Brașoveanu a început acum 20 de ani, atunci când fostul preot din sat i-a dat drept canon la spovedanie să cânte în strană. Și asta după ce o auzise murmurând continuu la slujbele ținute în biserică. De atunci, își face cu conștiinciozitate meseria, chiar și atunci când dascălul titular este la program.
::placeholdeR–>
În vârstă de 47 de ani, femeia susține că nu are școală de muzică și nici nu a făcut lecții de canto. Cu toate acestea, a reușit să scoată și un CD cu colinde, cântate într-o altă biserică din județ, cea de la Rebricea, cu care cochetează de mai mulți ani. De altfel, pentru energia pozitivă pe care o emană, Mariana Brașoveanu participă frecvent la slujbe și în alte lăcașuri din cult, precum cele de la Ștefan cel Mare, Voinești sau Vulturești.
”Înmormântările sunt groaznice ca femeie dascăl”
Pe lângă slujbele din zilele de sărbătoare sau sfințiri, Mariana Brașoveanu ajută și la alte rânduieli bisericești, cum ar fi, de exemplu, înmormântările. Însă pentru femeie acestea sunt considerate ”groaznice” deoarece, așa după cum susține chiar ea, mesajul este mult mai profund.