„Marele elefant roz din România”, cum a fost denumit subiectul menopauzei, etapă firească și fiziologică din viața oricărei femei, este așteptată și acceptată în tăcere fără informare, fără educare, pregătire sau programe de diagnostic și tratament pentru prevenirea sau ameliorarea simptomelor inerente.
„O mare parte a vieții unei femei este petrecută în stadiile de perimenopauză și postmenopauză. Singura soluție viabilă este acceptarea menopauzei și informarea și adaptarea vieții și a societății la această stare de fapt. Menopauza nu este o boală, ci o etapă firească în viața unei femei, iar ea nu afectează doar individual și familial, ci impactează întreaga piață de muncă, deoarece femeile lucrează în prezent mai mult decât oricând, conduc și dețin funcții de conducere. Occidentul ia deja măsuri în acest context în care femeile, ajunse în punctul lor culminant profesional, au de suferit din cauza simptomelor menopauzei și tind să se retragă din câmpul muncii, debalansând astfel companiile din toate domeniile.
Se derulează programe speciale de susținere activă a acestora, conferințe de informare, workshopuri și soluții clare, care vin în ajutorul femeilor de carieră. Conform fertifa.com există deja un top al companiilor care oferă cele mai bune pachete de beneficii angajatelor aflate la menopauză, precum: servicii de consiliere, ventilatoare de birou, camere liniștite și camere răcoroase, concedii medicale plătite suplimentar și program de lucru flexibil, programe pentru manageri care să înțeleagă toate problemele legate de acest subiect și să vină mereu cu soluții”, a declarat Ileana Badiu.
„Populația globală a femeilor aflate la menopauză și postmenopauză este în creștere”
Aproape jumătate din populația României participantă la activitatea economică a țării este reprezentată de femei, iar dintre acestea, un procent majoritar este format din femei cu vârsta medie de 40 de ani, potrivit unor date generate de Institutul Național de Statistică.
„Populația globală a femeilor aflate la menopauză și postmenopauză este în creștere. În 2021, femeile în vârstă de 50 de ani și peste reprezentau 26% din totalul femeilor și fetelor la nivel global. Aceasta a fost în creștere față de 22%, în 2011, conform Organizației Mondiale a Sănătății, iar pâna în 2025 vor exista 1,1 miliarde de femei la menopauză, pe tot globul, potrivit womanfirst.org. În zilele noastre, femeile intră la menopauză la vârsta de aproximativ 51 de ani, deși speranța de viață pentru femei a crescut până la 82 de ani. Asta înseamnă că o femeie este la postmenopauză aproximativ 30 de ani, iar aceasta stare fizică, fără o pregătire și o precauție adecvate, poate impacta negativ calitatea vieții ei. În ceea ce priveşte participarea populaţiei României la activitatea economică, cele mai recente date relevă faptul că populaţia ocupată este de 7,8 mil de persoane, dintre acestea, femeile reprezentând 42,7%. Femeile reprezintă 51,5% din totalul populaţiei rezidente în România, iar vârsta medie a populaţiei feminine este cu 3,5 ani mai mare decât a celei masculine: – vârsta medie feminină: 44,0 ani – vârsta medie masculină: 40,5 ani. Cu ajutorul acestor date putem să ne facem o imagine clară despre cât de importantă este femeia de peste 40 de ani în societatea noastră și cât este de necesară susținerea ei generală pentru buna funcționare a tuturor domeniilor”, susțin Ileana Badiu și Ana Bîtu, specialiste în curs de certificare în coaching pentru femeile aflate la perimenopauză și menopauză, în urma absolvirii Academiei Americane GGS.
„Menopauza este un moment firesc în viața oricărei femei și nu este o problema medicală sau o boală”
Medicii avertizează asupra impactului puternic emoțional și medical pe care menopauza îl aduce în viața pacientelor și subliniază necesitatea integrării problematicii menopauzei în fluxul medicl de informare, educare, diagnosticare și tratare personalizată.
„Menopauza este un moment firesc în viața oricărei femei și nu este o problema medicală sau o boală. Din perspectivă medicală, se poate vorbi despre menopauză doar după un an de la ultima menstruație. Organismul feminin trece prin transformări profunde în această perioadă. În ciuda faptului că nu este o boală, menopauza poate cauza probleme de sănătate femeilor vulnerabile din punct de vedere emoțional și fizic și impactează în mod negativ calitatea vieții generând afecțiuni ca osteoporoza, boli cardiace, tulburări neurovegetative, dar și tulburări ale memoriei, cogniției și dispoziției. Mulți dintre doctori sunt ezitanți în a rezolva problemele generate de menopauză și de aceea există femei care nu beneficiază de un tratament care le-ar fi benefic. Lipsa dialogului pe acestă temă, informațiile puține și uneori incorecte care se găsesc în spatiul public pot determina femeile să aleagă să sufere în tăcere, considerând că acesta este cursul firesc al vieții și că aceasta este o perioadă grea pe care trebuie să o traverseze fără ajutor, așa cum au făcut și mamele lor. Doar că medicina din ultima sută de ani a găsit răspunsuri concrete pentru această etapă din viața femeii adulte și poate oferi îmbunătățiri semnificative ale felului în care femeile aflate la menopauză își trăiesc viața”, declară dr. Anca Sultan, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
2402 • 07.02.2024, 16:59
Așa este, are dreptate, un proces absolut normal în viața femeilor. Citeşte întreaga ştire: Ileana Badiu a vorbit deschis despre menopauză: „Nu este o boală, ci o etapă firească în viața oricărei femei”
PS92234 • 07.02.2024, 00:15
Ati scoso de la naftalina cu o poveste medicala, *** .
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.