Despre Drumul Mătăsii

Timp de mai bine de 1.500 de ani, rețeaua de rute cunoscută sub numele de Drumul Mătăsii a contribuit la schimbul de bunuri și idei între diverse culturi.

Drumul Mătăsii nu este nici un drum propriu-zis, nici un singur traseu. Termenul se referă la o rețea de rute folosite de comercianți, de când dinastia Han din China a deschis comerțul în 130 î.e.n. până în 1453 e.n., când Imperiul Otoman a închis comerțul cu Occidentul.

Geograful și călătorul german Ferdinand von Richthofen a folosit pentru prima dată termenul „drumul mătăsii” în 1877, pentru a descrie calea bine parcursă a mărfurilor între Europa și Asia de Est.

Termenul servește și ca metaforă pentru schimbul de bunuri și idei între diverse culturi. Deși rețeaua comercială este denumită în mod obișnuit Drumul Mătăsii, unii istorici preferă termenul de Rute ale Mătăsii, deoarece reflectă mai bine numeroasele căi parcurse de comercianți.

Drumul Mătăsii s-a extins pe aproximativ 6.437 de kilometri pe unele dintre cele mai impresionante peisaje din lume, inclusiv deșertul Gobi și Munții Pamir.

Neavând niciun guvern care să asigure întreținerea, drumurile erau de obicei în stare proastă, iar tâlharii erau ceva obișnuit. Pentru a se proteja, comercianții s-au unit în caravane cu cămile sau alte animale.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

De-a lungul timpului, hanuri mari numite caravanserais au apărut pentru a găzdui negustorii călători. Puțini oameni au parcurs întregul traseu, ceea ce a dat naștere la o mulțime de intermediari și posturi comerciale pe parcurs.

O abundență de mărfuri a călătorit de-a lungul Drumului Mătăsii. Negustorii transportau mătase din China în Europa, unde mătasea îmbrăca regalitatea și pe cei bogați. Alte mărfuri preferate din Asia includeau jadul și alte pietre prețioase, porțelan, ceai și condimente. În schimb, caii, sticlăria, textilele și mărfurile manufacturate au călătorit spre est.

Unul dintre cei mai faimoși călători ai Drumului Mătăsii a fost Marco Polo (1254 – 1324).

Născut într-o familie de negustori bogați din Veneția, Italia, Marco a călătorit cu tatăl său în China, când avea doar 17 ani. Ei au călătorit peste trei ani înainte de a ajunge la palatul lui Kublai Khan din Xanadu, în 1275. Marco a rămas la curtea lui Khan și a fost trimis în misiune în părți ale Asiei niciodată vizitate de europeni. La întoarcere, Marco Polo a scris despre aventurile sale și rutele pe care le-a parcurs, ceea ce l-a făcut celebru.

Este greu de exprimat importanța Drumului Mătăsii pentru istorie. Religia și ideile s-au răspândit de-a lungul Drumului Mătăsii la fel de fluid ca și bunurile. Orașele de-a lungul traseului au devenit orașe multiculturale.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Schimbul de informații a dat naștere la noi tehnologii și inovații care aveau să schimbe lumea. Caii introduși în China au contribuit la puterea Imperiului Mongol, în timp ce praful de pușcă din China a schimbat însăși natura războiului în Europa și nu numai.

Bolile au călătorit și ele de-a lungul Drumului Mătăsii. Unele cercetări sugerează că Moartea Neagră – Ciuma, care a devastat Europa la sfârșitul anilor 1340, s-a răspândit probabil din Asia de-a lungul Drumului Mătăsii. Epoca Explorării a dat naștere unor rute mai rapide între Est și Vest, dar părți ale Drumului Mătăsii au continuat să fie căi critice între diverse culturi.

Astăzi, părți ale Drumului Mătăsii sunt incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, arată nationalgeographic.org.

Locuri de vizitat pe Drumul Mătăsii

Xian, China

Xian, China - locuri de vizitat pe Drumul Mătăsii
Xian, China – locuri de vizitat pe Drumul Mătăsii

Cunoscută anterior sub numele de Changan, această veche capitală imperială este unul dintre cele mai vechi orașe din Asia de Est și a fost descoperit de Zhang Qiam în timpul dinastiei Han. Fiind punctul de plecare estic al Drumului Mătăsii, Xian a fost o punte crucială între China, Europa și Orientul Mijlociu, devenind un centru al comerțului internațional.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Monumentele istorice din Xian îl fac absolut obligatoriu printre acele locuri de vizitat pe Drumul Mătăsii. Nu numai că deține cea mai bine conservată parte a zidului antic din China, dar Xi’an are și Marea Moschee, construită în timpul dinastiei Tang și Războinicii de teracotă – un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care face parte dintr-un mormânt vast construit pentru Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei.

Descoperă unele dintre cele mai interesante curiozități despre China.

At Bashy

Nomazii din Kârgâzstan sunt renumiți în toată Asia Centrală pentru covoarele și carpetele tradiționale, cunoscute sub numele de „Shyrdaks”, pe care le țes din pâslă de lână de oaie.

O selecție uriașă, într-o gamă largă de culori, modele și stiluri contrastante, este vândută la festivalul anual Shyrdak, care are loc în fiecare iulie în satul At Bashy. Unii dintre cei mai buni producători din Asia Centrală își expun arta la târg – o mare oportunitate de cumpărături și o șansă de a degusta viața tradițională, așadar, poate și unul dintre minunatele locuri de vizitat pe Drumul Mătăsii.

Samarkand, Uzbekistan

Samarkand, Uzbekistan - locuri de vizitat de Drumul Mătăsii
Samarkand, Uzbekistan – locuri de vizitat de Drumul Mătăsii

Odată cucerit de Alexandru cel Mare, Samarkand este acum unul dintre cele mai vechi orașe locuite din Asia Centrală și a fost adăugat pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 2001. Deși sunt multe de văzut și de făcut aici, Samarkand este cel mai faimos pentru Piața Registan, care este compusă din trei madrase (școli) incredibile și Moscheea Bibi-Khanym.

Khiva, Uzbekistan

Khiva, Uzbekistan
Khiva, Uzbekistan

Khiva a fost unul dintre cele trei orașe din Uzbekistan, alături de Samarkand şi Bukhara, care au fost puncte de oprire esențiale de-a lungul Drumului Mătăsii.

Ichon-Qala, orașul său medieval cu ziduri frumos conservat (care este, de asemenea, un sit al patrimoniului mondial UNESCO) găzduiește zeci de monumente restaurate, cum ar fi palatul decorat Tash-Hauli, precum și minaretul neterminat Kalta-Minor.

Forturile deșertului din Khorezm

În jurul dealurilor de la nord de Khiva sunt o mulțime de cetăți antice care datează de 2500 de ani.

Prezentate pe „lista provizorie” a UNESCO, acestea sunt rămășițele unei civilizații care a apărut aici în timpul Greciei antice și care a rezistat timp de o mie de ani sau mai mult până când râul și-a schimbat cursul. Cele mai bune dintre forturi pot fi văzute într-o excursie de o zi din Khiva.

Merv, Turkmenistan

Odată o capitală culturală înfloritoare, acest sit al patrimoniului mondial UNESCO a fost la un moment dat estimat a fi cel mai mare oraș din lume – cu toate acestea, a fost distrus în timpul erei imperiului mongol și nu s-a recuperat niciodată cu adevărat. Astăzi, zace în ruine.

Acest sit nelocuit este de fapt alcătuit din cinci orașe construite unul lângă celălalt, datorită cursului de apă în continuă schimbare la acea vreme. Supranumit „orașul rătăcitor”, Parcul Arheologic Merv se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de hectare, răspândite în câmpiile aride de la nord de Bayramaly.

Craterul de gaz Darwaza

Printre cele mai suprareale locuri de vizitat din regiunea de pe Drumul Mătăsii se numără craterul de gaz Darwaza, o gaură adâncă în deșertul Karakum din Turkmenistan, plină de flăcări și rocă topită.

A fost creat din neatenție în anii 1970 de geologii sovietici care căutau petrol: au deschis din greșeală o cavernă subterană plină de metan, iar craterul a ars puternic de atunci. Este deosebit de impresionant noaptea, motiv pentru care cel mai bine este să stați la una dintre taberele de corturi din apropiere. Cu zero poluare luminoasă garantată, cerul înstelat al Karakumului reprezintă un bonus suplimentar.

Ashgabat, Turkmenistan

Ashgabat, Turkmenistan
Ashgabat, Turkmenistan

Poreclit „Las Vegasul Karakum”, Ashgabat este unul dintre orașele mai puțin cunoscute de pe Drumul Mătăsii. Situat între deșertul Karakum și lanțul muntos Kopet Dag, acum găzduiește moschei aurite, palate de marmură albă și monumente stralucitoare – precum turnul Monumentului Constituției de 185 m și Arcul Neutralității, un arc uriaș cu trei picioare, arată thetimes.com.

Teheran, Iran

Acoperind o suprafață de 18.909 km pătrați, enorma capitală iraniană a fost construită deasupra fostei așezări Rey (sau Rayy), una dintre numeroasele conexiuni din Drumul Mătăsii, din Iran. Printre siturile notabile de aici se numără Bazarul Rey și Palatul Golestan uimitor decorat.

Bukhara, Uzbekistan

Bukhara, Uzbekistan - locuri de vizitat pe Drumul Mătăsii
Bukhara, Uzbekistan – locuri de vizitat pe Drumul Mătăsii

Cunoscut ca „Perla strălucitoare a Drumului Mătăsii”, Bukhara este un oraș frumos care datează de aproximativ 2.500 de ani. Trecutul său bogat în istorie și cultură este evidențiat prin cele 140 de monumente arhitecturale care au rezistat timpului. Acestea includ mausoleul Ismail Samani din secolul al X-lea, precum și numeroasele moschei și madrase din centrul istoric al Bukharei.

Almaty, Kazahstan

Cea mai mare țară fără ieșire la mare din lume găzduiește unul dintre cele mai importante orașe istorice din Asia Centrală. Almaty a fost printre principalele centre comerciale și agricole de pe Drumul Mătăsii din secolul al X-lea până în secolul al XIV-lea și chiar avea propria monetărie oficială.

Înconjurat de măreții munți Trans-ili-Alatau, cel mai mare oraș al Kazahstanului este, fără îndoială, și cel mai frumos oraș al țării – și se transformă într-o destinație de top pentru schiori în timpul iernii.

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
FANATIK.RO
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI