MENIU CAUTĂ

Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Mă simt sufocată de toată atenția pe care mi-o acordă. Nu știu cum să-i zic că vreau să ne despărțim”

Distribuie

De când lumea şi pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Scrie-i Adelei pe adresa [email protected] şi citeşte în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

Mă numesc Andreea. Sunt într-o relație de un an, dar nu mai vreau să fiu cu el și nu știu cum să-i zic că vreau să ne despărțim. De ce nu vreau să mai fiu cu el? Să fiu sinceră, am început să mă satur de toată atenția pe care mi-o acordă. Știu că sună foarte ciudat, dar… Uneori mă simt sufocată de toată atenția pe care mi-o acordă. Mai exact, îmi trimite mesaje de 10 ori pe zi și se supără dacă nu îi răspund la vreunul. Se supără și dacă îmi spune că mă iubește, iar eu nu îi răspund în același mod. Am tot încercat să îi explic că nu sunt adepta „dulcegăriilor” și a atenției lui exagerate, dar de fiecare dată când îi zic, se supără și îmi reproșează că nu îl mai iubesc. Începe să mă obosească și știu că poate par o scorpie, dar chiar nu mai suport… Precum ziceam, aș vrea să mă despart de el, dar nu știu cum să procedez, să fiu cât mai finuță cu el. Dacă mă poți ajuta cu un sfat, ți-aș fi recunoscătoare.
Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

Adela răspunde:

Dragă Andreea,

Iubitul tău are unele traume psihologice rămase încă din copilărie, când cel mai probabil mama lui nu i-a oferit sentimentul de siguranță și iubirea de care ar fi avut nevoie pentru a se dezvolta normal. Copiii ca el, când ajung la maturitate, nu sunt capabili să dezvolte relații de cuplu normale, pentru că oricâtă iubire și prețuire le-ai arăta, pentru ei nu este niciodată de ajuns. Golul cu care au rămas în inimă nu se va umple decât când își vor da seama singuri că nu trebuie să aștepte din partea nimănui să facă aceasta, ci trebuie să o facă ei înșiși. Îi poți explica toate aceste lucruri, după care îl poți îndruma către un psiholog cu care să lucreze asupra acestei anxietăți care îl definește. Cât despre relația voastră, îi poți spune cu subiect și predicat că manifestările lui nu sunt normale și că tu nu ai nicio vină, și nici nu ai calificarea să fii terapeutul lui. Când își va da seama cu ce se confruntă să vină la tine – până atunci, relația la care te expune este toxică. Dacă îți spune că nu-l mai iubești, poți, pur și simplu, să nu-l contrazici. Câtă vreme nu va deveni un spirit liber și autonom, nici nu poate primi iubirea nimănui. Dacă nu vrea să sufere și să-i facă și pe alții să sufere toată viața lui, să-ți urmeze sfatul și să se ducă la terapie.

Citește mai multe despre Adela sfaturi pe Libertatea.

Comentarii