Am adunat în această listă de 23 de titluri cele mai noi romane ale unor autori internaționali faimoși – Elena Ferrante, Julian Barnes, Ian McEwan, George Saunders , dar și autori români contemporani, ca Dora Pavel și Bogdan Coșa. Sunt cărți premiate cu Pulitzerul american sau cu Goncourtul franțuzesc ori cu autohtonul Sofia Nădejde.
În ordine aleatorie, vă prezentăm noutățile literare, de ficțiune.
Viața mincinoasă a adulților, Elena Ferrante, Editura Pandora M
Cel mai nou roman al faimoasei scriitoare care a dat “Tetralogia napolitană”. Noua carte spune povestea unei tinere care se caută pe sine în Napoli ca două orașe – unul al rafinamentului și celălalt al excesului.
Frankissstein, Jeanette Winterson, Editura Humanitas
De la scriitoarea britanică, cunoscută pentru cartea de memorii “De ce să fii fericită când poți să fii normală?” și romanul “Portocalele nu sunt singurele fructe”, un nou roman care reinterpretează povestea lui Frankenstein în cheie contemporană: în Marea Britanie a Brexitului, un doctor transgender numit Ry se îndrăgostește de Victor, un profesor cunoscut pentru dezbaterile despre Inteligența Artificială.
Cât de aproape sunt ploile reci, Bogdan Coșa, Editura Trei
De la scriitorul român contemporan cunoscut pentru trilogia “Poker”, un roman despre istoria unei familii rurale, care are de-a face cu incertitudinea zilei de mâine, cu alcoolismul și cu visul emigrării.
Copiii lui Marcel, Ema Stere, Editura Polirom
Un roman de debut, răsplătit cu premiul Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei și al Concursului de Debut Polirom. O tânără de 28 de ani renunță la jobul într-o corporație pentru a se muta la țară, alături de soț și de fiu, și a face agricultură. Acolo îi așteaptă o serie de întâmplări stranii și fenomene paranormale.
Bărbatul cu haină roșie, Julian Barnes, Editura Nemira
Cea mai nouă carte a faimosului scriitor britanic, cunoscut pentru romane ca “Sentimentul unui sfârșit” sau “Papagalul lui Flaubert”. Aici, o frescă a epocii Belle Epoque în Paris prin ochii unui medic, Samuel Pozzi. În plus, povestea are eroi și antieroi, dar și scriitorii, artiștii și gânditorii care au marcat acea perioadă, printre care Oscar Wilde, Marcel Proust.
Întotdeauna Diavolul, Donald Ray Pollock, Editura Corint
Un roman de debut cu note gotice și religioase, cu suspans și surprize. Acțiunea ne poartă în statele americane Ohio și Virginia de Vest. “Carl și Sandy Henderson, un cuplu de criminali în serie, bântuie pe autostrăzile din America, în căutarea unor modele pe care să le fotografieze și să le ucidă. Predicatorul Roy și ajutorul lui, Theodore, un schilod care îl acompaniază la chitară, formează și ei un duo bolnăvicios care ajunge să fugă de justiție. Prins între toate acestea, Arvin Eugene Russell devine un om bun, însă… violent”. Romanul a fost ecranizat recent – filmul cu același nume este disponibil acum pe Netflix.
Istoria apelor, Maja Lunde, Editura Humanitas
A doua carte din Cvartetul Climei, romanul scriitoarei norvegiene îi are ca protagoniști pe David și Lou, un tată și fiica lui, în anul 2041, când în Europa de Sud se desfășoară un război cauzat de secetă. Când cei doi fug pentru a se salva, descoperă o corabie din 2019 și poveștile emoționante ale celei care a condus-o peste ocean ultima oară.
Dulce tristețe, David Nicholls, Editura Litera
Unul dintre cei mai iubiți scriitori britanici contemporani, scenarist de seriale britanice, și a sa poveste ca o tragicomedie despre drumul plin de obstacole către maturitate, despre emoția primei iubiri și despre cum o singură vară poate schimba o viață pentru totdeauna.
Biblioteca de la miezul nopții, Matt Haig, Editura Nemira
Scriitorul britanic care a dat faimosul roman “Cum să oprești timpul” revine cu un nou roman fantasy. Intriga: “undeva, la marginea Universului, există o există o bibliotecă infinită de cărți, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat altă decizie într-un anumit moment. Toți ne întrebăm mereu cum ar fi putut să fie viețile noastre. Dar dacă am găsi răspunsul într-o bibliotecă?”.
Gândacul, Ian McEwan, Editura Polirom
“Metamorfoza” lui Kafka reinterpretată de Ian McEwan în lumea contemporană a Brexitului. Jim Sams, personajul principal, se trezește într-o dimineață metamorfozat în prim-ministrul Marii Britanii, care are de îndeplinit voința poporului. Rezultă o satiră a societății britanice actuale.
Băieții de la Nickel, Colson Whitehead, Editura Humanitas
Romanul, care a câștigat premiul Pulitzer pentru ficțiune în 2020, pornește de la descoperirea, în 2014, a unui cimitir secret unde erau îngropați copiii negri uciși într-o școală de corecție din Florida. Personajele, situațiile și școala de corecție sunt imaginate de scriitor, dar segregația rasială și abuzurile suferite de populația afro-americană în statele sudiste sunt reale.
Piranesi, Susanna Clarke, Editura Nemira
Un roman hipnotic care ne poartă într-o realitate alternativă și casa neobișnuită a personajului Piranesi. Neobișnuită pentru că e un labirint interior care ascunde un ocean, camere infinite și pereți plin de statui. Piranesi explorează acest labirint și descoperă un Străin și un secret.
Bine ai venit în America!, Linda Bostrom Knausgard, Editura Pandora M
O familie ciudată: fetița, naratoarea romanului, refuză să mai vorbească, fratele ei se închide în camera lui, mama lor, o actriță frumoasă, își vede de viață, iar tatăl lor, care a murit, e reconstruit din amintiri. Scriitoarea a fost căsătorită cu Karl Ove Knausgard.
Ziua Ajustării, Chuck Palahniuk, Editura Polirom
De la faimosul autor al romanului “Fight Club”, o carte care parodiază absurditățile societății contemporane. Când află că Ziua Ajustării, care aduce extremismul la ordinea zilei, se apropie, politicienii bătrâni pun la cale o soartă crudă pentru tinerii bărbați ai țării, muncitorii vor să-i anihileze pe bogați, iar profesorii predau cursuri despre un viitor fără speranță.
Tot ce i-am promis tatălui meu, Ioana Maria Stăncescu, Editura Trei
Roman de debut, cartea vorbește despre viața unei femei, ca fiică, mamă și iubită, între București și Paris, între terapie și divorț, între iubire și romantism, la care se adaugă imaginea unei iubiri din adolescență care revine, la maturitate, ca un izvor de melancolie.
Bastian, Dora Pavel, Editura Polirom
Un roman în stil neogotic de la una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane. În mijlocul acțiunii, un tânăr avocat de succes care preia vina unui client care a provocat un accident de mașină; în timp, va descoperi o vină mai veche, care îl bântuie încă de la naștere.
După sfârșit, Clare Mackintosh, Editura Trei
Un nou roman thriller și mystery de la scriitoarea faimoasă pentru acest gen, care, în trecut, a lucrat în Poliție. Intriga: Dylan se îmbolnăvește grav, iar doctorii le cer părinților săi să decidă ce trebuie făcut pentru supraviețuirea fiului. Pentru că ei nu pot cădea de acord, ajung la un proces care le va schimba viețile.
Pastoralia, George Saunders, Editura Humanitas
Autorul, unul dintre cei mai iubiți scriitori americani contemporani, surprinde, prin ficțiune, în această colecție de povestiri “haosul vremurilor pe care le trăim”. Publicată în S.U.A. în 2001, l-a făcut faimos pe Saunders. Șase povestiri în care personajele sunt oameni vulnerabili, victime ale propriilor temeri și obsesii.
Autoritate, Jeff VanderMeer, Editura Nemira
A doua parte din trilogia Southern Reach, după prima carte, “Anihilare”, ne aduce din nou în Aria X, zona misterioasă, unde o forță necunoscută produce mutații genetice și alte fenomene greu de explicat. De data asta, protagonistul este John Rodriguez, noul șef al agenției care supervizează interacțiunile cu Aria X. Descoperirile lui îl aduc aproape de adevăruri incomode despre agenția pe care o conduce.
Lumina din întuneric, Sharon Cameron, Editura Litera
Din genul ficțiune istorică, romanul spune povestea unei adolescente poloneze care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, salvează treisprezece evrei, ascunzându-i în podul casei.
Copilul de nisip, Tahar Ben Jelloun, Editura Nemira
Ahmed e cea de-a opta fiică a unui cuplu islamic fără moștenitori băieți. Ea a fost crescută ca bărbat, cu drepturi și privilegiile corespunzătoare, pentru a duce mai departe imperiul familiei. Romanul, inspirat de fapte reale, e o poveste despre putere, colonialism și identitate de gen în Africa de Nord. Autorul a primit Premiul Goncourt.
Preaiubita, Toni Morrison, Editura Art
Reeditare a romanului scriitoarei americane premiate cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1993. “O întâmplare teribilă tulbură liniştea căminului în care Sethe, o sclavă fugară, încearcă să ia viaţa de la capăt alături de cei patru copii ai săi. Liniştea mult aşteptată nu va apărea însă până când spiritul răzbunător care-i bântuie casa nu-şi va găsi pacea”.
Marsuinul, Mark Haddon, Editura Pandora M
Scriitorul faimosului roman “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” vine cu o nouă poveste. Ficțiunea de tip fantasy, cu episoade de călătorii în timp și spațiu, de la lumea piraților la strigoiul lui Shakespeare, are în centru o fetiță orfană crescută de un bogătaș care o agresează, ce va fi apoi salvată de un necunoscut și de un blestem.