Mergi direct la conținut »
Pacientul care a beneficiat de primul transplant de plămâni din România aștepta de trei ani intervenția
Sănătate și Fitness Libertatea > Lifestyle > Sănătate și Fitness

Pacientul care a beneficiat de primul transplant de plămâni din România aștepta de trei ani intervenția

Pacientul care a beneficiat de primul transplant de plămâni din România a suportat bine operația complexă. Bărbatul de 36 de ani este monitorizat, conform procedurilor, la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului „Sfânta Maria” din București.

UPDATE 17:26: Pacientul care a beneficiat de primul transplant de plămâni din România este Mugurel Amariței, (foto) un tânăr de 36 de ani care aștepta de aproape trei ani care să facă un transplant pulmonar.

Până în momentul transplantului, Mugurel Amariței era dependent de medicamente și de aparatul de oxigen pentru că plămânii săi funcționează doar în proporție de 17 la sută | sursă foto: Ziarul de Iași

Bărbatul a fost transportat, marți, cu ambulanța la Spitalul „Sfânta Maria” din București pentru efectuarea intervenției care i-a fost recomandată încă din anul 2015.

 

„SAJ Iaşi a asigurat marţi, 17 aprilie, transportul asistat, cu echipaj B2, cu asistent medical, al pacientului Mugurel Amariţei la Spitalul Sf. Maria din Capitală pentru efectuarea unui transplant pulmonar, după cum avem consemnat în fişa noastră. Bărbatul a fost transportat sub supravegherea unui asistent medical, cu oxigenoterapie asigurată pe durata traseului”, a precizat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi, pentru Ziarul de Iași.


Reprezentanții Spitalului „Sfânta Maria” din București au făcut publice noi detalii despre primul transplant de plămâni din România.

„În noaptea de 17 spre 18 aprilie 2018 a fost realizat un transplant pulmonar la Spitalul Clinic ‘Sfânta Maria’ din Bucureşti. Organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, la ora 1,30, în data de 18 aprilie 2018. Acordul de prelevare de organe din partea familiei a fost obţinut ieri, în data de 17 aprilie 2018, la ora 9,30, iar prelevarea a început la ora 23,30. Transplantul s-a efectuat, astăzi, la Spitalul Clinic ‘Sfânta Maria’ de la ora 4,00 până la ora 11,00, cu o pauză de o oră şi jumătate între cei doi plămâni. (…) Pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții Spitalului „Sfânta Maria” din București.

Echipa medicală a fost ocndusă de dr. Igor Tudorache, un medic român care profesează de mai mulţi ani în străinătate, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”. Echipa de anestezie şi echipa de asistente specializate pe bloc operator lucrează la aceeași unitate medicală.

Pacientul care a beneficiat de primul transplant de plămâni din România. Pacientul care a beneficiat de primul transplant de plămâni din România este un bărbat de aproape 50 de ani. Echipa medicală care a făcut primul transplant de plămâni din România

Echipa medicală care a făcut primul transplant de plămâni din România

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”
Recomandări

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”

 

Potrivit medicilor, pacientul care a beneficiat de primul transplant de plămâni din România este un bărbat de aproape 50 de ani din Iași. El se afla de un an pe lista de aşteptare a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”.

Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Transplant, în intervalul 2013-2016 au fost efectuate, la Spitalul AKH din Viena, 21 de transplante de plămâni unor pacienţi din România.  În 2016 a fost operat un pacient, iar pentru alţi patru au fost aprobate dosarele pentru efectuarea operaţiei.


Citește și REPORTAJ/Condamnat să trăiască mutilat. Un brașovean care și-a pierdut brațul drept la muncă așteaptă să i se facă dreptate


 

Close
Închide
  Close