Cum recunoşti bolile de sezon?
Cele mai frecvente afecţiuni care ne chinuie odată cu venirea frigului
Răceala
Viroza respiratorie sau răceala, aşa cum este cunoscută de toată lumea, este cea mai frecventă boală a sezoanelor reci. Semnele se instalează la 2-3 zile de la infecţie, sunt uşor de recunoscut şi durează între 2 şi 14 zile. În majoritatea cazurilor, răceala dispare în mai puţin de o săptămână. Dacă simptomele persistă, ar putea fi vorba de o alergie ce necesită investigaţii medicale.
SIMPTOME: dureri de gât şi/sau înroşirea acestuia; febră şi, uneori, frisoane; dureri de cap (mai puţin puternice); înfundarea nasului; abundente secreţii nazale; strănut (mai ales la început); respiraţie dificilă pe nas.
Gripa
Mult mai severă decât banalul guturai, gripa este o boală infecţioasă de natură virală ce debutează brusc, la 1- 4 zile de la contractarea virusului.
De regulă, acesta se transmite rapid de la persoanele bolna ve prin tuse şi strănut şi se regăseşte pe o biec tele folosite de bolnavi. Persoanele infectate încep să transmi tă virusul la o zi de la apariţia simptomelor şi, spre deosebire de răceală, vaccinurile pot preveni instalarea acestui virus.
SIMPTOME: dureri musculare; febra este ridicată şi durează 3-5 zile; frisoane frecvente; stare de oboseală ce necesită repaus la pat; tuse severă.
Laringita
Boală favorizată de răcirea vremii, laringita este produsă de inflamaţia, iritarea sau folosirea excesivă a corzilor vocale ce aparţin laringelui. Ea poate fi cauzată de viroza respiratorie, de ţipat, de expunerea la substanţe iritante sau, în special iarna, de inhalarea aerului cu temperaturi scăzute. În majoritatea cazurilor de laringită, ameliorarea bolii este treptată şi nu necesită tratament specific. Totuşi, trebuie dată o mare atenţie simptomelor cronice care depăşesc două săptămâni şi indică mai mult decât o inflamaţie a corzilor vocale. Poate fi vorba de leziuni, de polipi sau chiar de noduli laringieni.
SIMPTOME: dureri la nivelul gâtului (se accentuează treptat); modificări ale vocii (răguşită, subţiată, îngroşată sau abia perceptibilă), până la pierderea ei; nevoia de a tuşi; nevoia de a curăţa gâtul.
Sinuzita
Nesuferitele sinuzite nu sunt altceva decât in fecţii ale membranei mucoasei ce căptuşeşte fosele nazale şi sinusurile, spaţii goale din jurul ochilor, obrajilor şi nasului. Inflamată, membrana blochează circulaţia fluidelor spre nas şi gât şi creează o presiune, existând două tipuri de sinuzite: acută (cu debut brusc) şi cronică (pe termen lung). Asemănătoare cu înfundarea nasului cauzată de răceală, simptomele sinuzitelor persistă şi se agravează după o săptămână.
SIMPTOME: dureri de cap; secreţii gălbui sau verzui care se scurg din nas dinspre partea posterioară a gâtului; eliminarea de mucozităţi la tuse; dureri dentare; diminuarea capaciăţilor gustative şi olfactive; senzaţie de nas înfundat; durere la nivelul obrajilor şi incisivilor, în cazul sinusului maxilar; durere la nivelul frunţii, la inflamarea sinusului frontal; durere în spatele ochilor.
Bronşita
Inflamarea căilor respiratorii ce duc la plămâni conduce la creşterea volumului acestora şi secreţia unui mu cus specific, amândouă efectele îngreunând respiraţia şi favorizând apariţia tusei. Uşor de confundat cu astmul sau cu pneumonia, bronşita poate fi de două feluri: acută şi croni că. Dacă cea acută se vindecă în 2-3 zile fără tratament, cea cronică este specifică fumătorilor şi se vindecă într-un timp mai îndelungat.
SIMPTOME: tusea poate fi seacă (în primele zile), ca apoi, odată cu tusea să se elimine o substanţă galbenă, verzuie sau transparentă, uneori cu firicele de sânge; febră (nu mai mult de 38 de grade); senzaţie de arsură şi durere în piept la inspiraţie; senzaţie de sufocare; astenie.
Pneumonia
Cauzată de bacterii, viruşi sau iritanţi chimici, pneumonia reprezintă inflamarea plămânilor prin umplerea sacilor de aer cu lichide. Virală, bacteriană, bronhică sau lobară, boala se tratează în func -ţie de starea pacientului. Antibioticele sunt eficiente în cazul pneumoniei cauzate de bacterii şi nu există un trata ment complet eficient în cazul celei virale, care, de obicei, se vindecă de la sine. Infla -maţia e adesea rezultatul unor infecţii respiratorii banale şi de aceea orice simptome sau probleme respiratorii care persistă trebuie să vă dea de gândit.
SIMPTOME: frisoane; dureri în zona pieptului; febră şi transpiraţie accentuată; tuse cu secreţii de culoare maronie sau verzuie; incapacitate de a respira normal şi puls accelerat; colorarea vineţie a buzelor şi degetelor; tulburări de concentrare, până la delir.