Perseide este evenimentul cunoscut ca o ploaie de meteori în care mai mulți meteori sunt observați pe cerul nopții. Totul se datorează unor fluxuri de corpuri cosmice denumite și meteoriți care intră în atmosfera Pământului la viteze foarte mari pe traiectorii paralele.
Cuprins:
Perseide 2020 – când are loc ploaia de stele
Cel mai așteptat eveniment, Perseide 2020, înregistrează maximul în noaptea de 12 august spre 13 august 2020. Atunci, luna va fi primul pătrar, iar pe cer vor putea fi observați, în fiecare oră, între 60 și 150 de meteori ce vor cădea cu o viteză de aproximativ 59 de km/s.
Cum vezi Perseidele, ploaia de meteoriți
Cel mai bun mod de a urmări Perseidele este de a găsi un loc de unde poți vedea întreaga boltă cerească. Perseidele se pot vedea cu ochiul liber, fără niciun echipament special și pot fi distinse cel mai clar ăn cel mai întunecat punct de pe bolta cerească. Este necesar un timp de adaptare a ochiului la luminozitatea cerului, uneori și spre 45 de minute, de accea este ideal să puteți face această observare folosind un șezlong sau un fotoliu înclinat, pentru ca poziția capului să nu vă lase cu dureri în zona gâtului.
Ce sunt Perseidele
Perseidele sunt cunoscute ca o ploaie de meteori, asociată cu cometa Swift Tuttle, cometa periodică observată și descoperită de Lewis Swift și Horace Parnell Tuttle pe data de 16 și 19 iulie, 1962. Cometa a fost redescoperită în timpul următoarei sale reveniri, în septembrie 1992 de către Tsuruhiko Kiuchi și Gary W. Kronk, care au scos în evidență faptul că obiectele cerești ce au putut fi observate în China în 68 î Hr. și în 188 ar putea fi Swit Tuttle.
Meteorizii sunt mai mici decât un bob de nisip, astfel că aproape toți se dezintegrează în atmosferă și nu ajung niciodată să lovească suprafața Pământului. Aceste ploi neobișnuite de meteori sunt cunoscute și ca furtuni de meteori, timp în care pot fi observați mai mult de 1.000 meteori pe oră.
Citește și află care este diferența dintre asteroid, meteorit sau cometă
Perseide 2020
Cel mai bun moment pentru a urmări Perseidele este după miezul nopții până dimineaa. Atunci, se pot observa cu ochiul liber meteorii, iar astronomii susțin faptul că în zonele de munte, dar și la marginea orașelor mari se pot vedea până la 100 de meteori pe oră, în timp ce din oraș se pot vedea până la 20 de meteori pe oră.
Perseidele – informații utile
- Perseidele se văd cel mai bine din zone ferite de lumină, iar dacă vrei să te bucuri de peisajul nocturn, indicat este să mergi într-o zonă a orașului ferită de aglomerație.
- Fenomenul ploaia de meteori nu trebuie confundat cu ploaia de stele deoarece în cazul Perseidelor se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, iar în cazul unei ploi de stele se pot observa până la câteva mii de meteori pe oră.
- Ploaia de stele este un fenomen foarte rar. Originea numelui de Perseide provine parțial și din cuvântul grecesc Περσείδες, Perseides, termen regăsit în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului Perseu.
- Ploaia de meteori, Perseide, a fost observată în mod regulat pe o perioadă de mai bine de 2.000 de ani.
- Primele informații despre acest fenomen sunt originare din Estul Îndepărtat, iar unii catolici fac referire la acest fenomen ca “Lacrimile Sfântului Laurențiu”, asocierea având legătură cu mucenicia Sfântului Laurențiu sărbătorită pe 10 august.
- Ploaia de meteori este vizibilă începând de la mijlocul lunii iulie, dar în fiecare an apogeul este atins între 9 și 14 august, depinde de localizarea în particular a fluxului.
- Perseidele sunt mult mai vizibile în emisfera nordică. Giovanni Schiaparelli este primul astronom care a identificat cometa mamă a Perseidelor.
- Dacă vei urmări bolta cerească, vei putea vedea și stelele și Calea Lactee.
Superstiții legate de Perseide
- În tradiția populară se spune că de Perseide se îndeplinesc dorințe, deoarece acestea aveau o putere nemărginită. Pentru astrologii antici, Perseidele reprezentau un dar din partea zeilor și, astfel, aceasta era o perioadă benefică prin care muritorii de rând primeau iluminare.
- Conform tradiției și vorbelor din popor, Perseidele pot afecta viața într-un mod neașteptat sau pot ajuta spre o viață mai bună privită dintr-o altă perspectivă. Se spune că dacă ai avut o perioadă mai dificilă în viața, lumina stelelor căzătoare te poate ajuta să depășești aceste probleme și vei găsi calea cea dreaptă.
- Evenimentul ceresc poate avea schimbări benefice și te poate inspira să faci cele mai bune alegeri în viață.
Află câte plante sunt în sistemul solar și cum se numesc.
Alte ploi de meteori și în ce perioadă se desfășoară
Denumirile oficiale sunt stabilite de Uniunea Astronomică Internațională:
- Ploaie Quadrantide – prima parte a lunii ianuarie;
- Ploaie Lyride – ultima parte a lunii aprilie;
- Ploaie Pi Puppide – ultima parte a lunii mai;
- Ploaie Arietide – jumătatea lunii iunie;
- Ploaie Bootide de iunie (periodică) – ultima parte a lunii iunie;
- Ploaie Delta Aquaride de sud – ultima parte a lunii iulie; Ploaie Alpha Capricornide – ultima parte a lunii iulie;
- Ploaie Perseide 2020 – jumătatea lunii august;
- Ploaie Kappa Cygnide – jumătatea lunii august;
- Ploaie Aurigide (periodică) – prima parte a lunii septembrie;
- Ploaie Kappa Aquaride – 8 septembrie – 30 septembrie;
- Ploaie Draconide (periodică) – prima parte a lunii octombrie;
- Ploaie Orionide – ultima parte a lunii octombrie;
- Ploaie Tauride de Sud – prima parte a lunii noiembrie;
- Ploaie Tauride de Nord – jumătatea lunii noiembrie; Ploaie Alpha Monocerotide (periodică) – jumătatea lunii noiembrie;
- Ploaie Leonide – jumătatea lunii noiembrie;
- Ploaie Phoenicide (periodică) – prima parte a lunii decembrie;
- Ploaie Geminide – jumătatea lunii decembrie;
- Ploaie Urside – ultima parte a lunii decembrie.
Sursă foto: Shutterstock.com