Uranus are un diametru de aproximativ 2 ori mai mic decât planeta Saturn, dar de circa 5 ori mai mare decât planeta Pământ. Are mai multe inele întunecate și 27 de sateliți, iar masa este mai mică decât cea a planetei Neptun.
Cuprins:
Istoria planetei Uranus
Uranus a fost prima planetă descoperită în vremurile moderne, de către William Herschel, în timp ce scurta sistematic cerul cu telescopul pe data de 13 martie 1781. Planeta a fost observată de mai multe ori, dar ignorată deoarece se credea că este o altă stea obișnuită.
O semnalare timpurie cu privire la această planetă este făcută de John Flamsteed, în 1690, atunci când acesta o considera „34 de Tauri”. Mai târziu, Herschel a numit-o “Georgium Sidus” (planeta Georgiană), în onoarea patronului său, Regele George al III-lea al Angliei.
Denumirea planetei Uranus a fost propusă pentru prima dată de Bode, în conformitate cu denumirea altor planete inspirate din mitologia clasică. Această denumire a intrat în uz până în 1850. În anul 1986, pe 24 ianuarie Uranus a fost vizitată de o vază, Voyager 2.
Caracteristici fizice
Planeta Uranus este compusă în mare parte din stânci și felurite ghețuri și are doar 15% hidrogen și puțin heliu, spre deosebire de Jupiter și Saturn, care conțin mai mult hidrogen. Din mai multe privințe, Uranus și Neptun sunt similare sub aspectul miezului cu Jupiter și Saturn.
Atmosfera planetei este de aproximativ 83% hidrogen, 15% heliu și 2% metan. Ca și alte planete din sistemul solar, Uranus are grupări de nori care se deplasează rapid, chiar dacă sunt foarte mici și vizibile numai printr-o mărire semnificativă a imaginilor luate de pe Voyager 2.
Culoarea albastră a planetei este datorată de absorbția culorii roșii a metanului în atmosfera superioară. Ar putea exista și aici câteva benzi de culoare ca pe planeta Jupiter, dar sunt ascunse de stratul protector de metan.
Planeta Uranus poate fi uneori vizibilă cu ochiul liber pe un cer nocturn senin, mai ales dacă știi unde să te uiți exact cu un binoclu. Planeta are, oficial, 27 de sateliți care au fost botezați după personajele celebre din piesele lui Shakespeare și Alexander Pope.
Inelele planetei Uranus
Ca și celelalte planete, Uranus are un sistem de inele ce a fost descoperit de sondele spațiale încă din 1977. Chiar dacă sunt foarte întunecate, acestea sunt compuse din particule destul de mari, ce ajung la diametre de până la 10 m, dar și praf fin.
Uranus are 11 inele cunoscute și slab conturate, iar cel mai cunoscut dintre ele este inelul Epsilon. Primele inele ale planetei au fost descoperite după cele ale lui Saturn.
Curiozități despre planeta Uranus
- Pe Uranus s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din sistemul solar, – 205,2 grade Celsius.
- Planeta are cea mai mare și pronunțată înclinare axială. Prin comparație, înclinarea axială a planetei Marte este de 24 de grade, iar a Pământului este de 23,5 grade, în timp ce a planetei Uranus este de 98 de grade.
- Un an pe planeta Uranus durează 84 de ani pe Pământ.
- O zi pe Uranus durează 17 ore, iar o rotație completă în jurul Soarelui are loc în 84 de ani.
- Planeta a fost vizitată o singură dată de o sondă spațială, iar în prezent NASA evaluează posibilitatea viitoarelor misiuni aici, dar și pe planeta Neptun.
- Denumirea planetei vine de la zeul grec al cerurilor.
- Distanța medie între planeta Uranus și Soare este de aproximativ 2,9 miliarde de km, aceasta fiind de 19 ori mai departe de Soare decât de Pământ.
- Inelele lui Uranus au grosimi cuprinse între 0,1 și 15 km, iar lățimi între 1 și 17.000 km.
- Uranus este format dintr-un amestec de gheață, rocă, hidrogen și heliu, iar asta o face un gigant înghețat.
- Datorită modului în care se învârte, dar și axei sale, în anumite zone ale planetei poate fi noapte pentru o perioadă de până la 40 de ani.
Sursă foto: Shutterstock.com
- Care sunt fazele Lunii in 2021
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!