Planeta Neptun este a opta din sistemul solar și poartă denumirea zeului roman al mării. După diametru, este a patra planetă, în timp ce după masă, este a treia. Neptun are o masă mai mare de 17 ori decât cea a planetei Pământ și puțin mai mare decât a planetei Uranus, care este de aproximativ 15 ori mai grea decât Pământului.

Informații generale despre planeta Neptun

Planeta Neptun a fost observată pe data de 23 septembrie 1846, după ce din cauza perturbărilor gravitaționale, Alexis Bouvard a presupus că există a opta planetă. Aceasta se afla la o distanță de mai puțin de un grad de poziția prezisă de calculele lui Urbain Le Verrier, iar la scurt timp după descoperirea sa a fost găsit și satelitul Triton. În secolul al XX-lea, alți 12 sateliți au fost descoperiți.

Compoziția planetei este asemănătoare cu cea a lui Uranus, ambele compoziții fiind diferite de ale giganților gazoși mai mari precum Jupiter sau Saturn.

Atmosfera este și ea asemănătoare cu cea a lui Jupiter și Saturn, deoarece este compusă în special din hidrogen, heliu, urme de hidrocarburi și azot, dar și proporții mari de apă, amoniac și metan. Interiorul planetei este compus în principal din roci și gheață, iar urmele de metan găsite în straturile superioare ale atmosferei, îi dau planetei aspectul albăstrui.

Pentru că este departe de Soare, Neptun are una dintre cele mai reci atmosfere din sistemul solar, temperaturile de aici ajungând la -218 grade Celsius (55K). Planeta are un sistem de două inele care se observă greu, existența lor a fost sugerată de analizele făcute în urma unor fotografii din 1968.

nformații generale despre planetele din sistemul solar, Neptun
nformații generale despre planetele din sistemul solar, Neptun

Galileo Galilei a fost primul care a descoperit planeta

Conform desenelor lui Galileo Galilei, el a fost primul care a observat planeta, iar asta se întâmpla pe 28 decembrie 1612 și ulterior pe 27 ianuarie 1613. El a confundat de fiecare data planeta cu o stea fixă care apărea foarte aproape de Jupiter pe cerul înstelat, acesta fiind și motivul pentru care descoperirea planetei nu i se atribuie în mod direct lui.

În 1821, Alexis Bouvard a publicat tabele referitoare la orbita lui Uranus, planeta învecinată și observațiile ulterioare l-au făcut pe acesta să presupună că este un corp necunoscut care perturbă orbita prin interacțiune gravitațională.

După multe calcule și căutări, după ce planeta a fost descoperită, au început să apară multe neînțelegeri între francezi și britanici, deoarece nu era clar cui îi era atribuită descoperirea. În cele din urmă, comunitatea internațională a decis că Le Verrier și Adams au contribuit activ la descoperirea planetei Neptun.

Denumirea planetei

După descoperire, noua planetă nu avea o denumire exactă, ci era numită “planeta de dincolo de Uranus” sau chiar “planeta lui Le Verrier”. Mai târziu a venit și prima denumire ce a fost propusă de de către Galle și anume “Ianus”, în timp ce în Anglia, Challis a propus ca planeta să fie denumită “Oceanus”.

Le Verrier a fost cel care a sugerat numele Neptun, afirmând chiar că această denumire a fost aprobată oficial de către Biroul Longitudinilor francez, afirmație incorectă.

Cu multe schimbări ulterioare, într-un final numele planetei a fost acceptat de comunitatea internațională și a rămas planeta Neptun. Mai mult, în mitologia greacă, Neptun era identificată și cu zeul grec Poseidon, zeul mării. Toate planetele, în afară de Pământ, poartă nume de zei din mitologia greacă și romană.

Până ce a fost descoperită planeta Pluto, Neptun era considerată cea mai îndepărtată de Soare, însă ulterior aceasta a fost cea mai îndepărtată planetă în perioada 1979 -1999, atunci când orbita eliptică a planetei Pluto a adus-o mai aproape de Soare decât Neptun.

Planetele din sistemul solarIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Structura internă a planetei Neptun

Neptun este planeta ce are un corp ceresc intermediar între Pământ și giganții gazoși mai mari. Are masa mai mare de 17 ori decât cea a Pământului, dar doar a 19 parte din masa planetei Jupiter. Raza ecuatorială a planetei este de 24764 și este de aproximativ patru ori mai mare decât cea a Pământului.

Atmosfera reprezintă aproximativ 5-10% din masă și se întinde pe o adâncime de 10-20% spre nucleu, acolo unde atinge presiuni în jur de 10 GPa (Pascalul, unitatea de măsură a presiunii).

Nucleul lui Neptun este compus din fier, nichel și silicați și este de 1,2 ori mai mare decât masa Pământului. Atmosfera planetei este formată din două straturi: troposferă și stratosferă.

Climatul planetei este diferit față de Uranus. Atunci când nava spațială Voyager 2 a survolat planeta Uranus în 1986, aceasta era destul de calmă, în timp ce Neptun prezenta fenomene meteorologice notabile în timpul survolării sale din 1989 de către Voyager 2.

Vremea de pe planeta Neptun este caracterizată prin sisteme de furtuni extrem de dinamice, cu vânturi ce ating aproape 600 m/s. Cele mai multe dintre vânturile de pe Neptun se mișcă într-o direcție opusă celei de rotație a planetei.

Planeta Neptun nu este vizibilă cu ochiul liber, deoarece are o luminozitate situată între magnitudinile de +7,7 și +8, care poate fi depășită de sateliții galileeni ai lui Jupiter. Din cauza distanței mari dintre plaentă și Pământ, diametrul unghiular al lui Neptun variază numai între 2,2 și 2,4 secunde de arc și este cel mai mic dintre planetele sistemului solar.

Curiozități despre planeta Neptun

  • Distanța Medie de la planeta Neptun până la Soare este de 4.503.443.661 km, iar asta înseamnă că este de aproximativ 30 de ori mai departe decât Pământulul.
  • O zi pe Neptun durează 16 ore, dar un an este echivalentul a 165 de ani tereștri.
  • Cel mai cunoscut satelit al lui Neptun este Triton și a fost descoperit la doar 17 zile după ce planeta a fost descoperită.
  • Neptun nu are o suprafață solidă, ci un nucleu format din apă, amoniac și metan. Se estimează faptuș că temperatura nucleului este de aproximativ 5.000 de grade Celsius.
  • Pe Neptun există o pată mare întunecată, asemănătoare cu Marea Pată Roșie aflată pe Jupiter.
  • Planeta are propria sursă de căldură. Ea emite de 2,7 ori mai multă căldură decât primește.
  • Sonda spațială Voyager 2 a avut nevoie de 12 ani pentru a ajunge în proximitatea lui Neptun.
  • Datorită interiorului de roci și gheață, atât Neptun, cât și Uranul sunt considerați “gigantic de gheață”.
  • Gravitatea de pe Neptun este asemănătoare cu cea a Pământului.
  • Pe Neptun au loc cele mai mari furtuni și cele mai rapide vânturi din sistemul solar.

Sursă foto: Shutterstock.com

Citeşte şi:

Planeta Marte – curiozități interesante despre planeta Roșie. Filme documentare despre Marte

Planeta Venus – curiozități despre planeta denumită și „Steaua Ciobanului”

Planeta Mercur – ce structură are cea mai apropiată planetă de Soare

Anamaria Prodan a părăsit România după scandalul cu Reghe. Anunțul impresarei despre soțul ei
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan a părăsit România după scandalul cu Reghe. Anunțul impresarei despre soțul ei
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Playtech.ro
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Doi ciobani au fost atacaţi de urs în Harghita. Unul dintre ei este căutat, după ce a fugit spre pădure cu animalul după el
Observatornews.ro
Doi ciobani au fost atacaţi de urs în Harghita. Unul dintre ei este căutat, după ce a fugit spre pădure cu animalul după el
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
HOROSCOP
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
„N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!”. Salvamarii duc lupte grele cu turiștii care ignoră steagul roșu
Știrileprotv.ro
„N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!”. Salvamarii duc lupte grele cu turiștii care ignoră steagul roșu
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul
PUBLICITATE
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul