Pomii fructiferi sunt o adevărată bucurie, însă chiar și cele mai rezistente soiuri au nevoie și de o îngrijire atentă, mare parte din timp, pentru a da roade sănătoase.

Despre pomi fructiferi

Pomii fructiferi sunt arbori care produc fructe comestibile. Toți pomii fructiferi aparțin încrengăturii plantelor cu flori – numite Angiosperme -, fructele acestora fiind, din punct de vedere botanic, ovare maturizate și care conțin una sau mai multe semințe.

Organele care alcătuiesc pomii fructiferi se împart în două categorii:

Organe vegetative: rădăcină, tulpină, ramuri, muguri și frunze

Rădăcina are rol în fixarea pomului. La rândul lor, rărădinile se împart în rădăcini de semischelet cum sunt ramificațiile de ordin superior, rădăcini fibroase, inserate pe rădăcini de semischelet, rădăcini absorbante cele mai tinere de culoare albă.

Partea aeriană a pomului fructifer este tulpina. Aceasta este alcătuită din trunchi, ramuri, muguri, frunze. Frunzele pomilor fructiferi au un rol esențial în dezvoltarea, creșterea și fructificarea pomului. fiind cele care realizează procesul de fotosinteză.

Organe reproductive: florile, fructele, semințele

Polenizarea și legarea fructelor sunt influențate de factori naturali, precum vântul șu temperatura aerului.

Ce alcoolemie aveau tinerii ucişi de Vlad Pascu. Avocatul şoferului drogat spune că victimele erau băute, dar Sebi Olariu nu consumase deloc alcool în acea seară
Recomandări
Ce alcoolemie aveau tinerii ucişi de Vlad Pascu. Avocatul şoferului drogat spune că victimele erau băute, dar Sebi Olariu nu consumase deloc alcool în acea seară

De ce ținem cont când cumpărăm pomi fructiferi

Este bine să cumpărăm pomi fructiferi din surse de încredere și să fim atenție la câteva criterii importante precum:

  • Înălțimea și vârsta – minimum 1-2 ani și o înălțime de cel puțin 1 metru
  • Dimensiunea rădăcinilor – să aibă cel puțin 30 de centimetri lungime și să arate cât mai sănătos
  • Tulpina și rădăcina trebuie să fie cât mai bine hidratate și să nu prezinte semne de uscăciune

Rezistența pomilor fructiferi la condițiile climatice:

Temperaturile minime la care pomii, în funcție de soi, pot rezista la ger:

  • Păr – 32 grade C … -33 grade C
  • Gutui – 28 grade C … -30 grade C
  • Prun – 30 grade C … -32 grade C
  • Cais – 26 grade C … -28 grade C
  • Piersic – 24 grade C … -26 grade C
  • Cireș – 29 grade C … -32 grade C
  • Vișin – 30 grade C … -32 grade C
  • Măr – 35 grade C … -36 grade C

Cum și când se plantează pomi fructiferi

Deși plantarea pomilor fructiferi poate părea o operațiune destinată cunoscătorilor, ea se poate face cu succes și de către începători.

Plantarea pomilor fructiferi toamna

De obicei, pomii fructiferi se plantează toamna, în luna octombrie, atunci când încep să cadă frunzele.

Plantarea pomilor fructiferi primăvara

De ce nu va răspunde Statul român în solidar cu Ion Iliescu și oamenii lui pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990. Doar SRI și MAI ar putea fi bune de plată la finalul procesului
Recomandări
De ce nu va răspunde Statul român în solidar cu Ion Iliescu și oamenii lui pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990. Doar SRI și MAI ar putea fi bune de plată la finalul procesului

Pomii fructiferi se pot planta și primăvara, de obicei, din luna martie și până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de începerea perioadei de vegetație, însă este nevoie de mai multă atenție și supraveghere în acest caz. Odată ce pomii au început procesul de înmugurire, plantarea nu mai este o soluție, întrucât puieții nu se vor prinde.

Pomi fructiferi – etape de plantare

Solul – este de preferat să fie cât mai bogat în susbstante minerale, să fie ușor de udat și de săpat.

Săpatul gropilor – gropile trebuie să aibă o adâncime cuprinsă între 60-80 de centimetri și laturi de până la 1 metru. Astfel, rădăcinile pomilor vor avea suficient loc să se prindă și să se dezvolte ulterior.

Fasonarea rădăcinilor – presupune, mai exact, curățarea rădăcinilor care prezintă răni sau sunt uscate. Această operațiune are rolul de a împrospăta rădăcinile mai groase de 4 milimetri și de a încuraja creșterea. Rădăcinile subțiri pot fi scurtate până la 1-2 centimetri, iar cele uscate pot fi tăiate de la bază, pentru a stimula creșterea unora noi și sănătoase.

Mocirlirea rădăcinilor – presupune scufunarea rădăcinilor pomilor, în mod repetat, într-un amestec format din pământ mărunțit, compost și apă. Acest amestec asigură umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării și ajută la mai bună aderare a acestora la sol.

Ciobanii sunt disperați, pesta oilor le macină turmele: „De două luni dorm o oră pe noapte. Numa Dumnezeu știe ce e în sufletul nostru”
Recomandări
Ciobanii sunt disperați, pesta oilor le macină turmele: „De două luni dorm o oră pe noapte. Numa Dumnezeu știe ce e în sufletul nostru”

Plantarea propriu-zisă– se face imediat după mocirlire, înainte ca amestecul să se usuce pe rădăcini.

Altoirea pomilor fructiferi

Altoirea pomilor fructiferi este foarte importantă. Este o procedură prin care se îmbină, în mod artificial, porțiuni dintr-o plantă, cu o altă plantă, pentru ca aceasta din urmă să preia calitățile celei dintâi. Principalul scop este înmulțirea vegetativă a pomilor, dar astfel se poate obține și creșterea rezistenței plantei la boli sau la condițiile de mediu.

Pomi fructiferi-altoire
Altoirea pomilor fructiferi

Ca regulă generală, este necesară folosirea unui altoi din aceeași specie sau același gen cu portaltoiul.

Lăstarii aleși pentru altoi trebuie să provină de la soiuri valoroase și pomi sănătoși. Aceștia se cioplesc la baza, în formă de pană, tăieturile fiind aplicate cu 1 cm mai sus față de mugure. Tăietura se realizează cât mai exact, cu ajutorul unui obiect care taie foarte bine.

Penele obținute prin cioplirea ramurilor de altoi sunt intoduse în despicătură portaltoiului, având grijă că mugurii aflați pe altoi să rămână în exterior. După acest pas, spațiul rămas liber în despicătură se umple cu ceară maleabilă, mastic și chit pentru lemn, pentru a asigura vindecarea.

Altoire pomi fructiferi
Altoire pomi fructiferi

Ultimul pas este îl reprezintă sigilarea întregului altoi cu vopsea pe bază de ulei, care are rol de protecție.

Tăierea pomilor fructiferi

Tăierea ramurilor pomilor fructiferi este o operațiune foarte importantă pentru sănătatea acestora, dar și pentru felul cum se vor dezvolta și vor rodi.

Primele ramuri care se taie sunt cele crescute unele peste altele, încălecate, dar și cele uscate sau afectate de diverse boli.

Tăiere pomi fructiferi
Tăiere pomi fructiferi

După ce se curăță copacul, apoi se trece la lăstarii verticali, care au crescut în ultima vară. Aceștia pornesc de obicei din axul pomului sau direct de pe ramuri și trebuie tăiați chiar din punctul de inserție. Lăstarii foarte scurți, care nu depășesc două palme, nu se taie. Există posibilitatea că aceștia să se transforme în ramuri de rod.

Când sunt mai mulți lăstari la un loc, pe axul de pomi fructiferi, se taie doar cei are cresc spre interiorul coroanei Cei poziționați orizontal, spre exteriorul coroanei, se vor păstra, deoarece în anul următor vor purta cu siguranță rod

Cum se recunosc și cum se taie ramurile de rod

Ramurile de rod sunt cele mai firave din coroană, însă au mugurii cei mai proeminenți. La aproape toate speciile, mugurii de rod sunt umflați și rotunjiți la vârf, spre deosebire de cei vegetativi, ascuțiți și lipiți de ramură. Este important ca acestea să fie scurtate de la jumătate. Vor fi păstrate doar cele care au mugurii mari, viguroși și bine poziționați. Astfel, se vor obține fructe mai mari și mai frumoase.

Pomi fructiferi – boli și dăunători

Din păcate, există numeroase boli și dăunători care pot afecta sănătatea pomilor fructiferi.

Cei mai întâlniți dăunători la pomi fructiferi sunt: viermele (merelor, cireșelor, prunelor), păduchele din San Jose, păduchele verde, puricele melifer, molia fructelor, păduchele negru al cireșului, acarianul roșu al pomilor, viespea neagră a prunului.

Alte boli cunoscute ale pomilor fructiferi mai sunt:

  • Rapănul, care apare pe frunze și fructe, pe care le atacă în toate perioadele de vegetație.
  • Făinarea -este vizibilă pe muguri, lăstari, frunze și uneori chiar și pe fructe. Evoluția acestora este oprită și sunt invadate de o pâslă de culoare albă, care duce la uscarea și cădere.
  • Pătarea albă a frunzelor de păr, o afecțiune favorizată de căldură și umiditatea ridicată.
  • Pătarea roșie a frunzelor de vișin și cireș, care poate conduce la pierderea completă a frunzelor pomilor.

Stropirea pomilor fructiferi

Stropirea pomilor fructiferi este foarte importantă, tocmai pentru a evita ca aceștia să se îmbolnăvească și să fie atacați de diverși dăunători. Stropirea pomilor asigură sănătatea și o producție bună.

Substanțele necesare se aplică prin stropire imediat după tăierea ramurilor de pomi fructiferi, această perioada fiind aleasă pentru temperaturile foarte bune

Când se stropesc pomii fructiferi:

  • primăvara, înainte de înflorire;
  • toamna, în perioada de repaus vegetativ și după căderea frunzelor,
    când un nou tratament aplicat în livada are că rezultat o producție mult îmbunătățită anul următor.
  • la finalul lunii februarie sau când din punct de vedere termic iarna pare la final.
  • de-a lungul perioadei de vegetație.

Soiuri de pomi fructiferi

În România, pomii fructiferi care rezistă cel mai bine la frig sunt considerați a fi mărul şi prunul.

Cei mai rezistenți pomi fructiferi care sunt ușor adaptabili la tipul de sol sunt caisul, piersicul, părul și cireșul pentru zonele umede și prunul, mărul și vișinul, pentru zonele uscate.

Soiuri de măr

Pomi fructiferi-soiuri de măr
Pomi fructiferi-soiuri de măr

Mărul, unul dintre cele mai apreciate varietăți de pomi fructiferi este o specie de plante din familia Rosaceae. Această specie cuprinde peste 50 de soiuri, care se prezintă ca pomi sau arbuști. Nuanțele lor diferă de la verde, galben la roșu, având diferite dimensiuni. Iată unele dintre cele mai cunoscute soiuri de meri:

  • Auriu de Cluj,
  • Florina,
  • Generos,
  • Golden Delicious,
  • Jonagold,
  • Jonathan,
  • Mutsu,
  • Patul,
  • Poinic,
  • Idared,
  • Starkrimson

Soiuri de păr

Pomi fructiferi-soiuri de păr
Pomi fructiferi-soiuri de păr

Și părul face parte din categoria celor mai apreciați și mai răspândiți pomi fructiferi. Acesta crește până la 10-20 m înălțime și al cărui fruct este para. Are rădăcină lemnoasă și profundă, trunchiul drept, culoare gri cu coaja crăpată, frunze ovale până la 10 cm lungime.
Iată unele dintre cele mai cunoscute soiuri de păr:

  • Conference,
  • Haydeea,
  • Ina Estival,
  • Jubileu 50,
  • Napoca,
  • Roșioară de Cluj,
  • Untoasa Hardy,
  • Virgiliu Hibernal,
  • Williams,
  • Latina,
  • Adria,
  • Primadona

Soiuri de prun

Pomi fructiferi-soiuri de prun
Pomi fructiferi-soiuri de prun

Prunul, alături de măr, este unul dintre cele mai rezistente soiuri de pomi fructiferi. Fructele sunt cărnoase, de culoare albastru închis sau gălbui, sunt folosite în industria alimentară, pentru conserve sau gemuri sau băuturi alcoolice, fiind consumate și în stare proaspătă.

  • Agen,
  • Anna Spath,
  • Bistrița,
  • President,
  • Renclod Althan,
  • Stanley,
  • Tuleu Gras,
  • Centenar,
  • Cacanska Lepotica,
  • Blufre

Soiuri de cais

Pomi fructiferi- soiuri de cais
Pomi fructiferi – soiuri de cais

Caisul un pom fructifer talie medie, cu o coroană largă și deasă. Fructul este are culoare galben-portocalie. Diametrul fructului de cais poate atinge 3 cm. Caisul este o specie de mare valoare, fructele sale conțin: zahăr, proteine, fosfor, potasiu, calciu, sulf, magneziu și vitaminte.

  • Aurora
  • Faralia,
  • Bela-Imola
  • Cea Mai Bună de Ungaria – C.M.B.U.,
  • Sulmona

Soiuri de piersic

Pomi fructiferi-soiuri de piersic
Pomi fructiferi-soiuri de piersic

Piersicul este printre pomii fructiferi care nu pot lipsi din livada de fructe. Cu un conținut ridicat de vitamina A, C și E, caroten și antioxidanți, piersicile sunt o adevărată sursă de sănătate pentru organism.

  • Dixired,
  • Redhaven,
  • Springtime
  • Platicarpa,
  • Kalos,

Soiuri de cireș

Pomi fructiferi-soiuri de cireș
Pomi fructiferi-soiuri de cireș

Cireșul face parte din genul Prunus, familia Rosaceae. Acesta este un pom fructifer ce atinge înălțimea de 15m. În primii ani după plantare, cireşul creşte greu, însă după vârsta de 4-5 ani, pomul devine tot mai viguros. Frunzele cireșului sunt alungite, zimțate pe margine și ascuțite la capăt. Florile sunt grupate câte două, sau câte patru. Fructele au culori cu nuanțe de la roșu închis la roșu deschis.

  • Biggareau Burlat,
  • Germersdorf, Stella,
  • Uriaș de Hedelfinger,
  • Van,
  • Carmen,
  • Kordia,
  • Katalin,
  • Vega

Soiuri de vișin

Pomi fructiferi-soiuri de visin
Pomi fructiferi-soiuri de visin

Vișinul, de asemenea unul dintre cei mai apreciați pomi fructiferi din familia rozaceelor Rosaceae, este de talie mai mică decât cireșul, care poate ajunge până la o înălțime 6 m.

  • Crișana,
  • Abundent de Erd,
  • Ujfehertoi furtos,
  • Productiv de Debrecen

Află cum se îngrijește și cum se plantează tuia -Arborele Vieții

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

Daniel9090   •   09.01.2024, 09:09

Pomii tineri au nevoie de apă regulată pentru a se dezvolta corespunzător

Daniel9090   •   09.01.2024, 09:08

Plantarea și îngrijirea pomilor fructiferi necesită răbdare și atenție

Daniel9090   •   09.01.2024, 09:08

Plantarea și îngrijirea pomilor fructiferi necesită câțiva pași esențiali pentru a asigura creșterea și producția sănătoasă a fructelor

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O româncă nu a mai suportat viața în Germania și s-a întors acasă. „Nu vreau copiii mei să facă parte din acest sistem”
Știrileprotv.ro
O româncă nu a mai suportat viața în Germania și s-a întors acasă. „Nu vreau copiii mei să facă parte din acest sistem”
Wow! Mona Nicolici s-a căsătorit în secret cu un bucătar celebru și ocupă o funcție importantă. Ce face acum
Viva.ro
Wow! Mona Nicolici s-a căsătorit în secret cu un bucătar celebru și ocupă o funcție importantă. Ce face acum
Ce diferență de vârstă este între Daniel Iordăchioaie și superba lui logodnică: “Amândoi am mai fost căsătoriți”
Libertateapentrufemei.ro
Ce diferență de vârstă este între Daniel Iordăchioaie și superba lui logodnică: “Amândoi am mai fost căsătoriți”
Semnul de circulație care îi induce în eroare până și pe cei mai experimentați șoferi. Puțini știu ce reprezintă
FANATIK.RO
Semnul de circulație care îi induce în eroare până și pe cei mai experimentați șoferi. Puțini știu ce reprezintă
Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi
GSP.RO
Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi
Vacanța unei românce s-a transformat într-un coșmar. A lăsat pe altcineva să-i conducă mașina prin Istanbul, aflându-se în dreapta, și a rămas fără ea. Polițiștii i-au confiscat-o: „Cei de la Consulat m-au băgat și mai tare în ceață”
FANATIK.RO
Vacanța unei românce s-a transformat într-un coșmar. A lăsat pe altcineva să-i conducă mașina prin Istanbul, aflându-se în dreapta, și a rămas fără ea. Polițiștii i-au confiscat-o: „Cei de la Consulat m-au băgat și mai tare în ceață”
Corina Bud, fără lenjerie intimă pe scenă. Cum a fost filmată artista în fața a 70.000 de oameni. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Corina Bud, fără lenjerie intimă pe scenă. Cum a fost filmată artista în fața a 70.000 de oameni. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
"N-o fi văzut... Dumnezeu ştie!" Aripi frânte pentru Andreea, la doar 18 ani. O decizie luată în grabă i-a fost fatală
Observatornews.ro
"N-o fi văzut... Dumnezeu ştie!" Aripi frânte pentru Andreea, la doar 18 ani. O decizie luată în grabă i-a fost fatală
Horoscop 5 septembrie 2024. Taurii sunt nevoiți să se concentreze pe calitatea relațiilor cu cei din mediul de la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 5 septembrie 2024. Taurii sunt nevoiți să se concentreze pe calitatea relațiilor cu cei din mediul de la serviciu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI