Eliberează spațiul
În orice magazie se vor găsi o serie de vechituri de care trebuie să te debarasezi înainte de a începe amenajarea efectivă a atelierului. Prin urmare, scoate totul afară și fă o selecție a lucrurilor de care ai mai putea avea nevoie. Restul merge la gunoi, după care trebuie să faci o igienizare a spațiului, pentru a înlătura praful și pânzele de păianjen.
Evaluarea și reparațiile
După ce spațiul este eliberat și curățat, poți face o evaluare a stării în care se află magazia. Verifică pereții, acoperișul și pardoseala pentru a vedea care este starea acestora. E foarte posibil ca spațiul să necesite unele lucrări de renovare, iar în acest caz, este recomandat să începi cu podeaua și să continui cu pereții și acoperișul. Dacă acestea sunt foarte deteriorate, cel mai bine este să refaci spațiul din temelii, folosind materiale mai rezistente și de calitate.
Echiparea cu mobilier
Vei avea nevoie de o masa sau un banc de lucru și de foarte multe spații de depozitare pentru materialele și uneltele pe care le folosești. Spațiul de lucru trebuie să fie poziționat în centrul atelierului, iar în jurul lui se amplasează spațiile de depozitate. În acest sens, poți folosi rafturi metalice, rafturi suspendate, dulapuri cu sertare sau cu uși și plăci perforate tip panou, pentru chei și alte unelte pe care le vrei la îndemână.
Foarte important este și scaunul de la masa de lucru, mai ales dacă vei petrece mai multe ore în atelier. Acesta trebuie să fie unul ergonomic, pentru a-ți sigura o bună susținere a coloanei și a evita astfel apariția durerilor de spate. De asemenea, masa de lucru nu trebuie să fie foarte joasă, pentru că astfel va trebui să lucrezi aplecat, iar o astfel de poziție nu este foarte sănătoasă pentru coloana vertebrală.
Dotarea atelierului
Dotarea cu unelte și echipamente se face în funcție de specificul activității pe care o desfășori în atelier, iar în acest sens este bine să îți faci o listă cu toate cele necesare. Mașinile cu percuție, polizorul, fierăstrăul electric, mașinile de șlefuit sunt echipamentele care nu ar trebui să lipsească din nici un atelier, întrucât pot fi folosite pentru o gamă variată de activități. La acestea se adaugă și unelte precum șurubelnițe, chei, pistol de lipit, dălți și ciocane.
Instalația electrică
Echipamentele electrice folosite într-un atelier de lucru sunt mari consumatoare de curent, astfel că ai nevoie de o instalație electrică bine pusă la punct. Este recomandată montarea de prize industriale, iar dacă nu te pricepi foarte bine, cel mai indicat este să apelezi la ajutorul unui electrician. În niciun caz, nu folosi improvizații, și evită suprasolicitarea rețelei prin folosirea mai multor consumatori de mare putere în același timp.
Pentru mai multă libertate de mișcare, poți folosi bobine cu cabluri izolate, iar pentru a evita accidentele sunt recomandate prelungitoarele cu sisteme de prindere care permit fixarea de spațiul de lucru.
Urmând acești pași, vei avea un atelier bine pus la punct, iar pentru a rămâne mereu așa este foarte important să păstrezi ordinea. Pentru asta, e necesar să faci curățenie la finalul fiecărei zile de și să așezi toate uneltele la locul lor odată ce nu mai ai nevoie de ele.