Cum se iniţiază procedura de executare silită
Iniţierea acestei proceduri este luată în calcul atunci când o persoană cu datorii refuză să plătească sau se afl ratele, fie pentru bunurile achiziţionate în leasing sau rate, fie facturile la utilităţi sau altele similare. În conformitate cu Noul Cod de Procedura Civila, Art. 628, alin. (1), între altele, pot fi executate silit:
- obligaţiile care constau în plata anumitor sume de bani;
- predarea/folosinţă unui bun;
- desfiinţarea unei lucrări – ce poate fi inclusiv o construcţie sau o plantaţie;
Informaţiile anterioare le sunt utile inclusiv celor care au datorii administrate de KRUK România şi vor să ştie ce înseamnă executare silită, deoarece, chiar dacă reprezentanţii acestei companii fac tot ce este posibil să se evite această procedură, sunt cazuri în care intenţia se dovedeşte imposibil de pus în practică, cauza aceastei situații nefaste fiind persoanele cu datorii care nu respectă angajamentele de plată, pe care singure şi le asumă.
Cine realizează executarea silită şi care sunt părţile implicate de procedură
Executarea silită este pusă în practică prin intermediul executorilor judecătoreşti, aceştia având rolul de a recupera datoriile neplătite din rea credinţă sau din motive întemeiate. Odata cu demararea procedurii de executare silită, banca sau alte organizaţii la care persoana în cauză are datorii, au posibilitatea de isi recupera creanta.
În ceea ce priveşte părţile implicate de procedură, acestea sunt creditorul (care poate fi persoana fizică său persoana juridică) şi debitorul (persoana fizică sau juridică). Conform noului Cod de Procedura Civila, Art. 644, participanţii la procedură se constituie din cele două părţi, terţi garanţi, creditori intervenienţi, instanţă de executare şi executorul judecătoresc, Ministerul Public, agenţi ai forţei publice, martori asistenţi, experţi, interpreţi, alţii.
Ce bunuri pot fi executate silit
Bunurile care pot fi executate silit includ:
- bunuri mobile – poate fi vorba despre autovehicule, bijuterii, piese valoroase de artă. În speţă, este vorba despre bunuri care pot fi mutate dintr-un loc în altul, care pot fi executate prin sechestrare;
- bunuri imobile – poate fi vorba despre imobile, terenuri;
Dincolo de tipurile de bunuri menţionate, executarea silită se poate realiza şi prin poprire, în acest caz fiind luate în calcul veniturile, disponibilităţile financiare în lei şi în valută şi titlurile de valoare. Acest tip de executare se poate aplica asupra conturilor bancare ale persoanei care datorează sumele de bani şi prin popriri de la terţe persoane.
Cum se poate evita executarea silită
Executarea silită este o procedură care se poate evita. Aceasta este într-adevăr o veste bună! În mod evident, executarea silită se poate preveni prin gestionarea corectă şi asumată a banilor şi evitarea unor obligaţii financiare care nu pot fi onorate.De asemenea, KRUK le recomandă clienţilor săi ca la întocmirea angajamentului de plată să propună sume de bani pe care să le poată plăti, pentru respectarea angajamentului si achitarea creantei,, în funcţie de veniturile pe care le au. În aceeaşi idee, reprezentanţii companiei care se ocupă de recuperarea creanţelor bancare recomandă plăţile voluntare prin intermediul platformei e-KRUK, pe tot parcursul procedurii de recuperare.