În plus:
- noul roman al lui Adrian Schiop, „Să ne fie la toți la fel de rău”.
- spectacolele-lectură „Insultați Berlarus(sia)”, prin care teatrele românești se solidarizează cu artiștii din Belarus.
- filmul „One Night in Miami”, cu care debutează actrița Regina King în lungmetraj.
- romanul „Crudo”, care critică vremurile contemporane.
„Dama de cupă”, regie May el-Toukhy, TIFF Unlimited
„Avem tendința de a spune povești despre binele din rău, dar rareori ne oprim asupra răului din bine, deși acesta din urmă conține și el adevăruri eterne despre comportamentul uman”. Așa își descrie regizoarea May el-Toukhy motivația de la care a pornit pentru filmul „Dama de cupă”.
Producția daneză e o dramă psihologică despre Anne, o avocată de succes specializată în drepturile copiilor și adolescenților, a cărei viață de familie – soțul Peter și două fetițe – pare perfectă. Totul e dat peste cap când în viața lor apare Gustav, fiul adolescent al lui Peter dintr-o altă căsătorie.
Anne și Gustav dezvoltă o relație nesănătoasă, iar Anne face unele alegeri periculoase, care îi amenință căsnicia și cariera. Secrete de familie, dorința, minciuni și dileme morale, filmul „Dama de cupă” ne provoacă să nu ocolim discuțiile incomode.
Filmul a fost premiat la festivalurile Sundance și TIFF-ul clujean.
„Dama de cupă” este disponibil pe platforma online TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), în sistem pay-per-view. Un bilet costă 15 lei și e valabil timp de 72 de ore.
„Să ne fie la toți la fel de rău”, de Adrian Schiop, Editura Polirom
Scriitorul Adrian Schiop revine cu un nou roman care tratează tema homosexualității în societatea românească. „Să ne fie la toți la fel de rău” urmărește relația improbabilă dintre un tânăr și un fost polițist, de 42 de ani, divorțat și bețiv.
Cunoscut pentru bestsellerul „Soldații. Poveste din Ferentari”, ecranizat în 2017 de regizoarea Ivana Mladenovic, Schiop urmărește în noul roman temele LGBTQ, dar și condițiile precare ale păturii de jos a societății.
În „Să ne fie la toți la fel de rău”, tânărul Adi începe o relație cu Florin, fostul polițist care, pe lângă problemele cu alcoolul, este și foarte autoritar și indecis în privința sentimentelor lui, poate din cauza fostei sale meserii, poate pentru că crede că așa își apără imaginea. În povestea lor intervine pandemia, așa că Adi se mută la casa de la țară a părinților lui, unde își regăsește o veche prietenă, o asistentă rea de gură ajunsă angajată la DSP.
Cartea costă 28 de lei pe site-ul polirom.ro.
„Insultați Belarus(sia)”, de Andrei Kureicik, în teatrele românești
Teatrele românești se solidarizează cu artiștii din Belarus. Parte din programul internațional Belarus(sia) Wolrdwide Reading Project, 15 teatre din țară și unul din Republica Moldova vor produce spectacole-lectură pe baza piesei de teatru „Insultați Belarus(sia)”, scrisă de dramaturgul Andrei Kureicik pornind de la protestele recente din țara est-europeană.
Spectacolele-lectură la teatrele românești vor începe pe 7 februarie, declarată Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul. Aceste spectacole vor fi difuzate online sau vor fi jucate cu public în sală, gratis, în funcție de regulile și restricțiile specifice fiecărui oraș. Detaliile se găsesc pe site-urile fiecărui teatru. Calendarul spectacolelor-lectură „Insultați Belarus(sia)”:
- duminică, 7 februarie 2021 – Teatrul Național Vasile Alecsandri, Iași
- luni, 8 februarie 2021 – Teatrul Național Mihai Eminescu, Chișinău
- marți, 9 februarie 2021 – Teatrul de Nord – Trupa Mihai Raicu, Satu Mare
- miercuri, 10 februarie 2021 – Teatrul Național Radu Stanca, Sibiu
- joi, 11 februarie 2021 – Teatrul Municipal Bacovia, Bacău
- vineri, 12 februarie 2021 – Teatrul Clasic Ioan Slavici, Arad
- sâmbătă, 13 februarie 2021 – Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște
- duminică, 14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria, Oradea
- luni, 15 februarie 2021 – Teatrul Andrei Mureșanu, Sfântu Gheorghe
- marți, 16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului, Piatra Neamț
- miercuri, 17 februarie 2021 – unteatru, București
- joi, 18 februarie 2021 – Teatrul de Stat Constanța
- vineri, 19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic Fani Tardini, Galați
- sâmbătă, 20 februarie 2021 – Teatrul Municipal Matei Vișniec, Suceava
- duminică, 21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri, Craiova
- luni, 22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș, Compania Liviu Rebreanu
Dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, această piesă de teatru despre realitatea în care trăia el însuși împreună cu toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia.
Protestele din Belarus au fost declanșate de alegerile prezidențiale din august 2020, pe care președintele în funcție Alexandr Lukașenko le-ar fi câștigat în mod fraudulos, conform acuzațiilor. Oamenii au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva lui Lukașenko și în favoarea Svetlanei Tihanovskaia, candidata care, potrivit numărătorii paralele, ar fi trebuit să câștige alegerile. Protestele continuă și în prezent.
„One night in Miami”, regie Regina King, Prime Video
Actrița Regina King, cunoscută pentru rolurile din serialele de televiziune „Watchmen” sau „The Big Bang Theory”, debutează în film de lungmetraj odată cu noul „One Night in Miami”.
Filmul își imaginează o noapte în care Muhammad Ali, Malcolm X, Sam Cooke și Jim Brown, patru personalități iconice americane, se întâlnesc pentru a vorbi despre Mișcarea pentru drepturile civile ale afro-americanilor (Civil Rights Movement) și despre revoluția culturală care avea loc în anii 60.
„One Night in Miami” are la bază piesa de teatru cu același nume scrisă de Kemp Powers și jucată pentru prima oară în 2013. Dramaturgul semnează și scenariul pentru filmul regizat de Regina King.
Într-o noapte din februarie 1964, se întâlnesc boxerul Muhammad Ali, proaspăt devenit campion mondial, preotul musulman Malcolm X, lidel al grupării religioase și politice Nation of Islam, Sam Cooke, muzician, compozitor și producător, și jucătorul de fotbal american Jim Brown. Cei trei bărbați, care au fost prieteni în realitate, sărbătoresc o victorie recentă a lui Ali. De aici, pornesc discuții aprinse.
Filmul este disponibil online, prin platforma de streaming Prime Video Amazon, prin abonament.
„Crudo”, Olivia Laing, Editura Curtea Veche
Roman de debut al britanicei Olivia Laing, scriitoare și critic cultural publicat în reviste precum The Guardian, urmărește povestea de viață tulburătoare și decadentă a lui Kathy, așa cum o vede chiar ea, într-o societate disfuncțională.
Scriitoarea aduce în discuție numeroase probleme contemporane, de la Brexit și perioada Trump la încălzirea globală și lupta de clasă, misoginie și superficialitatea generală a societății.
Cu un ton caustic, scriitoarea disecă realitatea tulburătoare inspirată de evenimentele recente.
„Crudo” costă 27 de lei pe curteaveche.ro.