Ce este afumarea?

Afumarea este un proces de expunere a alimentelor la fum pentru a le conserva, rumeni și/sau adăuga aromă. Este una dintre cele mai vechi tehnici de gătit, dezvoltată probabil imediat după gătitul cu foc. Afumarea se realizează prin agățarea cărnii sau prin plasarea acesteia pe suporturi în interiorul unei camere care reține fumul, creat de un foc de lemn de esență tare.

Două tipuri diferite de afumare

Afumarea la rece este metoda prin care cărnurile sunt expuse la fum la temperaturi scăzute departe de sursa de căldură, în scopul conservării și aromei. Afumarea la rece nu gătește cărnurile, cum ar fi în cazul somonului afumat.

Afumarea la cald, în schimb, presupune expunerea cărnii la un fum suficient de fierbinte pentru a o găti încet. 

În afumarea la cald, se adaugă aromă cărnii în două moduri: prin conferirea de compuși de aromă afumată la suprafața cărnii și prin gătirea lentă, care poate face ca anumite bucăți să fie incredibil de fragede.

De ce să afumăm alimentele?

Există două motive principale pentru a afuma alimentele.

Pentru a le conserva: Fumul a fost folosit de mii de ani pentru a conserva alimentele, atât prin uscare, cât și prin substanțele chimice care se găsesc în fum. Formaldehida și anumiți alcooli prezenți în fumul de lemn acționează ca nişte conservanți naturali, iar alte substanțe chimice din fum pot ucide microbii și încetini oxidarea grăsimilor.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Pentru a adăuga aromă: În zilele noastre, afumarea nu este necesară pentru conservarea alimentelor, așa că se face mai ales pentru aromă. 

Când este ars, lemnul se descompune în compuși care miros și au gust de caramel, vanilie și alte condimente. De asemenea, afumarea ajută la acoperirea exteriorului cărnii cu „scoarță”, o crustă întunecată și groasă care se formează atunci când fumul reacționează cu umiditatea de la suprafața cărnii. 

Deoarece gătitul prin afumare durează mult mai mult decât gătitul la foc direct, cum ar fi la grătar sau la tigaie, acesta poate face ca bucățile tari să devină fragede.

Ce tip de carne este cel mai bun pentru afumare?

Deoarece afumarea este o metodă de gătire atât de lentă, este ideală pentru bucățile de carne mai dure, cu multă grăsime și țesut conjunctiv sub formă de colagen, cum ar fi pieptul de vită. 

Grăsimea împiedică uscarea cărnii în timpul procesului lung de afumare, în timp ce colagenul se topește și face carnea fragedă. 

Grăsimea ajută la aromă și umiditate și absoarbe bine aroma de fum. Alte alegeri bune includ pulpa sau umărul de porc sau coastele grase de porc ori costița de vită. Stai departe de bucățile fragede, care se vor usca la o gătire prelungită.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Totuși, dacă nu deții o afumătoare, te învățăm cum să prepari carnea la fel de delicios în cuptor. Trebuie doar să folosești câteva condimente pentru ca exteriorul să prindă acea crustă cu miros și gust afumat ca să te bucuri de carne afumată la tine acasă.

Reţete cu carne afumată

Ciorbă de cartofi cu carne afumată

  • 450 g carne afumată de porc
  • 5 cartofi
  • 2 morcovi
  • Rădăcină de țelină
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 500 ml borș din târâte
  • Sare
  • Piper
  • Ulei 
  • Pătrunjel
  • 2 ouă
  • Smântână

Legumele se spală și se toacă mărunt. În oala în care prepari ciorba se adaugă puțin ulei și se pun legumele la călit.

Afumătura se taie cubulețe și se adaugă și ea cu legumele pentru încă 5-7 minute, cât să prindă culoare.

Se adaugă apă în funcție de cantitatea de ciorbă pe care o dorești sau cât de groasă vrei să fie. Cam 2-3 litri este cantitatea ideală.

Lasă totul la fiert și pune capacul pentru măcar 30 de minute.

Cartofii se decojesc, se spală și se taie cuburi, apoi se adaugă în ciorbă. Se pune o lingură mare de sare în ea.

Într-un bol se amestecă gălbenușurile de ou și 100 g de smântână. După ce s-au fiert cartofii, se adaugă borșul și se mai lasă la fiert cam 5 minute.

Se temperează amestecul de gălbenușuri punând puțină ciorbă fierbinte în amestec până devine călduț, apoi se adaugă amestecul în ciorbă.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Se asezonează cu sare și piper, apoi se adaugă pătrunjelul. Se servește cu ardei iute.

Mușchiuleț de porc afumat cu legume la cuptor

  • 500 g muşchi de porc afumat
  • 2 cepe
  • 4 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • 400 g mazăre
  • pastă de tomate
  • usturoi
  • ulei
  • sare
  • piper
  • pătrunjel
  • boia dulce

Se curăţă legumele şi se spală. Ceapa se toacă fideluță, iar morcovii rondele.

Într-un vas de cuptor se pune puţin ulei, apoi se pun toate legumele şi muşchiul tăiat felii subţiri .

Se presară cu sare, boia şi piper, se adaugă apă cât să acopere ingredientele şi se dă vasul la cuptor la 180 de grade pentru 35 de minute, apoi la 200 de grade pentru 10 minute.

Când totul e aproape gata se adaugă usturoiul tăiat şi pasta de tomate. Se presară verdeaţă tocată și se servește cu un piure de cartofi sau o garnitură la alegere.

Ciolan afumat cu vin la cuptor

  • 2 kg pulpă de porc afumată
  • 200 g slănină afumată
  • 1 căpăţână usturoi
  • 100 ml de ulei
  • 100 ml apă
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 linguriţă boabe de piper negru
  • 1 frunză dafin
  • 1 praf de sare
  • frunze de salvie proaspătă

Carnea se spală și se usucă bine, apoi se crestează pentru a înfige cățeii de usturoi din loc în loc.

Se așează carnea în tava de cuptor și se adaugă deasupra fâșii de slăninuță, iar lângă toate condimentele. În tavă se pune vinul, apa și uleiul și se dă la cuptor pentru 2 ore. 

Se scoate și se lasă la răcit. Se poate servi cu garnitură de legume sau un piure de cartofi. 

Tocană cu carne afumată de porc

  • 600 g muschi de porc afumat sau piept de porc
  •  2 cepe
  •  2 ardei grasi
  • 1 morcov
  • boia dulce de ardei
  • sare si piper 
  • 4 rosii
  • ulei pentru prajit
  • 1 legatura de patrunjel verde

Se spală legumele și se taie în bucăți măricele. Carnea se spală și ea și se taie în cubulețe. Într-o cratiță se pune puțin ulei la încins și apoi se adaugă ceapa, ardeiul și morcovul pentru câteva minute.

Se adaugă carnea cubulețe și se lasă să se rumenească. Se adaugă roșiile tocate, condimentele și o cană de apă.

Se acoperă și se lasă la foc mic 40 de minute, Adaugă apă dacă scade prea rău. Se adaugă verdeață după ce ai oprit focul și se servește.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cum se afumă carnea și peştele acasă!

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

anneyx   •   18.10.2023, 14:26

Delicios,gustos, aromat și plin de savoare!

Roxana22   •   18.09.2023, 22:10

Un articol util cu rețeta excelenta

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
FANATIK.RO
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI