MENIU CAUTĂ
13 Mai. 2015 09:16

Rolul tatălui în viaţa copilului

Distribuie

De relaţia tată-mamă depinde echilibrul psiho-afectiv al copilului. Imaginea pe care o are sau o prezintă mama despre tată influenţează percepţia copilului despre funcţia paternă în general, imaginea despre relaţia cu autoritatea (acceptată necondiţionat, respinsă, contestată, acceptată realist etc.).

 

Tot tatăl este cel care va permite desprinderea copilului de mama sa (cordonul ombilical psihologic) şi favorizarea evoluţiei copilului spre autonomie, dezvoltarea încrederii în forţele proprii. Ce se întâmplă dacă tatăl nu îşi îndeplineşte rolul în familie?

Pot apărea o serie de tulburări psiho-patologice la copil: anxietate, lipsa curajului, nesiguranţă – într-un cuvânt, instabilitate emoţională, care, mai târziu, în adolescenţă, pot duce, în unele cazuri, la tentative de suicid.

Relaţiile cu ceilalţi sunt instabile, copilul se izolează, chiar dacă, aparent, poate părea sociabil. Un copil care nu are o bună relaţie cu tatăl nu reuşeşte să îşi facă prieteni şi să se „desprindă” de tutela mamei (foarte multor băieţi li se întâmplă acest lucru şi, chiar după ce ajung la maturitate, se împiedică în cordonul ombilical care „atârnă” între ei şi mama lor). El va deveni foarte capricios, slab sau, dacă are o mamă posesivă, îl va marca lipsa încrederii în sine, va fugi de responsabilităţi, va căuta parteneri care să îi spună ce să facă şi, mai târziu, o soţie-mamă.

Dacă este vorba despre o fetiţă, aceasta va fi, probabil, o persoană veşnic nemulţumită, în căutarea unui ideal masculin pe care nimeni nu îl poate atinge, va avea sentimente de îndoială cu privire la propriile calităţi, se va subestima constant şi va fi predispusă la depresii.

 

Însă, mare atenţie, este de preferat ca un copil sa crească fără tată, decât cu un tată „absent”, alcoolic sau violent, spun specialiştii.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare

Sursa foto: Hepta

Comentarii