Ministrul sănătății, despre virusul HMPV

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că virusul HMPV nu este nou și că în țara noastră se înregistrează în fiecare an zeci de mii de cazuri.

„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.”, a precizat ministrul pentru Agerpres.

Ministrul Sănătății accentuează că virusul nu reprezintă un pericol.

„Este în fiecare an (virusul HMPV în România – n.r.). Zeci de mii de cazuri sunt în fiecare an cu virusul acesta. Nu este nicio noutate, produce răceli banale. Că mai este câte un caz grav… Sunt oameni cu deficienţe imune, au boli asociate. Nu a venit din China”, a mai spus Alexandru Rafila.

Tot ce trebuie să știm despre virusul HMPV. Epidemiologii români: „Puțin probabil să apară o pandemie”
Alexandru Rafila a susținut o declarație de presă la Ministerul Sănătății legată de Evoluția virozelor respiratorii în România – Foto Vlad Chirea

„Trebuie să fie o monitorizare” – dr. Adrian Marinescu

Medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală a evidențiat, la rândul său că virusul HMPV nu „reprezintă o noutate”.

„Virusul din China nu reprezintă o noutate, este un metapneumovirus de origine umană care a fost detectat pentru prima dată în 2001. Ceea ce trebuie să știm este că e un virus respirator comun care dă de cel mai multor infecții respiratorii care nu pun probleme.”, a precizta dr. Adrian Marinescu pentru Libertatea.

Victor Ponta, obligat să-l despăgubească pe fostul procuror Mircea Negulescu cu 25.000 de lei. Instanța, despre acuzațiile lansate de fostul premier la România TV: „Erau plăsmuiri”
Recomandări
Victor Ponta, obligat să-l despăgubească pe fostul procuror Mircea Negulescu cu 25.000 de lei. Instanța, despre acuzațiile lansate de fostul premier la România TV: „Erau plăsmuiri”

Medicul spune că cei care au un sistem imunitar slab pot suferi din cauza complicațiilor acestui virus.

„Nu trebuie să ne punem problema că virusul trebuie să vină din China sau că apar cazuri în România. Lucrurile pot fi ținute sub control, nu se pune problema de o situație complicată din punct de vedere epidemiologic. Sigur, trebuie să fie o analiză, trebuie să fie o monitorizare, dar luăm în calcul că este un virus respirator comun și care există încă de multă vreme, inclusiv în România.”, a punctat dr. Adrian Marinescu.

Tot ce trebuie să știm despre virusul HMPV. Epidemiologii români: „Puțin probabil să apară o pandemie”
Medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală – Foto Arhivă personală

De altfel, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei sau ale altor infecții respiratorii.

„Vorbim de febră, de frisoane, de stare generală modificată, de tuse, de dureri musculare sau articulare. Nu e nimic deosebit și nu ar trebui să ne facem probleme.”, a mai spus managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Probabilitatea unei noi pandemii din cauza virusului HMPV

Deși HMPV provoacă simptome asemănătoare gripei și poate duce la afecțiuni grave, Organizația Mondială a Sănătății subliniază că virusul nu este nou și circulă sezonier.

Pentru virusul HMPV nu există tratament sau vaccin, iar măsurile de prevenire includ igiena riguroasă și purtarea măștii. În ciuda panicii, autoritățile nu au confirmat o urgență sanitară.

Donald Trump îl amenință pe Vladimir Putin că „va distruge” Rusia dacă nu va accepta un acord de pace în Ucraina
Recomandări
Donald Trump îl amenință pe Vladimir Putin că „va distruge” Rusia dacă nu va accepta un acord de pace în Ucraina

Așadar, trebuie să ne speriem sau nu din cauza virusului HMPV?

NU. HMPV este o boală care se transmite pe cale respiratorie și care nu cred că trebuie să ne creeze acum nouă anxietăți sau probleme. Este o viroză obișnuită.”, a subliniat medicul Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, pentru Libertatea.

Și conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe UPU Iași, explică pentru Libertatea mai multe despre acest virus de care toată lumea se teme, dar care este pe locul doi după virusul respirator sincițial în ceea ce privește prevalența.

Virusul nu este unul nou, a apărut în Olanda în anul 2001. Este o boală sezonieră care apare de obicei de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, similar cu virusul respirator sincițial și gripa. Toți copiii sub cinci ani vor face HMPV, nu trebuie să ne îngrijorăm, simptomele date de virus sunt mai ușoare decât cele date de gripa comună”, subliniază dr. Tudor Ciuhodaru pentru Libertatea.

Panica a pornit după ce pe rețelele de socializare a început să se vorbească despre o nouă urgență de sănătate, în China. Mai multe imagini ce prezentau camerele de gardă aglomerate ale spitalelor au apărut pe internet. Însă, jurnaliștii francezi susțin că imaginile s-au dovedit a fi nesigure și că acestea ar data din perioada pandemiei de Covid-19.

Sursa: X

„Nicio sursă oficială, nici în China, nici în străinătate, nu a confirmat starea de urgență”, raportează TF1 Info.

Pensionarii speciali din Parlamentul României. Topul veniturilor, deschis de liberalii George Șerban și Nicolae Ciucă
Recomandări
Pensionarii speciali din Parlamentul României. Topul veniturilor, deschis de liberalii George Șerban și Nicolae Ciucă

Virusul HMPV, descoperit în România

Primul caz de metapneumovirus uman (HMPV) a fost diagnosticat miercuri la o femeie de 67 de ani din Oradea.

Pacienta are comorbidități și este internată în stare stabilă și izolată la Spitalul Județean. Virusul a fost depistat în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino.

Virusul HMPV poate duce și la cazuri mai grave și abia atunci „se face diagnostic etiologic”.

„Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

HMPV ar fi putut îmbolnăvi și alți români, fără ca ei să știe ce virus le-a provocat boala.

„În special toamna și primăvara, numărul de viroze respiratorii crește foarte mult. Și dacă a existat virusul până acum la noi în țară, nu a fost determinat. Noi nu le determinăm. Determinăm eventual virusul gripal, Covid-19 și eventual încă 1-2 virusuri. Nu pot să spun dacă acest virus a circulat și înainte sau a venit acum din import, din China, dar oricum nu cred că trebuie să avem emoții. Nu există riscul unei noi pandemii.”, spune dr. Virgil Musta.

Tot ce trebuie să știm despre virusul HMPV. Epidemiologii români: „Puțin probabil să apară o pandemie”
Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara – Foto Hepta

Un pericol pentru persoanele aflate la risc

HMPV este un virus asemănător gripei și răcelii. Virusul HMPV se transmite prin aer sau contact cu suprafețele contaminate și provoacă simptome precum tuse, febră, congestie nazală și oboseală.

Face parte din familia Pneumoviridae care există din 2001, însă unele dovezi sugerează că a fost răspândit încă cel puțin din 1958.

Infecțiile provocate de virusul din China sunt de obicei ușoare, însă pot duce la complicații grave, mai ales în rândul copiilor mici, vârstnicilor și celor cu sistem imunitar slăbit.

Simptomele date de HMPV „sunt asemănătoare unei răceli (tuse, febră, congestie nazală și dificultăți de respirație) la adulții și copiii sănătoși (care de obicei se rezolvă de la sine fără tratament sau doar tratament simptomatic în două până la cinci zile). Tratamentul este doar simptomatic și de suport. În prezent nu există o terapie antivirală specifică, nici un vaccin și nici un test. Dar, ca orice virus, poate provoca și forme clinice severe la grupele de risc ori la pacienții imunocompromiși”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Tot ce trebuie să știm despre virusul HMPV. Epidemiologii români: „Puțin probabil să apară o pandemie”
Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe UPU Iași – Foto Hepta

Asta pentru că „orice viroză respiratorie sau orice boală infecțioasă evoluează mai sever la persoanele cu riscuri: diabet, obezitate, boli pulmonare, boli cardiovasculare, oncologice. De ce? Toate aceste afecțiuni scad imunitatea și atunci organismul este mai predispus de a face forme severe de boală”, susține medicul Virgil Musta.

Pandemiile apar la o sută de ani

De altfel, sunt puține șanse să apară o nouă pandemie la doar cinci ani după cea de Covid-19, care a schimbat felul în care ne raportăm la pericolele epidemiologice.

„Pandemiile apar când apare un nou virus în lume și imunitatea oamenilor nu este pregătită pentru acest virus. Aceste pandemii apar cam la o sută de ani. În istoricul existenței omenirii au fost mai multe pandemii, dar care s-au succedat la o sută de ani. Organismul nu este atât de descoperit la multitudinea de virusuri, încât să apară pandemii mai des decât acest ciclu. Puțin probabil să apară o pandemie, pot apărea cazuri sporadice sau epidemii într-un anumit areal, unde trebuie luate măsurile de izolare a focarelor epidemice și de tratat. În majoritatea cazurilor de îmbolnăvire cu virusuri nu există tratament specific”, ne lămurește medicul Virgil Musta.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
Unica.ro
Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
Gabi Bădălău a făcut primele declarații despre relația cu Ema Uta: ”Am tot dreptul, ca bărbat, să...”. A recunoscut că o curtează, iar asta nu e tot! Ce a putut spune și despre Bianca Drăgușanu, fosta iubită
Viva.ro
Gabi Bădălău a făcut primele declarații despre relația cu Ema Uta: ”Am tot dreptul, ca bărbat, să...”. A recunoscut că o curtează, iar asta nu e tot! Ce a putut spune și despre Bianca Drăgușanu, fosta iubită
Corina Caragea: „Maldive nu e pentru mine. Țeapă mai mare ca această vacanță nu am luat”. Vedeta a publicat imaginile dezolante, din cameră
Libertateapentrufemei.ro
Corina Caragea: „Maldive nu e pentru mine. Țeapă mai mare ca această vacanță nu am luat”. Vedeta a publicat imaginile dezolante, din cameră
RCS RDS, lovitură totală pentru Netflix. Sunt vești bune pentru abonați
FANATIK.RO
RCS RDS, lovitură totală pentru Netflix. Sunt vești bune pentru abonați
Care sunt cuplurile de vedete care participă la Asia Express 2025. Ce SURPRIZE mari a pregătit Antena 1 pentru fanii emisiunii
Elle.ro
Care sunt cuplurile de vedete care participă la Asia Express 2025. Ce SURPRIZE mari a pregătit Antena 1 pentru fanii emisiunii
Elena Băsescu, schimbată complet în ultimii ani! Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / Foto
Unica.ro
Elena Băsescu, schimbată complet în ultimii ani! Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / Foto
Ultimul drum pentru Anastasia: Sute de baloane au zburat spre cer în Medgidia pentru sufletul micuţei de nici doi ani
Observatornews.ro
Ultimul drum pentru Anastasia: Sute de baloane au zburat spre cer în Medgidia pentru sufletul micuţei de nici doi ani
Horoscop 21 ianuarie 2025. Leii au în față o zi care nu vine cu acel sprijin emoțional de care se folosesc pentru a detensiona situația în care sunt
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2025. Leii au în față o zi care nu vine cu acel sprijin emoțional de care se folosesc pentru a detensiona situația în care sunt

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI