Uleiului de ricin este extras din semințele plantei Ricin (Ricinus communis) și este un ulei dens, vâscos, bogat în acizi graşi. În Egipul Antic, acesta era folosit pe post de combustibil pentru lămpi și în tratarea unor probleme medicale precum iritațiile la ochi. Astăzi, uleiul de ricin are întrebuințări în cosmetică și în tratarea anumitor afecțiuni, precum constipația, bolile reumatoide inflamatorii, artrita.
În cosmetică, uleiul de ricin are beneficii pentru sănătatea părului și a scalpului, a tenului și a unghiilor.
- Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Libertatea. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro sau 2performant.
Cuprins:
Uleiul de ricin – beneficii pentru păr
Uleiul de ricin este recomandat persoanelor care au firele de păr fragile, care se rup sau au scalpul uscat.
Ajută la întărirea părului
Uleiul de ricin ajută la creșterea și întărirea părului și tratarea infecțiilor scalpului. Aplicarea regulată a acestuia sporește flexibilitatea firelor de păr și împiedică ruperea acestor, potrivit unor studii.
Tratează mătreața și inflamațiile scalpului
De asemenea, uleiul de ricin este indicat persoanelor care au mătreață, o problemă asociată cu dermatită seboreică, o afecțiune inflamatorie a pielii care provoacă pete roșii, solzoase pe scalp. Utilizarea uleiului în tratarea acestei probleme este legată de proprietățile antiinflamatorii ale acestuia.
- Vezi și alte remedii pentru mătreață
Cum se aplică uleiul de ricin pe păr. Măști de păr cu ulei de ricin
Cea mai bună metodă de aplicare a uleiului de ricin pentru păr este sub forma unei măști, pe care o puteți face acasă.
De ce aveți nevoie pentru a face acasă o mască de păr cu ulei de ricin:
- Sticluță de ulei de ricin
În comerț, uleiul de ricin se găsește în sticluțe de 50 sau 100 ml.
Ulei de ricin Soaphoria Organic (50 ml)
Ulei de ricin Saloos Oils Cold Pressed Oils (50 ml)
Ulei de ricin Purity Vision BIO (100 ml)
- Pieptene
- Prosop
Aplicați uleiul de ricin pe scalp, folosind mănușile din latex și peria aplicatoare, apoi masați scalpul pentru ca uleiul să poată pătrunde.
Aplicați uleiul de ricin pe restul părului, folosind un pieptene pentru a vă asigura că acoperiți toate firele de păr.
Folosiți o cască de duș pentru a prinde tot părul. Cu ajutorul prosopului, curățați urmele de ulei care rămân pe piele, în afara zonei acoperite de casca de duș.
Rămâneți cu casca pentru 1-2 ore, pentru a lăsa timp uleiului de ricin să-și facă efectul asupra scalpului și firelor de păr.
După 2 ore, spălați părul și șampon și balsam.
Puteți folosi măști cu ulei de ricin, în combinație cu alte ingrediente, precum uleiul de cocos, uleiul de argan, sucul de ghimbir, uleiul de migdale, ouă sau miere.
Mască de păr cu ulei de ricin și ulei de cocos
Amestecați cantități egale din cele două uleiuri, pentru a păstra consistența măștii de păr. Aplicați masca pe tot părul și lăsați-o să acționeze pentru 30-45 de minute. Apoi, spălați părul cu șampon și balsam.
Mască de păr cu ulei de ricin, ouă și miere
Pentru acest amestec aveți nevoie de un ou, două lingurițe de ulei de ricin și o linguriță de miere. Amestecați ingredientele într-un bol și masca aplicați-o pe tot părul. Lăsați-o să acționeze o oră, apoi clătiți părul cu apă rece.
- Poate te interesează și: Ce este mierea de Manuka – beneficii, contraindicații
Mască de păr cu ulei de ricin și ulei de migdale
Veți avea nevoie de 5 lingurițe de ulei de ricin și două lingurițe de ulei de migdale. Aplicați masca de păr și lăsați-o să acționeze peste noapte. Folosiți o cască de duș pentru a ține părul prins. A doua zi, spălați părul cu șampon și balsam.
Alte întrebuințări pentru uleiul de ricin
În cosmetică, uleiul de ricin este folosit pentru îngrijirea tenului și a unghiilor. Mai multe studii au arătat beneficiile uleiului pentru a trata infecții ale pielii, arsuri solare, abraziuni, acnee, piele uscată, coșuri și furunculi, negi etc.
Uleiului de ricin este un acid gras monoinsaturat, iar acești acizi acționează ca umectanți, adică rețin umezeala. Această proprietate îl face un produs benefic pentru sănătatea pielii.
Uleiul este folosit și pentru tratarea rănilor, împiedicând acumularea celulelor moarte ce îngreunează procesul de vindecare.
În medicină, uleiul de ricin este cunoscut ca un puternic laxativ, însă utilizarea sa este relativ minoră, pentru că poate provoca efecte secundare precum crampe stomacale.
Uleiul de ricin – contraindicații
Deși în general utilizarea uleiului de ricin nu produce efecte adverse, specialiștii au identificat câteva contraindicații ale acestuia, de care este bine să țineți cont.
Astfel, uleiul de ricin nu este recomandat femeilor gravide, pentru că, potrivit unor studii, poate induce travaliul.
În utilizarea sa pentru ten și piele, poate produce reacții adverse. Din această cauză, specialiștii recomandă să aplicați întâi uleiul de ricin pe o porțiune mică de piele, pentru a vedea dacă apar reacții adverse.
- Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Vezi și: 10 moduri de a folosi uleiul de arbore de ceai
Fotografie principală: Shutterstock
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!