Dacă rafturile din cămară sunt pline cu conserve pentru iarnă, cele mai bunecompoturi pentru iarnă, murături, dulceață de vișine, atunci trebuie să adaugi și câteva borcane cu zacuscă de fasole și cu rețeta zilei, zacuscă de pește. Îți spunem și câteva rețete simple pe care le poți încerca în această perioadă.
Rețete pentru zacuscă de pește
Cuprins:
Zacuscă de pește
Ingrediente
- 4 kg de pește (în funcție de preferințe);
- 4 kg de ceapă;
- 1 kg morcovi;
- 1 litru ulei;
- 1 kg ardei capia sau gogoșari copți;
- 3-4 linguri de bulion;
- 4-5 linguri de zahăr;
- Sare după gust.
Mod de preparare
Ceapa se curăță, se spală și se taie în solzișori mici. Ardeii capia se coc, după care se curăță de pielițe, se lasă la scurs și se taie în cubulețe. Peștele se dezosează și se dă prin mașina de tocat.
Se pun la călit, pe rând, legumele în ulei. Se începe cu ceapa, se adaugă morcovul, ardeii, se pune și carnea de pește, se adaugă zahărul, bulionul, se condimentează și totul se lasă la fiert la foc mic până când compoziția capătă o consistență mai groasă, aproximativ o oră.
După ce a fiert, zacusca se pune în borcane spălate și uscate, după care borcanele se pun într-un vas mare, cu un prosop pe fundul vasului, se adaugă apă până aproape de capacele borcanelor și se lasă la fiert pentru aproximativ 20 de minute.
Borcanele se lasă să se răcească până a doua zi, după care se păstrează pe rafturile din cămară sau într-un loc răcoros și întunecat.
Zacuscă de pește macrou și legume
Ingrediente
- 1,5 kg pește macrou;
- 800 gr ceapă;
- 1 kg ardei gogoșari;
- 250 gr morcovi;
- 300 ml suc de roșii;
- 200 ml ulei;
- 100 ml apă;
- 150 ml oțet;
- O linguriță de zahăr;
- 3 căței de usturoi;
- Sare, piper și câteva frunze de foi de dafin.
Mod de preparare
Peștele se curăță și se înlătură coada și capul. Se pune la fiert în cantitatea de apă și oțet cât să acopere peștele. Când este fiert, peștele se curăță de oase, iar bucățile de carne se trec prin mașina de tocat.
Ceapa, morcovii și gogoșarii se spală, se curăță și se toacă mărunt, iar morcovul se dă prin răzătoare. Se pune o tigaie mare la încins, se adaugă ceapa, apoi gogoșarul și morcovul. Se lasă totul pe foc până când scade zeama de la legume, după care se adaugă sucul de roșii, usturoiul, peștele și condimentele.
Zacusca de pește se lasă la fiert până când se leagă sosul, aproximativ 30 de minute, iar acum se poate adăuga și puțină zeamă în care a fiert peștele, pentru un plus de aromă.
Când este gata se potrivește de sare și piper și se transferă în borcane curate și sterilizate. Se mai fierb aproximativ o oră la bain-marie, după care se lasă să se răcească până a doua și se păstrează în cămară.
Zacuscă de pește – rețetă simplă
Ingrediente
- 2 kg de pește;
- 1 kg ceapă;
- 2 kg de ardei roșii;
- 1/2 kg morcovi;
- 2 kg roșii;
- 1/2 L ulei;
- 1/2 lingură zahăr;
- 1/4 lingură sare;
- 200-250 ml oțet;
- 1-3 căței de usturoi;
- boabe de piper și foi de dafin – după gust.
Mod de preparare
Pune la fiert peștele, în apă cu sare și oțet. Dacă face spumă, arunc-o din când în când. Oprește fierberea când carnea se desprinde de pe os – înseamnă că a fiert destul.
Când se răcește, scoate carnea de pește de pe os. Nu este problemă dacă mai rămân oscioare mici. Au fiert îndeajuns de mult încât să se macereze când vei combina ingredientele pentru zacuscă. Mărunțește peștele, fie cu ajutorul unei mașini de tocat fie, mai simplu, făcându-l fâșii subțiri cu mâinile. Varianta a doua e indicată dacă vrei să rămână bucățile de pește mai mari în zacuscă, să se simtă. Între timp, coace și curăță ardeii. Decojește și toacă roșiile.
Toacă ceapa, dă morcovul pe răzătoarea mare. Pune ceapa și morcovul la călit în ulei încins. Când s-au înmuiat cât de cât, adaugă și ardeii copți tăiați fâșii. Spre final, adaugă roșiile tocate. Asezonează cu sare și zahăr.
Toarnă apă peste, amestecă și semi-acoperă vasul cu ceva. Lasă legumele la înăbușit la foc mediu spre mic, până se leagă sosul. Adaugă peștele, oțetul, foile de dafin, usturoiul.
Scoate foile de dafin (altfel o să ai o zacuscă amară) și lasă la răcit. Pune în borcane și sterilizează-le la bain-marie timp de o oră.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Zacuscă de pește pentru iarnă
Ingrediente
- 1 kg de pește (crap, somn sau șalău);
- 2 kg de roșii;
- 1 kg de morcovi;
- 1 kg de ceapă;
- 500 ml ulei;
- Sare, piper și foi de dafin.
Mod de preparare
Peștele se curăță, se spală și se pune la fiert împreună cu un praf de sare, câteva boabe de piper și câteva frunze de dafin. Se lasă la fiert până se desprinde ușor de pe oase, după care se dă prin mașina de tocat carne.
Între timp, se coc ardeii, după care se lasă într-un vas să se scurgă, cu puțină sare deasupra. Când s-au răcit, se curăță de pielițe și cotoare. Toate legumele se dau prin mașina de tocat, pe rând, iar roșiile se dau printr-o mașină specială pentru suc de roșii.
Se pune uleiul într-un vas mare și încăpător, după care se adaugă ceapa și morcovii și se lasă la călit. Se adaugă și apa, pentru a se înăbuși legumele, apoi se pune carnea de pește, se pun și ardeii și se toarnă sucul de roșii, condimente și câteva frunze de dafin ori câteva crenguțe de cimbru sau busuioc.
Zacusca de pește se lasă la fiert până când se îngroașă uleiul și începe să iasă la suprafață. Când este gata, se pune în borcane curate, acestea se sigilează și se mai pun la fiert la bain-marie pentru aproximativ 30 de minute.
Zacuscă de pește dietetică
Ingrediente
- 3 kg de pește, după preferințe;
- 3 kg de gogoșari;
- 3 kg de ceapă;
- 1 litru suc de roșii;
- 0.7 ml ulei;
- O cană (200 ml) oțet;
- Sare, piper, usturoi, coriandru sau cimbru.
Mod de preparare
Pentru început se spală peștele, se taie în bucăți și se pune la fiert în apa și oțet până când carnea se desprinde ușor de pe oase. Ceapa se curăță, se taie mărunt și se pune într-un vas mare la călit pentru câteva secunde, acoperită cu un capac. Când se înmoaie ceapa, aceasta se scoate din vas.
Gogoșarii se taie în sferturi și se pun și ei la înăbușit în vasul în care a fost ceapa. Se acoperă vasul și se lasă câteva minute, până aceștia se călesc.
Acum, toate legumele, dar și carnea de pește se trec prin mașina de tocat carne. După ce au fost tocate, toate se pun într-un vas mare, se adaugă sucul de roșii, usturoiul, condimentele și se lasă la fiert până zacusca obține consistența dorită. Când este gata, zacusca se pune în borcane curate și sterilizate și se păstrează la loc răcoros și întunecat.
Aceste rețete de zacuscă de pește sunt foarte ușor de pregătit și se păstrează perfect pentru sezonul rece, când vrei să te bucuri de gustul proaspăt și aromat al legumelor din timpul verii.
Rețeta BONUS – Zacuscă de caras
Ingrediente
- 5 kg de pește curățat (fără cap, coadă, oase)
- 1,5 kg ceapă
- 2 kg roșii bine coapte
- 2 kg ardei kapia copt (4 kg necopt)
- 500 g ulei
- 1 cană oțet
- 2 linguri bulion
- 7-8 căței usturoi
- Sare, piper, foi de dafin – după gust
Mod de preparare
Peștele se curăță de cap și coadă, se scot aripioarele, apoi se pune la fiert în apă cu sare și oțet, doar cât să acopere peștele. Se spumează și se fierbe până când desprinde carnea de pe oase.
Se curăță carnea de pe oase și se dă prin mașina de tocat.
Separat se face zacusca, la fel ca cea tradițională. Ceapa tăiată mărunt și morcovul dat prin răzătoare se înăbușă în ulei cu 2 căni de apă în care a fiert peștele, până se înmoaie, apoi se adaugă ardeiul copt, dat prin mașina de tocat.
Se lasă să dea câteva clocote, apoi se pun roșiile făcute suc și bulionul.
Se lasă la fiert, până se leagă sosul, după care se pune peștele dat prin mașina de tocat, piper, foi de dafin și usturoiul tocat mărunt.
Se sărează și se lasă la fiert până când uleiul iese la suprafață.
După ce se oprește focul, se lasă la răcit, se scot foile de dafin și se pune în borcane. Se sterilizează la fel ca orice zacuscă. Poftă bună!
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi și ce rețete delicioase poți face cu pește la conservă
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 14.12.2023, 15:48
Delicatesă inedită, combinație surprinzătoare, arome intense, textură fină, rețetă inovatoare, adiție plăcută în gastronomie, necesită gusturi îndrăznețe și apreciere pentru pește
Costica2023 • 09.12.2023, 12:37
Zacuscă pește, arome variate, conservare gustată, rețete tradiționale reinterpretate