Anda-Irina Sturza este profesor de logică și filosofie, domeniu unde are și un doctorat. Cadru didactic la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, ea a trimis ziarului Libertatea un articol de opinie, după ce liderul AUR, George Simion, a vorbit elevilor luni, 5 septembrie, la deschiderea anului școlar.
Redacția nu împărtășește ideea profesoarei că „reacțiile presei” sunt cele care au dus la „o umbră peste școala” unde predă Anda-Irina Sturza, însă suntem fideli principiului că nu publicăm ceea ce ne confirmă convingerile, ci ceea ce servește interesului public. În universul școlii românești e în interesul societății să cultivăm punctele de vedere diferite și să încurajăm dezacordul bazat pe argumente solide.
Profesoara de filosofie de la Lazăr susține că o reacție partinică nu ține cont de norma potrivit căreia școala îi tratează pe toți la fel, „că ne place sau nu ne place nouă orientarea politică a cuiva”. Ea vede „episodul Simion” și dezbaterea aprinsă care i-a urmat, și se derulează intens în aceste zile, în contextul nevoii de a apăra libertatea de exprimare, indiferent de preferințele politice.
„Nu politicienii care ne trec prin curte și le urează succes tinerilor sunt purtătorii noștri de valoare sau de non-valoare”
de Anda-Irina Sturza, Ph.D, profesor de filosofie
„Pentru unii un liceu, pentru noi un mod de viață” – acesta este sloganul nostru, pe care nu doar că îl arborăm pe zidurile școlii, odată cu fiecare ocazie importantă, dar îl și trăim, zi de zi.
De ieri (n.r. de luni) însă a început să planeze așa o umbră peste școală, ca urmare a reacțiilor presei la vizita domnului George Simion. Au apărut astfel tot felul de comentarii legate de reacția unora dintre elevii școlii, care au ales să huiduie, moment înregistrat într-un filmuleț care circulă pe rețelele de socializare. În acest filmuleț se aud atât aplauze, cât și huiduieli, iar domnul Simion, fiind pesemne obișnuit cu ovațiile unilaterale, pare vizibil jenat de faptul că aici, în fosta dumnealui școală, corul nu este unitar.
Pentru că au circulat în presă tot felul de povești și afirmații false, precum și păreri care afectează pe nedrept imaginea școlii noastre și pentru că mai multe persoane din social media au cerut un punct de vedere din partea școlii, am decis să scriu acest articol pentru clarificarea viziunii noastre.
„Școala, neutră din punct de vedere politic”
Încep prin a sublinia faptul că în niciun caz conducerea școlii noastre nu l-a invitat pe domnul Simion la festivitatea de deschidere a anului școlar, însă i-a respectat dreptul, în calitate de fost absolvent și actual reprezentant ales în Parlamentul statului nostru, să adreseze câteva cuvinte tinerilor, la început de an.
După cum bine știm, în fiecare unitate școlară, la festivitatea de deschidere sunt prezente diferite autorități politice mai înalte sau autorități locale, reprezentanții poliției, clerului etc.
Este un mod de a marca un început de an, sub patronajul reprezentanților tuturor acelor instituții care sunt răspunzătoare de bunul mers al educației într-o școală de stat.
Putem discuta despre oportunitatea sau neoportunitatea unei astfel de tradiții, dar acesta este un alt subiect. Dacă însă doar ne întrebăm retoric și emfatic „Ce căuta domnul Simion la «Lazăr»?”, mi-e teamă că răspunsul este banal: domnul Simion căuta la „Lazăr” exact ceea ce caută oricare alt politician la „Lazăr”. Atâta timp cât tradiția aceasta există și oamenii politici îți solicită așa ceva, atâta timp cât nu există un consens la nivel societal pentru a se renunța la astfel de tradiții, mergem înainte cu ele.
Școala (orice școală) este, așa cum bine știm, o instituție neutră din punct de vedere politic. Tocmai de aceea nu există niciun motiv întemeiat sau rezonabil de a respinge solicitarea unui fost absolvent, parlamentar, de a adresa câteva cuvinte tinerei generații, în contextul în care exact așa se face deschiderea anului școlar în toată țara. Că ne place sau nu ne place nouă orientarea politică a cuiva sau culoarea pielii sau culoarea ochilor sau culoarea pantalonilor, acestea nu sunt motive pentru a interzice accesul la festivitatea de deschidere și libera exprimare unui demnitar ales al țării, care este și fost absolvent al școlii respective.
Directorul unei școli nu este nici proprietarul acesteia, nici vreun fel de mic dictator care ar putea permite sau interzice accesul în școală în mod discreționar, în funcție de afinitățile sale personale.
„Lazăr își cultivă valorile la orele bine făcute”
Școala este apolitică. Nu discutăm politică în școală, cu elevii, sau noi între noi. Iar valorile pe care le promovăm în școala noastră nu au nicio legătură, dar chiar niciuna, cu personalitățile ce se întâmplă să ne calce pragul la început de an, fie că sunt invitate de școală, fie că se autoinvită. Nu ne-am propus niciodată să transmitem valori prin intermediul altora și nu politicienii care ne trec prin curte și le urează succes tinerilor sunt purtătorii noștri de valoare sau de non-valoare.
Valorile pe care „Lazăr” le cultivă sunt insuflate zi de zi, dar altfel: prin orele bine făcute, prin respectul față de om, prin relația dintre profesori și elevi, prin activitățile extracurriculare, prin zecile de Cluburi și programe dedicate elevilor, prin sprijinirea inițiativei tinerilor și ascultarea și validarea vocii lor.
„Lazăr” este un spațiu al libertății de exprimare, al relațiilor democratice și al non-discriminării. De aceea, unii se simt liberi să aplaude și alții se simt liberi să huiduie”
„Lazăr” este, totodată, un spațiu în care valorificăm respectul pentru om și discernământul. Nu vom trânti ușa în față nimănui care și-ar dori să ne viziteze și să ne vorbească, pentru că ne dorim să cultivăm discernământul în mințile copiilor noștri, de aceea încercăm să avem încredere în judecata elevilor, în capacitatea lor de a evalua faptele cu mintea proprie.
Ni se pare că este singura cale pentru a evita transformarea lor ulterioară în adulți naivi, de genul celor care consideră că populismul politicienilor sau extremismul politic sau orice alt fel de rău politic, prezent sau viitor, ar putea fi combătute prin violență, prin discriminare sau prin interzicerea libertății de exprimare.
CRH_RO • 08.09.2022, 22:13
Am incercat sa citesc de vreo doua ori articolulul doamnei filo-soafe, insa nu am reusit sa il termin, din scarba. Dansa e apolitica, si e deranjata de reactiile presei, dar accepta fara a lua nici o atitudine, ca politicienii trebuie sa aiba dreptul sa isi faca campanie in licee, pentru ca "asa e traditia". Daca o deranja cu ceva putea sa ia o oarecare atitudine, sa se intrebe ce lege le da de ex dreptul politicienilor sa faca asta. Filo-soafa, zice ca e articolul ei, dar exprima atitudinea "'noastra". Sincer nu am continuat sa mai citesc, ca m-am dus sa vars. Bravo celor care au luat atitudine, rusine celor care stau cu spatele plecat si cauta justificari, pentru ca " asa e traditia"
Lenin • 08.09.2022, 11:26
Mă gândesc că nu putem fi toleranți cu intoleranții. Nu poți tolera o persoană care instigă constant la ură față de minorități și are apucături de fascist. Nu cred că prin libertate de exprimare ar trebui să se înțeleagă libertatea oricărui fascist de a primi o platformă și de a fi astfel validat. Până la huiduieli, directoarea liceului trebuia să-i interzică să vorbească. Dacă ar fi trăit Vadim și ar fi venit la Lazăr, i-ar mai fi apărat doamna profesoară dreptul de exprimare? Dar Corneliu Zelea Codreanu? Cinste elevelor și elevilor care l-au huiduit pe fascist! Semnat: un alt profesor
Alexandru1 • 08.09.2022, 11:00
Atitudinea directoarei si a acestui cadru didactic, cu mentalitati de sluga oportunista ne-a ajutat sa eliminam din lista de optiuni pentru fiul nostru aceasta institutie. Un profesor nu este pentru elev doar o sursa de informatii, ci trebuie sa constituie daca nu un model macar un exemplu pozitiv. Or, se pare ca acesta este esantionul reprezentativ al acestui liceu. Niciun alt profesor nu a luat atitudine, diferita de cea a celor doua *** aplaudace. Directoarea isi plateste functia, obtinuta, precis, pe merit. Profesoara de logica insiruie insa o serie de argumente ilogice mizerabile, care practic ne striga in fata ca ne crede prosti. Cica directorul scolii nu putea sa opreasca pe cinrva sa ia cuvantul. O cred. Mereu vedem la deschideri de an scolar ca oricine poage lua cuvantul. Acum, ca nu imi voi mai incrie copilul acolo, nu merita sa aloc mai mult timp imi creste repulsia cu fiecare amintire a argumentelor vanturate de asa zisii reprezentanti ai Lazarului. Unii care mutileaza societatea infectand copiii cu asemenea idei. Desi eu sper ca ei discern. Si au doar un motiv in plus sa fie nemultumiti de asa zisul onvatamant romanesc politizat, spagar, anacronic, cu materii inutile, moarte ca si sufletul celor care se vand astfel.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.