Opinie de
Mircea Mihăieș
Toate articolele autorului

Tocmai începusem să mă obișnuiesc cu gândul bătrâneții, așa cum o definea un poet: ”Ești bătrân atunci când nu ți se mai întâmplă nimic pentru prima oară”. Iată că izolarea forțată m-a pus și pe mine în fața unei situații pe care n-am mai trăit-o: să stau în casă pe termen nedeterminat. Cu alte cuvinte, am întinerit!

Lăsând de-o parte hazul de necaz, încerc să mă adaptez acestor circumstanțe sumbre. Adică să-mi organizez pseudo-libertatea. Pentru că, deși, în raport cu societatea, ne-am pierdut libertățile, ca ”oameni de interior” am câștigat măcar câteva ore pe zi în care am putea face lucruri la care visăm mereu: să citim, să stăm de vorbă, să privim filme, să ne exersăm diverse talente artistice. O facem? Nu prea.

Mulți dintre prietenii mei scriitori și artiști au devenit specialiști în comparatism catastrofic. Sunt doldora de cifre și statistici, știu câți oameni au murit și câți urmează să moară, când se va atinge ”apogeul” și când va începe ”curba descendentă” a pandemiei. Învățăm, așadar, cuvinte și noțiuni noi.

Ce se poate face în astfel de vremuri de restriște în care, ai-n-ai treabă, ești obligat să stai departe de lume?

În primul rând, nu doar că e bine, ci e obligatoriu să citim. Am găsit acum prilejul unor lecturi pe care le tot amânasem sau le făcusem în grabă.

De pildă, La apa Vavilonului, memoriile Monicăi Lovinescu, și cele șapte volume de Jurnal, acoperind perioada anilor 1981-2002. Pe lângă faptul că dau o imagine politică și culturală de o incredibilă precizie și bogăție a acestei epoci, ele decupează în filigran și portretul unui personaj senzațional: amestec de combativitate, decență, sensibilitate, fair-play și un instinct al onoarei care ar trebui să ne facă mândri că i-am fost contemporani.

Mircea Mihăieș, acum doi ani, în Provence, la casa unde locuia în vacanțe Virginia Woolf, Chateau de Foncreuse, lângă Cassis: ”E fotografie la care țin foarte mult, din motive de Joyce”.

În rest, păstrați ”distanța socială” (altă expresie nouă!), dar practicați apropierea culturală!      

Cine este Mircea Mihăieș

Autor a peste 20 de volume – ultimul publicat anul trecut, ”Molly Bloom. Romanul unei femei”, scriitorul a primit primit de șase ori premiul Uniunii Scriitorilor din România. A fost Scriitorul anului 2016, pentru ”Ulysses, 732. Romanul romanului”, un volum de critică şi exegeză literară, în care analizează capodopera lui James Joyce.

”Dintre cărțile mele, ce să recomand?! Eu nu le-am recitit, dar, dacă e cineva curios, cam astea ar fi:

Mircea Mihaieș:
 • ”Ulysses, 732. Romanul romanului” (2016)
 • ”O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei” (2019)
 •  ”Ce rămâne. William Faulkner și misterele ținutului Yoknapatawpha” (2012)
 • ”Metafizica detectivului Marlowe” (2008, tradus în SUA în 2014)
 • ”Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist și visător” (2014)
 • ”Despre doliu. Un an din viața lui Leon W.” (2009)

Alte volume recomandate de Mircea Mihăieș

 • Emil Brumaru – Ne-ndepărtăm din ce în ce de viață…
 • Liliana Corobca – Ionesco. Elegii pentru noul rinocer
 • George Orwell – Despre libertate
 • Paul Celan – Meridianul și alte proze
 • Paolo Giordano – În vremea contaminării
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.