Manifestațiile au început sporadic, încă din luna martie 2019, și au crescut în intensitate, până la momentul maximal de etapă, 15 iunie, când aproape 1 million din cei 7,4 milioane de cetățeni ai regiunii autonome chineze Hong Kong au ieșit în stradă.

Ei au protestat și protestează pentru încălcarea înțelegerii din 1997, dintre Marea Britanie și Republica Populară Chineză, potrivit căreia timp de 50 de ani, se va aplica principiul politic sui-generis, la vremea aceea, ”o țară, două sisteme”.

Mai precis, chinezii din Hong Kong se opun legii extrădării, în China continentală, a cetățenilor din provincia Hong Kong, care vor fi judecați după legea statului chinez, nu după jurisdicția de tip occidental din Hong Kong. 

Bătalia SF de pe străzile din Hong Kong trage alerta maximă, față de politicile etatist-autocrate ale Chinei continentale comuniste

Bătălia dintre forțele de ordine chineze și cetățenii din Hong Kong este sângeroasă, inegală, și face diferența între opțiunile limitate ale cetățenilor din comunitate: o viață dusă prin pușcăriile chinezești, pentru acuzații aproximativ arbitrare, și o viață liberă, ghidată de principiile democratice ale jurisdicției britanice occidentale. 

Imaginile transmise prin social media par desprinse dintr-un film SF: siluete în costume complet negre, cu cagule și căști de protecție negre, înarmate cu spray-uri lacrimogene, pistoale cu șocuri electrice și bastoane, atacă la întâmplare bărbați, femei, tineri, bătrâni, adulți și copii.

Protestatarii, cei mai mulți oameni obșnuiți, poartă basmale și bandane simple pe față, și se apără cu umbrelele, de zecile de mii de camere video din Hong Kong (plantate pe străzi, la fiecare intersecție, în magazine, în autobuze, în metrou și în stațiile de metrou), pentru a nu cădea victime ale softului de recunoaștere facială instalat de poliție, în fiecare colțișor al uriașei metropole. 

Duminică dimineața, sute de oameni au ocupat aeroportul din Hong Kong, după ce au fost vânaţi de poliţie pe străzi și la metrou, o noapte întreagă. Protestatarii au fost urmăriți în subteran şi au fost luați la bătaie pe peroane şi în garniturile de metrou.

Intenţia guvernului controlat de Beijing de a-i extrăda în China continentală pe localnicii care se opun regimului comunist a declanșat revolte generalizate.

Dar oamenii metropolei nu se tem de autorități: au aruncat cu sticle incendiare în clădirea Parlamentului, în timp ce autoritățile au ridicat bariere în jurul clădirilor guvernamentale.

Autoritățile au făcut apel la cetățeni, să nu se asocieze cu „protestatarii violenți”. După ce autoritățile au interzis protestul de sâmbăta trecută, organizatorii au transmis că anulează apelul la protest, din aceleași motive invocate de autorități.

Până acum, aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi dintre ei sunt inculpaţi.

Deși primărița Carrie Lam, susținută de guvernul de la Beijing, a suspendat aplicarea legii extrădării, pe 9 iulie, demonstratiile au continuat, iar protestatarii au adăugat alte cerințe, solicitând o justiție liberă, pentru pedepsirea actelor brutale polițienești, precum și alegeri anticipate libere. 

Cealaltă față a Chinei – relația cu tigrii săi asiatici, performeri absoluți ai capitalismului de tip occidental

Realitatea Chinei de astăzi este una tumultoasă, departe de țara calmă, uriașă, răbdătoare, a cărei imagine care ne este vândută de politicoasele autorități chineze.

Relațiile continue dintre România și China, care au dăinuit și pe vremea comunismului, face ca întâmplările politice violente de la antipozi să nu impacteze emoțional societatea românească.

În România, comunitatea chineză este bine primită și protejată, iar relațiile economice bilaterale sunt solide. Nu e mai puțin adevărat că tentativele constante de intruziune comercială, prin achizițiile și  contractele din ce în ce mai mari, cu un marcat continut strategic, dintre cele două țări, necesită o vigilență sporită a autorităților române, cu privire interesele chinezești apăsate, în economia românească. 

Dar departe de ochii românilor, în Asia, China nu mai este atât de pacifistă 

Peste 30 de milioane de chinezi trăiesc o altă viață, față de restul de 1,4 miliarde de conaționali continentali. 

Este vorba de trei senzaționale excepții la economia comunistă chineză, incluse în marea țară asiatică:

1) insula Taiwan (24 de milioane de locuitori, a 22-a cea mai mare economie a lumii)

2) Hong Kong (7,4 milioane de locuitori, a 44-a economie a lumii, cu un profit dublu față de al întregii UE )

3) Macao ( 700 000 de cetățeni, pe doar 115 kilometri pătrați, dintre care doar 32 de kilometri de pământ).

Chinezii din Macao au un produs intern brut (PIB), de peste 78 miliarde de dolari pe an, cu o industrie a jocurilor de noroc mai mare de șapte ori decâtla  Las Vegas, și se bucură de a patra cea mai mare speranță de viață din lume.

Aplicarea modelului occidental economic de către chinezi – un popor fenomenal prin capacitatea de muncă, de ambiție și performanță – a făcut din comunitățile în care acesta a putut fi aplicat un senzațional model de reușită socială și de afaceri.

La scara imensei zestre umane a Chinei, cei aproape 30 de milioane de chinezi beneficiari ai unui sistem de eficiență occidenală reprezintă o pietricică de smarald, într-o mare de nisip calp. 

Lupta dintre David și Goliat, dintre autoritatea chinezească rigidă, brutală, și creativitatea și impetuozitatea chinezească desfășurate liber în regiunile autonome ale Republicii Populare Chineze, demonstrează cât de mare este potențialul chinezesc, dacă ar manifesta mai multă flexibilitate față de proprii concetățeni. 

Chinezii care și-au găsit drumul spre libertate și prosperitate, după modelul occidental, în cele trei provincii autonome menționate, nu sunt dușmanii Chinei, ci ante-mergătorii de geniu ai acestei națiuni colosale. 

Când, în 1997, guvernul de la Londra Chinei comuniste Hong Kong-ul in 1997 aproape 500.000 de oameni, au părăsit orașul de pe fluviul Pearl. Conduși de mult prea experimentatul Deng Xiao-ping, chinezii au promis că vor respecta cei 50, cu aplicarea conceptuui „o țară-două sisteme”, timp in care Hong Kong-ul va fi un teritoriu liber, cu jurisdicție și capitalism occidentale.

Dar regimul de la Beijing nu și-a schimbat maniera continentală, comunistă, de a conduce afacerile interne. După 22 de ani, politica  Beijing-ului a rămas aceeași.

Treptat, pșnic, pacifist, structurile administrative din Hong Kong au fost preluate de reprezenanți ai Chinei continentale comuniste. Șansele rămânerii pe sistemul ”o țară-două sisteme” sunt astăzi complet compromise, la jumătatea termenului impus de înțelegerea chino-britanică din 1997.

Democrația liberală de piață, în pericol maxim, la antipozi

Oamenii de afaceri din întreaga lume sprijină protestele de la Hong Kong și dau o mână de ajutor, pentru internaționalizarea conflictului. Motivul este foarte serios: există posibilitatea ca justiția de la Beijing să blocheze activele deținute în Hong Kong, prin schimbarea legislației de afaceri britanice, care încurajează business-ul, cu legislația restrictivă comunistă.

Miza protestelor din Hong Kong este una prioritar economică: imensele active ale celei mai mari populații de milionari din lume pot fi confiscate de comuniștii din China continentală. Este argumentul pe care l-au înțeles cel mai bine protestatarii. 

Controlul etatist asupra pieței financiare din Hong Kong, ori asupra pieței comerciale din Taiwan va produce efecte enorme, în economia globalizată a lumii. Acestea vor afecta și România, cel mai probabil de acum, în maximum doi ani. 

Când unele dintre cel mai performante economii ale lumii – cum este Hong Kong- organizate după principiile occidentale ale pieței libere, colapsează, atunci democrația liberală de tip occidental se află în pericol maxim.  

Și, odată cu ea, drepturile și libertățile individuale și cetățenești, libertatea de zi cu zi.

Protestele uriașe, disperate, din Hong Kong, ne privesc pe toți, cei care am ales lumea liberă, a democrației liberale occidentale. Să ne pregătim de luptă, prin alegerile pe care le facem, zi de zi. 

Politice și nu numai.

Citeşte şi:

Noi violențe în Hong Kong. Zeci de mii de protestatari au sfidat interdicția impusă manifestațiilor publice

China a trimis zeci de vehicule militare în Hong Kong. Analiștii: Metodă de intimidare la adresa protestatarilor

Războiul China-SUA pentru tehnologia 5G aruncă România pe muchie de cuțit

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
BOMBĂ! Reghecampf, DAT DE GOL de presa din Germania! S-au aflat, în sfârșit, dedesubturile mariajului cu Anamaria Prodan
Playtech.ro
BOMBĂ! Reghecampf, DAT DE GOL de presa din Germania! S-au aflat, în sfârșit, dedesubturile mariajului cu Anamaria Prodan
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs explozia de la nunta din Dolj. Prietenul mirilor, lovit de un proiectil, e în stare gravă: "A fost pur şi simplu o grenadă!"
Observatornews.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs explozia de la nunta din Dolj. Prietenul mirilor, lovit de un proiectil, e în stare gravă: "A fost pur şi simplu o grenadă!"
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
HOROSCOP
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
Dialog halucinant între un primar și o localnică, a cărei gospodărie a fost afectată de viituri: ”Ești o proastă”
Știrileprotv.ro
Dialog halucinant între un primar și o localnică, a cărei gospodărie a fost afectată de viituri: ”Ești o proastă”
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
Telekomsport
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%