Constituția României, articolul 34:
(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
Principalul eșec cetățenesc e că nu am reușit să le smulgem viitorilor aleși un pact foarte clar, să impunem niște principii de fier în legătură cu sănătatea. Cum puteam evita eșecul? Cu greve, proteste serioase, coaliții cetățenești care să le dea peste bot și ”civicilor” de pripas ai ultimilor ani. Suntem complet divizați. Bugetarilor nu le pasă de angajații din privat. Angajații din privat văd numai nesimțirea unor vătafi de la stat, nu văd și că aparatul de stat este singura noastră salvare.
Dacă nici după COVID nu avem o dezbatere serioasa cu sănătatea, ce mai așteptăm?, o combinație de ciumă cu lepră? Cum ar fi sunat acest ”pact” cetățenesc: băgați bani în sănătatea pentru toți!, e un drept constituțional, terminați-o cu segregările, privatizările, achiziții cinice, făcute doar pentru comision etc.
Nesimțirea testărilor ”orientate”
Apoi, a existat o nesimțire desfășurată în ochii lumii netaxată îndeajuns: au scăzut testările și, deci, au scăzut și numărul de cazuri. Ce rost a avut minciuna asta? Doar pentru alegeri? Nu aveam nevoie de minciuni grosolane pentru o votare. Mascarada a arătat gradul minim de respect pentru cetățeanul român. Chestiunea îmi amintește de acea practică medicală aberantă în care pacientului bolnav grav nu i se spune ce are că oricum, vorba aia, ce poate să mai facă?
Cum să viciezi indici științifici precum măsurarea efectelor unei pandemii? Suntem normali la cap? Între timp COVID e scăpat de sub control, a început să intre în cotloane ale țării de unde ajungeai oricum greu la Urgențe, și înainte de pandemie.
Ce ne arată asta? Un aparat de stat rentierist și imoral dispus să sacrifice orice de dragul ”regilor” momentului. În astfel de condiții, vor crește mereu lideri derapați, ieri Dragnea, azi Iohannis, mâine ce s-o mai găsi.
Există o apatie completă care i-a lăsat pe ăștia să zburde fără să se angajeze la niște chestii simple: bă, ați văzut ce bună e medicina privată când vine urgia? Atunci gata cu parteneri strategici privați! Să punem mâna să dăm sănătății publice bugetul oricum alocat prin lege și mai lăsați-mă cu prietenii de la privat, ăia să-și cucerească piețele de cetățeni înstăriți și singuri, nu cu bani din taxele de pe salarii minime! Aceste lucruri trebuia să le fi câștigat înainte de a merge la vot. Din păcate, nu ne-a ieșit.