MENIU CAUTĂ
05 Feb. 2018 11:30

Sfaturile psihologului Libertatea pentru elevii care urmează să susțină examene. Cum înveți eficient și cum îți învingi emoțiile

Distribuie

Cum să înveți eficient pentru examene. Sfaturile psihologului pentru elevii care urmează să susțină examene. Cezar Laurențiu Cioc ne povestește din experiența proprie și face decalogul învățatului eficient și al pregătirii psihice pentru susținerea unui examen.

Știu prin ce treci, am fost în pielea ta! Am avut palpitații, emoții și temeri. Cu toate astea, am luat bacul printre primii în liceul meu, deși nu am fost nici tocilar, nici prea studios. Doar mi-au plăcut provocările', recunoaște psihologul Libertatea. Cezar Laurențiu Cioc explică în continuare ce ar trebui să facă elevii care urmează să intre în febra examenelor.

Bacalaureatul reprezintă trecerea simbolică de la adolescență la viața de tânăr. Este ca un ritual de transformare și de validare, ca un bilet de acces în rândul tinerilor aspiranți la independență. Dacă ai de dat examene în acest an, știi foarte bine ce mari emoții generează susținerea acestora.


Toate informațiile despre Bacalaureat 2018, AICI


În ziua de azi, examenul de bacalaureat chiar se dă pe bune. Dacă vei promova, vei avea confirmarea că a fost meritul muncii tale, al orelor de studiu și al inteligenței cu care ești înzestrat. E un prim moment în viața ta când totul depinde de tine. Nu asta ai dorit mereu, independență, recunoaștere a capacităților tale și nimeni să nu te influențeze? Acum ai șansa să le obții! La bac nu o să te poată ajuta nimeni. Nici părinții, nici prietenii, nici colegii. Vei fi doar tu, în bancă, având în față o coală de hârtie și… o provocare. E ca în filmele alea în care eroul se luptă cu toată lumea și iese învingător pentru că nu a renunțat.

Tu, ca adolescent, știi cel mai bine cum e să fii singur contra lumii întregi. De ce să nu dovedești acum, lumii întregi, că poți să iei orice examen? Începi cu bacul, apoi treci la admiterea la facultate, unde cel mai bine este să intri pe locurile finanțate de la buget, ca să nu depinzi de banii părinților, apoi vei lua, probabil, examenul de permis auto… și tot așa.

Sfaturile psihologului Libertatea pentru elevii care urmează să susțină examene. Idei menite să te orienteze concret către o atitudine de învingător la bacalaureat

  1. Nu învăța niciodată pe de rost, ci logic. Cel mai bun mod de învățare este cel prin asociere, logic, conceptual, și nu doar să memorezi fără să înțelegi.
  2. Alege atent disciplinele la care vei susține examene, să fie cele către care ai înclinație naturală.
  3. Structurează-ți foarte clar biografia de examen, astfel încât să știi exact care sunt subiectele posibile. Odată structurate, ia-le pe fiecare la rând, înțelege-le și asociază-le cu ceea ce știi deja.
  4. Învață singur, fără să știe nimeni ce faci în camera ta. Poți să stai cu muzica la maximum, dacă asta te ajută, sau să alternezi învățatul cu jocul pe calculator, dacă asta te reprezintă. Ideea e să faci din învățat o activitate placută și aleasă de tine, nu una impusă de altcineva.
  5. Nu încerca să copiezi la examen! În timpul liceului, cu toții am mai tras cu ochiul prin copiuțe sau la colegi, dar la bac nu merită. În primul rând, nu e corect. În al doilea rând, acum există camere de filmat în sălile de examene! E prea mare riscul și rușinea de a fi prins… și tu știi asta.
  6. Explică-le colegilor materia pe care nu au înțeles-o. Făcând asta, ai să te simți profesor pentru prima dată în viața ta. Dacă ajungi să simți asta, vei putea să treci orice examen la care viața te va supune.
  7. Dacă nu știi un subiect, improvizează. Ideal ar fi să nu ajungi în acest caz, dar dacă se întâmplă, folosește-ți inteligența practică și improvizează, că poate așa mai ai o șansă. Nu da foaia goală. Uneori, dacă ai un bun papagal', cum se spune în popor, profesorul observă și poate pupi' un 5, cât să treci examneul respectiv.
  8. Nu pleca din sală înainte de expirarea timpului oficial! Îți pot veni idei pe tot parcursul examenului, chiar dacă pe moment, când primești subiectul, poate nu ai nici una. Fii creativ la disciplinele care presupun creativitate și riguros și exact la disciplinele exacte.
  9. În ziua de examen, propune-ți să fii ca un robot. Fără emoții, fără victimizări, fără vorbă multă. Intră în sala de examinare cu sânge rece, orientat către scop.
  10. Dacă ai luat examenul, înscrie-te la facultate și luptă pentru locurile de la buget. Nu lăsa un an să treacă degeaba, gândindu-te că mai e timp și vrei să-ți alegi cu grijă drumul în viață. Dacă ai picat, nu e un capăt de țară. Data viitoare vei reuși!

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea


 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Cum se circulă în Norvegia
Loading...
Comentarii