Înțepătura lor poate fi letală! Numărul celor înțepați de albine și viespi continuă să crească. Cum te protejezi

08 august 2017 23:30

Șapte persoane, printre care și doi asistenți SMURD, au ajuns la spitalul din Târgoviște, duminică, după ce au fost înțepate de mai multe viespi sălbatice, în satul Izvoarele, comuna Voineşti.

Viespile au atacat și comentatorii unui meci de la Giurgiu, la 1 august. Înaintea meciului Astra – ACS Poli Timișoara, Emil Grădinescu, comentatorul Dolce Sport, a constatat că în cabina de comentariu există un cuib de viespi.

Clipe de groază pentru trei tineri care au fost înțepați de albine ucigașe în Iași, la data de 19 iulie. Printre ei se numără și un adolescent de doar 13 ani, care a fost atacat de peste 100 de insecte. Băiatul a fost transportat de urgență la spital pentru că a intrat în șoc anafilactic, însă medicii au reușit să-i salveze viața. Incidentul s-a petrecut în același loc, unde, luni, un bărbat în vârstă de 49 de ani a murit, la mijlocul lunii iulie, după ce a fost înțepat de un roi format din sute de albine agitate. El a lăsat în urmă nouă copii minori.

Problemele de la stadionul din Giurgiu pun din nou în lumină proastă Liga 1.

Prin urmare, medicul Tudor Ciuhodaru face o serie de recomandări pentru a evita să fiți înțepați de viespi și albine, dar și pentru situațiile în care ați fost deja înțepați: 

Ce trebuie să (NU) faci. 10 lucruri care vă pot salva viața: 

A.    Pentru a nu ajunge în astfel de situații:
  1. Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).
  2. Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).
  3. Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.
  4. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți ( mai ales în sezonul caldla dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.
  5. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă. 
B.    Dacă ați fost ințepat:

1.     După înțepătura albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.

2.     Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.

3.     Pot aparea imediat 3 tipuri de reacții:

a) nici o reacție (la prima înțepătură, sunt necesare minim doua contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori);

breacție inflamatorie ușoară/moderată- locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională( la distanță de locul înțepăturii, dar doar pâna la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;

creacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătura și evoluție potențial letală.

4. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.

5. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).


Mort în condiții suspecte, după ce a fost tratat pentru insolație la spitalul din Jibou, județul Sălaj. Ce boală l-a răpus pe tânărul de doar 32 de ani


Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro