Originara din Timisoara, unde actualmente are un club de tenis si squash (primul de acest gen din Romania), Andreea a decis sa nu mai revina in tara, ea detinand, la acea vreme, o viza ce expira peste doua luni. "Erau multe turnee de 10.000 $ unde iti era asigurata cazarea. Nu plateai decat trenul pentru a te deplasa intre orase", povesteste stangacea ce va face pereche cu Ruxandra Dragomir la Wimbledon. "Am reusit sa ma legitimez la un club unde castigam ceva bani, pentru supravietuire. Cateva luni mai tarziu am semnat pentru o alta grupare, care m-a ajutat cu prelungirea vizei, cu intrari multiple".
Andreea a fost ajutata si de antrenorul roman Gica Vaideanu, cu a carui fata a stat in aceeasi camera o perioada de timp pana si-a gasit o locuinta: "Acum am apartamentul meu, cu doua camere, in Ariccia - Castello-Romana, mici orasele-cartier din sudul Romei".
"Prietenul meu este din Foggia, dar locuieste la Roma, unde are o pizzerie. nu a acceptat niciodata sa ma implic in aceasta afacere pentru a nu-mi sacrifica timpul acordat tenisului", puncteaza Andreea, care a suferit pana acum patru operatii dificile. "Ultima chiar la inceputul acestui an, cand mi s-a extirpat un nodul din tiroida. Am ramas cu jumatate din aceasta glanda. S-a constatat ulterior ca era plin de celule a caror evolutie era de natura canceroasa", sintetizeaza Andreea experienta prin care a trecut. "Dupa o luna si ceva am reinceput antrenamentele. Am fost cautata chiar de Florenta Mihai, sa joc pentru Romania in Cupa Federatiei, numai ca in aceeasi perioada au loc campionatele pe echipe in Italia, iar eu castig multi bani la un club".
Vorbeste si comunica cel mai bine in tara cu Ruxandra Dragomir, alaturi de care a evoluat intr-un meci de dublu in 1992, in Fed Cup: "Avusesem probleme la genunchi in circuitul pe zgura. Eram la Nottingham, pe ciment, cand am facut o ruptura grava de ligamente la genunchiul stang. M-au intors in Italia intr-un scaun cu rotile, la Roma! Atunci am cazut in clasament, ajunsesem pe locul 300 cu numai cinci turnee jucate". Dupa alti cativa ani a izbutit sa ajunga in primele 200 ale lumii cand, la Salonic, la un turneu pe iarba, si-a rupt meniscul la acelasi picior stang: "Am stat 2-3 saptamani, doctorul a spus ca ligamentul afectat in trecut nu s-a rupt si a urmat o perioada de recuperare de 100 de zile. Am fost tentata sa ma retrag in 1996. Mi-am inghetat clasamentul cum a facut si Sanda inainte sa nasca. Acum e bine", povesteste Andreea.
In 2000 a mai facut o operatie la acelasi genunchi. "O operatie femeiasca", precizeaza Vanc, ce a necesitat un tratament de un an de zile. "In Romania am fost ultima oara acum o luna, cand am luat-o pe mama pentru a merge la un turneu organizat la Budapesta", incheie Andreea, a carei viata s-a schimbat in momentul in care a avut acceptul parintilor ca la 17 ani sa ramana in Italia. Si, asemenea unei alte romance care s-a luptat cu cancerul, Corina Morariu, Andreea Vanc a castigat meciul cu boala.