După mai multe telefoane şi amânări politicoase, noul acţionar majoritar al Rapidului, Valerii Moraru (născut la data de 6.11.1959, în Corneşti, Republica Moldova), a acceptat să acorde ieri un interviu în exclusivitate pentru Libertatea şi SportNews.ro.

”Vă aştept la ora 10:00 la mine, la birou. În Pipera, lângă hotel Alexander, clădirea Admin, etajul 5”. La 10:00, era acolo. Stătea de vorbă cu colaboratorii săi. Biroul omului de afaceri născut în Basarabia nu este impresionant. Impresionant este personajul.

N-ai zice că ai în faţă un multimilionar, cel mai bogat om de afaceri moldovean din România. Amabil şi foarte modest, Valerii Moraru nu se aşează pe scaun până nu vine secretara cu cafelele. Şi, evident, apa! Doar este patronul unei companii din domeniu.  

Sportnews.ro: Domnule Moraru, cine conduce, de fapt, clubul: dumneavoastră sau administratorul judiciar, Cristina Andronache?
Valerii Moraru:
Ştiţi cum este. Oameni noi, idei noi, apar tensiuni între părţi. Cât sunt de sănătoase aceste tensiuni ne-o va arăta viaţa. De luni, se vor schimba multe. Îşi va intra în drepturi noul administrator special, Dragoş Frăţilă. Îl cunosc, am încredere în el că va face lucruri bune pentru club şi pentru acţionari. Cu ideea asta am venit la Rapid.

Şi ce rol va mai avea Cristina Andronache?
 Toate programele clubului vor fi gestionate de administratorul special, cu aprobarea administratorului judiciar. Deci, deciziile nu le va mai lua doamna Cristina Andronache, care şi-a însuşit până acum cele două funcţii. Nu îmi e clar de ce angajează cu atâta grabă personal fără să fiu şi eu consultat.

”Manea şi Popa costă clubul 600.000 de lei anual”  

Cazul noului director general, Claudiu Popa. Ce veţi face cu dânsul de luni încolo?
(ridică din umeri) Vom face o nouă organigramă. Vom studia contractele şi vom stabilii noi salarii. Clubul nu-şi permite azi salariile exagerate cu care sunt plăţi unii oameni. Numai contractele cu două PFA (Persoane Fizice Autorizate), preşedintele Nicolae Manea şi directorul general Claudiu Popa, oameni din anturajul doamnei Andronache,  au crescut cheltuielile anuale ale clubului cu 600.000 de lei. Aceste contracte sunt ilegale, deoarece PFA nu poate gestiona un club conform legii. Dacă vrem să scoatem clubul din insolvenţă nu ne permitem asemenea costuri.

manea

Nicolae Manea, preşedintele Rapidului

 

Veţi umbla şi la salariile fotbaliştilor?
Da, le vom îmbunătăţi salariile doar celor care muncesc şi dau rezultate. Sunt câţiva care nu vor să muncească. Am vorbit cu Pancu şi pot spune doar atât despre el: „Este rapidist!”.

Modelul Borussia Dortmund

Vă aşteptaţi să întâmpinaţi atâtea probleme când aţi preluat pachetul majoritar?
Sincer, mi-am imaginat că în maximum o săptămână vor fi rezolvate problemele. Dar văd că e mai complicat. Lumea nu vrea schimbări! Nu sunt Moş Crăciun, n-am venit la Rapid să aduc  cadouri. Am venit să reconstruiesc un club, iar lumea ar trebui să înţeleagă asta. Unii consideră o ruşine că vreau să fac un bussines sănătos. Afacere sănătoasă, înseamnă club sănătos! Vreau să aplic la Rapid modelul Borussiei Dortmund, iar după ieşirea din insolvenţă vreau să listez clubul la bursă.

Şi când preconizaţi ieşirea din insolvenţă?

Am cumpărat 54 la sută din creanţele istorice, dar, între timp, după intrarea intrarea în insolvenţă s-au mai acumulat datorii curente de 2,7 milioane de euro. Să nu spun din cauza cui! Intenţiile noastre sunt următoarele: să ajungem cu plăţile la zi, renegocierea şi cumpărarea creanţelor istorice şi curente, majorarea capitalului şi transformarea în acţiuni. Ceea ce înseamnă, practic, ieşirea din insolvenţă. Pentru asta e nevoie de timp. Mai sunt dosare pe rol şi e nevoie de mulţi bani. În jur de 4,7 milioane de euro, varianta pesimistă.

Obiectiv schimbat pentru Ganea: „Locul 10 la finalul turului”

Sunteţi foarte optimist. Credeţi că veţi rezista?
Posibil că unii oameni din club nu s-au aşteptat că vom rezista şi, pe alocuri, să fim insistenţi pentru a îmbunătăţi lucrurile. Le transmit că sunt hotărât să relizez ceea ce mi-am propus. Nu mor caii când vor câinii! Familia m-a încredinţat să preiau Rapidul, mai mult copiii. A fost cea mai bună opţiune şi, poate, chiar un vis care s-a realizat!

În ce relaţii sunteţi cu antrenorul Ionel Ganea? Nu l-aţi vrut, dar l-a numit Cristina Andronache?
Relaţii bune. I-am spus că vreau să-l ajut pentru a obţine rezultate şi i-am propus o colaborare sănătoasă. Vorbim de 5-6 ori pe zi. E corect, am rugat-o pe doamna Andronache şi pe domnul Claudiu Popa, care era consultantul ei, să nu semneze contractul cu Ganea, să mai aşteptăm două-trei zile până finalizam actele fiindcă avea alte idei.

ganea

„Vreau să fac Rapid campioană”

E adevărat că opţiunile dumneavostră erau Ioan Andone sau Florin Motroc?
Haideţi să nu dăm nume. Repet, n-am nimic împotriva domnului Ganea, cred că e o soluţie bună. Dar totul se măsoară în rezultate. Chiar i-am propus să renegociem contractul. Să înlocuim clauza de 17 puncte în primele 10 etape, care nu este benefică clubului, pentru că poţi comite greşeli, cu clasarea în primele 10 locuri la finalul turului.  Cu condiţia să nu se mai grăbească şi să transferăm doar jucători pregătiţi, care poate ajuta echipa. Pe viitor, vrem să ne orientăm spre tineri, să construim o echipă puternică.

Visaţi să câştigaţi campionatul cu Rapid?
Cine nu visează la aşa ceva? Dacă nu-mi propun acest obiectiv, atunci de ce am mai luat Rapidul? Mai sunt şi alte echipe în Liga 1, dar nu au potenţialul Rapidului. Mi-a plăcut o expresie, 30.000 de stelişti nu fac cât 3.000 de rapidişti. Să fii rapidist înseamnă să ai sânge vişiniu.

Şi dumneavostră aveţi?
Nu poţi fi acţionar la Rapid fără sânge vişiniu.

”Copos a făcut lucruri frumoase”

Fanii din Giuleşti v-au adoptat destul de repede. Aşa s-a întâmplat şi cu George Copos la început, dar când lucrurile n-au mai mers bine l-au alungat.
Avem o galerie foarte frumoasă. M-a impresionat mult şi asta a contat în luarea deciziei de a investi la Rapid. Cum multă corectitudine din ambele părţi vom reuşi să ajutăm clubul. Ăsta e scopul.

V-ar plăcea să vi se scandeze numele pe stadion?
Mai puţin. Visul oricărui acţionar este să realizeze ceea ce a realizat domnul Copos. George Copos a făcut lucruri frumoase, cu Mircea Lucescu şi cu jucătorii.

Apropo de Mircea Lucescu, a vorbit frumos despre dumneavoastră.
Avem nişte cunoştinţe comune şi, bănuiesc, că  de la ele s-a informat despre mine. Îi mulţumesc pentru cuvintele frumoase. Mircea Lucescu nu poate fi indiferent de Rapid. O bucăţică din inima lui e în Giuleşti.

georgecopos_regret-fotbal-politica_70ed604e2f.jpg

”Nu ştiu de blat şi şpagă. Vreau să fiu corect”

V-aţi gândit vreun moment să investiţi împreună cu Massone?
Nu. M-am întâlnit o singură dată cu el, la o cafeluţă. Mi-a spus intenţiile lui şi atât. Nu am discutat despre vreun parteneriat. Am văzut că este nemulţumit, dar eu am făcut o tranzacţie legală.

Ce înseamnă pentru dumneavostră Steaua şi Dinamo?
Sunt nişte branduri mari, mesageri buni ai României. Fotbalul românesc ar fi mai sărac fără Rapid, Steaua, Dinamo.

Ce părere aveţi de tipul de patron Gigi Becali?
Nu l-am cunoscut şi nu vreau să vorbesc despre acest subiect.

Ce vă inspiră cuvintele blat şi şpagă, termene atât de uzitate în fotbalul românesc?
Nu cunosc fenomenul, dar spun numai atât: „Eu vreau să fiu corect!”.

”Nu sunt dator sau rău platnic”

S-a scris că aţi fi mai dator decât Rapidul. E real?
Dacă era adevărat că am datorii de nouă milioane de lei nu aş mai fi primit acum două credite de la bănci. Deoarece au existat anumite livrări de marfă care au fost confirmate cu două-trei zile întârziere au creat unele dificultăţi de plată prin factoring.

Vă consideraţi un om bogat?
Mă simt împlinit sufleteşte. Am o familie minunată, de care sunt foarte mândru. Dacă vorbim despre bani, aceştia niciodată nu ajung, pentru că sunt investiţii de făcut zi de zi, an de an.

„Nu sunt patronul Rapidului, sunt doar acţionar majoritar, iar deciziile se iau în cadrul Adunării Acţionarilor”, Valerii Moraru

 A făcut 9 ani de box

Valerii Moraru este un tip cu un fizic atletic. Nu este străin de sport. ”Fotbalul mi-a plăcut dintotdeauna, chiar dacă în tinereţe am practicat boxul timp de 8-9 ani. M-am lăsat la 19 ani, după ce mi-am rupt de câteva ori nasul. Am făcut doctoratul în Pedagogie şi Sport la St. Petersburg”, a dezvăluit acţionarul majoritar al Rapidului.

Tiparniţa care multiplică scandalul

bilete

Războiul dintre Valerii Moraru şi Cristina Andronache şi-a consumat miercuri un nou episod. Administratorul judiciar l-a anunţat de urgenţă pe acţionarul majoritar că vrea să ridice din biroul contabilului şef, care era în concediu, tiparniţa pentru bilete de meci.

Când a aflat ce vrea să facă, Moraru i-a trimis Cristinei Andronache un sms virulent prin care îi recomanda să respecte legea: ”Stimată doamnă Andronache, actele privind numirea administratorului special au fost transmise ieri către dumneavoastră prin intermediul biroului executorilor judecătoreşti Lex, de altfel, faptul că aveţi cunoştiinţă de cauză reiese şi din comunicatul dumneavoastră oficial de presă. Vă rog insistent să nu luaţi tiparniţa şi actele contabile din birou fără acordul administratorului special”.

Cu toate astea, Andronache a luat tiparniţa. „Am întrebat-o cum şi-a permis să facă acest lucru fără acordul administratorului special. Mi-a zis că nu este informată, deşi dânsa a dat comunicat de presă cu noua organigramă. Asta, după ce mi-a propus să colaborăm”, a precizat, supărat, Moraru.

 

EXCLUSIV Ce a spus Merkel despre Halep pe holurile Parlamentului European: „Mereu mă oprește și mă întreabă”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Ce a spus Merkel despre Halep pe holurile Parlamentului European: „Mereu mă oprește și mă întreabă”
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Fraţi români, executaţi pe malul unei bălţi de pescuit, în Belgia. Un fost ofiţer de poliţie i-ar fi ucis pe cei doi
Observatornews.ro
Fraţi români, executaţi pe malul unei bălţi de pescuit, în Belgia. Un fost ofiţer de poliţie i-ar fi ucis pe cei doi
Horoscop 4 martie 2021. Balanțele au șansa de a face pași importanți în direcția dorită
HOROSCOP
Horoscop 4 martie 2021. Balanțele au șansa de a face pași importanți în direcția dorită
Explicaţia tinerei din Moldova care s-a dezbrăcat în semn de protest în faţa poliţiei. Umilinţele la care a fost supusă atât ea, cât şi colegele ei
Știrileprotv.ro
Explicaţia tinerei din Moldova care s-a dezbrăcat în semn de protest în faţa poliţiei. Umilinţele la care a fost supusă atât ea, cât şi colegele ei
S-a îmbătat şi a luat-o la bătaie. Imagini incredibile cu o vedetă goală, la o petrecere
Telekomsport
S-a îmbătat şi a luat-o la bătaie. Imagini incredibile cu o vedetă goală, la o petrecere
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)
PUBLICITATE
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)
Urmărește cel mai nou VIDEO