În urma unui control antidoping efectuat la finalul meciului Fiorentina-Bari, Adrian Mutu a fost depistat pozitiv cu sibutramină. Atacantul român riscă o pedeapsă cuprinsă între un an şi patru ani, jucătorul Fiorentinei fiind considerat recidivist, după ce în 2004 a mai primit şapte luni de suspendare pentru că a fost prins că a consumat cocaină. În cazul în care nu va reuşi să îşi dovedească nevinovăţia în ceea ce priveşte consumul de sibutramină, Mutu ar putea scăpa totuşi doar cu trei luni de suspendare, dacă se va considera că “Briliantul” nu este, de fapt, recidivist. Ipoteza a fost lansată chiar de Giuseppe Capua, preşedintele Comisiei Antidoping a Federaţiei Italiene de Fotbal.
“Nu există recidivă ţinând cont de ce s-a întâmplat în Anglia, deoarece este vorba de o substanţă diferită şi pentru că acela a fost un control intern, nu unul oficial”, a declarat Capua. Acesta este de părere că Mutu are şanse să primească o suspendare minimă: “Mutu depistat din nou pozitiv? Este normal ca substanţa să rămână în organism. Sper să primească trei luni. Sibutramina este un stimulent, astfel că intră în categoria substanţelor interzise al căror consum se sancţionează cu trei luni”.
Drogurile se ţin scai de el
Adrian Mutu (31 de ani) a jucat de-a lungul carierei la opt echipe. Ciudat este că, din cele opt cluburi la care a evoluat, trei dintre ele, FC Argeş, Parma şi Juventus, au fost implicate în cazuri de dopaj în masă.
FC Argeş, echipa la care “Briliantul” a debutat în fotbal, a fost în mai multe rânduri implicată în cazuri de dopaj. În 2001, colegii lui Adi, Neaga şi Buturugă, au fost depistaţi pozitiv cu metenelon, un derivat al testosteronului. De asemenea, în urma unor interceptări telefonice din 2009, în casa lui Liviu Făcăleaţă, apropiat al grupării piteştene, s-au descoperit 180 de doze de efedrină.
După un periplu pe la Dinamo, Inter şi Verona, în 2002, Adrian Mutu a ajuns la AC Parma. Echipa de pe stadionul Ennio Tardini a fost pusă în faţa unor acuzaţii de dopaj, după ce mai multe imagini surprinse în vestiar, în pauza finalei de Cupa UEFA, cu Marseille, din 1999, arătau cum căpitanului Fabio Cannavaro i se făceau injecţii cu o substanţă necunoscută.
După episodul Chelsea, în care Mutu a fost depistat pozitiv cu cocaină, Adi a ajuns la Juventus. Medicul torinezilor, Riccardo Agricola, a fost condamnat la 22 de luni de închisoare după ce s-a dovedit că în perioada 1994-1998 a administrat jucătorilor produse interzise.
«Este bine că l-au prins iar»
După rezultatul pozitiv de la testul antidoping de pe 10 ianuarie, Adi Mutu a fost depistat pozitiv din nou, la aceeaşi substanţă, şi pe 20 ianuarie, după meciul de Cupă cu Lazio.
Gică Popescu, fostul impresar al lui Adi, crede că acest lucru este în avantajul “Briliantului”: “Păi, asta e în favoarea lui Adrian Mutu, e clar. Testul al doilea îl ajută, pentru că asta demonstrează că el ţinea o cură de slăbire. Când eşti la o cură, ţii un tratament care durează o perioadă de timp. Nu avea cum să ia doar o pastilă şi gata. E o dovadă că el urma într-adevăr un tratament de slăbit”. Pe de altă parte, faptul că Mutu a fost depistat pozitiv la finalul meciului de Cupă cu Lazio Roma, partidă în care Adi a marcat două goluri importante în victoria Fiorentinei cu 3-2, i-a determinat pe oficialii din capitala Italiei să ceară, ieri, rejucarea partidei.
Dispus să-şi recunoască vina
Potrivit jurnaliştilor de la postul italian Radio Blu, Adrian Mutu ar fi decis să nu mai ceară contraexpertiza probei care a demonstrat că a fost dopat cu sibutramină. Prin această hotărâre, “Briliantul” recunoaşte, practic, că este vinovat, dar poate spera la un verdict mai blând în privinţa suspendării.
Citeşte şi „De aici a venit otrava pentru Mutu”