Cu șase zile înaintea galei Superkombat de la Constanța, programată pe 21 iunie, Alin Huiu, manager de comunicare al Superkombat, a dezvăluit pentru SportNews care sunt așteptările brandului pe care îl reprezintă la finele acestui an si care este poziția României pe plan mondial atunci când vine vorba de K1. El ne-a spus și despre cum se recrutează tinerii luptători din circuitul Superkombat, dar și că în toamnă se pregătește o gală de amploare în Olanda.
Este al patrulea an de Superkombat. Ce așteptări aveți pentru 2014?
In primul rand, vrem sa consolidam pozitia pe care o avem la nivel mondial. Am muncit trei ani pentru a construi un brand, iar acum a venit vremea sa trecem la nivelul urmator. Si ma refer aici la partea de business. Vom dezvolta un sistem de merchandising, iar pentru ca nu putem organiza evenimente micute in toata lumea si am primit numeroase oferte , vor avea loc diverse gale si meciuri eliminatorii, toate sub licenta Superkombat. Partea a doua a fost lansata deja, in Grecia si Anglia, iar in curand vor avea loc evenimente similare in Ungaria si Spania, dar avem in vedere inclusiv statele africane si Asia.
Jerome LeBanner a spus că România este precum era Olanda acum 10 ani. Tu ce crezi? Pe unde se situează țara noastră în kickboxing-ul mondial?
LeBanner este un om care se invarte in aceasta lume inca de la aparitia K-1, iar eu as putea fi subiectiv vorbind despre noi, insa presa de specialitate din strainatate a plasat Superkombat ca fiind lider european in momentul de fata, ceea ce ne onoreaza. Ganditi-va ca inainte de aparitia Local Kombat, in 2003, acest fenomen era inexistent in Romania, iar K-1 se afla in plina glorie. Frecventa si calitatea evenimentelor au avut un rol foarte important pentru dezvoltarea Superkombat, iar acum, pe plan sportiv, Daniel Ghita, Catalin Morosanu, Andrei si Bogdan Stoica, Raul Catinas, Sebastian Ciobanu si Benny Adegbuyi sunt printre cei mai apreciati luptatori din lume. Toti au pornit de aici, din Romania. Iar din spate vine o noua generatie, Amansio Paraschiv, Danut Hurduc, Cristian Ristea sau Cristi Spetcu putand oricand sa faca pasul cel mare. In plus, toate galele sunt transmise in direct in peste 80 de tari de pe 4 continente, iar asta atrage enorm de mult atentia. Zilnic primim zeci de mailuri de la diverse persoane din intreaga lume care vor sa faca parte din fenomenul Superkombat.
Cum este văzut fenomenul Superkombat în afara granițelor țării?
Cea mai buna dovada o primim atunci cand avem evenimente acolo. In Italia, de exemplu, cand s-au desfasurat Campionatele Mondiale Unificate si la care au participat peste 5.000 de sportivi, Morosanu sau Alexandru Lungu, invitati speciali, erau vazuti ca niste zei de acestia. La selectiile de la Atena, ne-am trezit cu aproape 20 de jurnalisti la sala, de la televiziuni, radiouri si ziare. Acolo, presa trateaza ca pe o mare performanta participarea unui sportiv elen in Superkombat, asa cum e cazul si in Polonia, de altfel. Ca fapt divers, in Anglia, la selectii, pe afis, organizatorii locali au decis sa-l pun pe Eduard Irimia, comparandu-l cu Don King din kickbox. Asta te onoreaza, mai ales ca stim ca noi, romanii, nu avem o imagine foarte buna in Regat. Pe langa audientele bune pe care le avem pe Eurosport, trebuie sa vorbim si de faptul ca presa de specialitate din intreaga lume vorbeste atat inainte, cat si dupa, despre galele Superkombat. Din Marea Britanie si pana in Brazilia, exista articole care acopera evenimentele organizate de o promotie lansata in Romania, ceea ce inseamna ca exista un feedback important.
Povestește-ne puțin despre procedurile de ”recrutare” ale luptătorilor din Superkombat.
In urma cu un an si jumatate am reusit sa punem la punct un sistem care a inceput deja sa dea roade. In ianuarie 2013 am organizat la Atena pentru prima oara un Tryouts (n.r. Selectii), acolo unde l-am descoperit pe Giannis Stoforidis, cel care avea sa ajunga pana in marea finala de la Galati. Apoi am organizat evenimente similare in Croatia, Germania, Brazilia si alte tari. Primele selectii le-am avut la inceputul lunii aprilie in Marea Britanie, iar cei doi sportivi, Micky Terrill si Jamie Bates, au confirmat. Ambii s-au impus pe 24 mai la gala VIP de la Mamaia, iar Terrill va intra acum, pe 21 iunie, in piramida de la categoria cruiser. Pe 8 iunie, la Almere, in Olanda, a fost selectat de catre Eduard Irimia si Remy Bonjasky un alt sportiv, Patrick van Rees, care va intra la randul sau in piramida, asa ca tensiunea va fi garantata. Practic, Superkombat este impartit in trei divizii in momentul de fata. Tryouts, New Heroes si World Grand Prix. New Heroes sunt gale dedicate exclusiv sportivilor din noua generatie si a celor descoperiti la Tryouts, exemplu fiind gala de la Ploiesti, acolo unde toti sportivii descoperiti in Romania de-a lungul ultimului an au avut ocazia sa lupte impotriva unor luptatori selectati la evenimente din toata lumea. Cei care confirma in New Heroes primesc sansa de a lupta in World Grand Prix si sa ajunga in etapele finale ale sezonului. Credem mult in crearea unei noi generatii de campioni fiindca in acest moment majoritatea eroilor din vechiul K-1 sunt la apus de cariera si e nevoie de sange proaspat.
Cum au fost galele de la Reșita, Ploiești și Mamaia, care au avut loc până acum?
Dincolo de partea sportiva, pe care toata lumea a vazut-o pe viu sau din fata televizorului, am ridicat standardul in ceea ce priveste partea de productie tv, asta si datorita parteneriatului pe care l-am semnat cu Strategic Production. La toate galele din acest sezon vom pastra acelasi standard si chiar il vom ridica pentru etapele finale, iar acum pot sa spun ca ne putem compara cu orice alt eveniment similar din orice colt al lumii. La Ploiesti si Resita am mers si pe dezvoltarea sectorului VIP, iar la Mamaia am mizat strict pe persoane din mediile inalte. De acum incolo nu va insemna doar o zona mai buna pentru urmarirea galei, ci si una de socializare pentru vedete si oameni de afaceri, dar si prezentarea unor produse de lux, sectorul VIP fiind cu siguranta o tinta pentru comercianti.
La Reșita ați avut și două lupte de MMA. Cum a primit publicul acest lucru?
A fost o premiera pentru o gala Superkombat, acest pas fiind facut datorita parteneriatului pe care il avem pe plan national cu Federatia Romana de Kempo si de care suntem foarte multumiti pana acum. E o federatie care demonstreaza ca poate asigura logistica pentru evenimente importante. Doi dintre campionii de la Kempo, Aurel Pirtea si Zsolt Balla, au impresionat, iar publicul a aplaudat la scena deschisa succesul lor, asa ca cel mai probabil vom continua acest proiect pilot cu meciuri de MMA.
Ați avut evenimente în foarte multe orașe din țară. Unde ați fost primiți cel mai bine?
Din istoria recenta, cel mai bun exemplu este Resita, oras unde am fost primiti cu mult entuziasm si unde autoritatile au pus la bataie toata logistica necesara organizarii unui eveniment de amploare asa cum a fost primul World Grand Prix al anului 2014. Trebuie sa ii multumim si primarului Mihai Stepanescu, el a fost motorul de pe plan local. La cantarul oficial au fost prezenti aproape 1.000 de fani, iar la gala, cand sala a fost arhiplina, publicul si-a incurajat favoritii mai ceva ca la meciurile de fotbal. Nu trebuie sa uitam insa Galatiul si Craiova, acolo unde autoritatile s-au implicat activ pentru ca au inteles cat de mult inseamna expunerea pe care o are Superkombat pe televiziune la nivel global.
Aveți în calcul și organizarea unei gale pe pământ japonez sau în America de Nord?
Momentan nu s-a pus in discutie organizarea unei gale in Japonia, insa trebuie sa admit faptul ca in prezent exista negocieri, care au depasit deja stadiul incipient, pentru un eveniment sub steagul Superkombat pe teritoriu american. O alta varianta pe care o avem pe masa in momentul asta este Africa de Sud, iar in toamna cu siguranta vom avea o gala mare in Olanda.