Lupta maratonistei Simona Maxim (28 de ani) cu Agenţia Naţională Anti-Doping părea să se decidă în favoarea sportivei după ce, în urma contestării hotărârii care o suspendase pentru patru ani, ca urmare a evitării controlului anti-doping înainte de plecarea la Campionatul Mondial de Atletism, Comisia de Apel de pe lângă ANAD a decis ca dosarul să fie retrimis în judecată. La rejudecată s-a luat în calcul şi rezultatul analizelor, proba fiind pozitivă cu eritropoetina.
Dacă iniţial Simona Maxim fusese suspendată pentru patru ani pentru că a evitat controlul anti-doping, o pedeapsă drastică în raport cu fapta, în urma apelului cazul a fost rejudecat de Comisia de Audiere, din care face parte şi secretarul general COSR, Ioan Dobrescu, de data asta luându-se în calcul şi faptul că, între timp, maratonista fusese depistată pozitiv cu EPO (eritropoetina). Rezultatul a fost acelaşi: patru ani de suspendare, de data asta pentru substanţă, atleta urmând să aibă interzis să participe la competiţii până în 2017. Înaintea Campionatului Mondial de Atletism de la Moscova (august 2013) Maxim nu a fost găsită la baza de pregătire de la Snagov pentru a se supune controlului anti-doping anunţat de preşedintele FRA, Ion Sandu. Oficialii ANAD au considerat că a fugit, sportiva a explicat că a spus că va pleca spre Zalău, unde tatăl ei avea probleme de sănătate, comunicând acest lucru chiar oficialilor FRA. Au urmat audieri, testarea probei B (facuta de laboratorul de la Laussane, Elveţia), rezultatul fiind menţinerea suspendării. „Nu ne bucurăm, dar am suspendat sportiva pentru EPO”, a spus secretarul general COSR, Ioan Dobrescu.
„Au fost probleme la recoltarea, testarea şi transportul probelor. Nu pot da detalii, este o anchetă criminalistică în desfăşurare, dar pot să spun că s-a umblat la probe. Mai mult, există o hârtie care a ajuns la Steaua (n.r – club la care este legitimată sportiva) de la ANAD în care se spunea că rezultatul era negativ. Din păcate, hârtia nu o avem. Transportul probei B în Elveţia nu s-a făcut cum trebuie. Vom ataca decizia şi vom merge până la Tribunalul de Arbitraj Sportiv dacă este nevoie. Membrii Comisiei de Audiere au demonstrat că au orgolii personale”, a replicat optimist reprezentantul sportivei, Paul Mincu, care este printre altele şi coordonatorul Departamentului Competiţii al Ligii Profesioniste de Fotbal, sigur că poate anula deciziile ANAD sau că poate cel puţin să determine reducerea pedepsei la jumătate. „Nu se poate da patru ani pentru EPO, mai ales că-i la prima abatere”, a adăugat un apropiat al atletei. „Orice sportiv are dreptul să se apere. La Comisia de Apel o să avem un punct de vedere. Pot să vă spun că noi am respectat toate procedurile. Nu este prima dată când trimitem probe pentru a fi analizate la alte laboratoare. Proba a fost desigilată în faţa a doi martori independenţi şi s-a consultat de asemenea şi un expert în EPO agreat de WADA (n.r – agenţia mondială anti-doping)”, a precizat directorul ANAD, Valentina Alexandrescu, care consideră că regulile mondiale anti-doping au fost respectate în totalitate.