De Sorin Ion,

Pentru cei care nu țin neapărat să atingă un anumit ritm de alergare, un anumit timp, care aleargă doar pentru recreere, să atingă un anumit pace nu este aproape deloc important.

Dar, dacă se dorește o îmbunătățire sau un record pesonal, ritmul devine foarte important, iar ajutorul unui pacer in cursă ar putea fi necesar pentru atingerea acestuia.

Un pacer poate ajuta alergătorii să ajungă la final într-un anumit timp, chiar și pentru amatori, de exemplu la cursele de semimaraton și maraton oferindu-se ”iepuri” pentru anumite ”cronometre”, de obicei alergători experimentați care pot fugi acel timp fără să depună foarte mult efort.

Pacerii sunt acei oameni care aleargă cu baloane sau cu vele agățate de ei, pe care scrie, mare, timpul cu care trebuie să se ajungă la finiș. Dacă alergătorii aleg să se țină după ei, atunci pot scăpa de corvoada de a se uita non-stop la ceas, ar simți că timpul trece mai ușor pentru că în jurul pacer-ilor se formează un grup destul de numeros de concurenți și pot fi siguri că nu o vor lua prea tare prea devreme pentru că pacerii nu îi vor ”lăsa”.

El e bărbatul care a spulberat ursul în Harghita. Primele declarații
Recomandări

El e bărbatul care a spulberat ursul în Harghita. Primele declarații

Unul din ”iepurii” prezenți de mai multe ori la evenimentele organizate de Bucharest Running Club, Florin Totalcă, care a fost pacer pentru 1 oră și 30 de minute pe semimaraton, ne-a spus că experiența i-a plăcut foarte mult, tocmai de aceea a și repetat-o de 4 ori.

”Trebuia să terminăm în 1.29.30 și era frumos să văd pe ceas, la final de cursă, 1.29.28 sau 1.29.35. A fost «fun», mai ales pentru că alergam cam la 80% din ce puteam eu, trebuia să fii atent, să mergi calculat. Aveam și o brățară la mână cu timpii cu care trebuia să trecem fiecare kilometru, verificam astfel dacă suntem bine la fiecare bornă. Din păcate, la timpul la care mergeam, din cei care plecau alături de noi nu prea mai se regăseau mulți și la linia de finiș”, ne-a explicat Florin.

De ”iepurii” de la Maratonul și Semimaratonul București, cele mai mari evenimente de alergare din România, se ocupă Gabriel Solomon.

”În timp, s-a format un grup de oameni, alergători care s-au obișnuit să fie paceri și care revin aproape în fiecare an. Sunt și mulți care văd treaba asta ca pe un act de bravură și se aruncă la timpi pe care de obicei nu pot să-i ducă.

Bărbatul care și-a pierdut familia în tragedia din Timișoara: „Medicii s-au gândit că soția a încercat să se sinucidă”
Recomandări

Bărbatul care și-a pierdut familia în tragedia din Timișoara: „Medicii s-au gândit că soția a încercat să se sinucidă”

Trebuie să poți alerga timpul cerut rămânând relaxat. De exemplu, dacă trebuie să duci un 3.45.00 pe maraton, atunci ar trebui să poți alerga și 3.30.00. La maraton, refuzăm foarte puțini, pentru că nu sunt așa mulți care vor să fie paceri, de fapt nu îi refuzăm de tot ci în mare parte îi redirecționăm spre timpi mai lejer de dus”, ne-a spus Gabi.

Baloane pentru ”paceri”

Sunt pacerii testați înainte? ”Nu, nici măcar nu îi verific, doar dacă este vorba de un timp tare de dus și nu știu despre cine e vorba. Oricum, ca să fim siguri că rămâne cineva să ducă ritmul până la final, punem cel puțin doi ”iepuri” pentru un anumit timp, încercăm cât de mult se poate să fie cel puțin trei. Tot ce trebuie să facă este să ducă toată distanța constant, pe timpul net. Oricum, ei merg de obicei cu 30 de secunde mai tare sub timpul net, ca să fie un fel de marjă de siguranță”, a adăugat Solomon.

Minciuni în tragedia de la Timișoara! Situația clară a apelurilor de la 112 spune totul despre nepriceperea autorităților
Recomandări

Minciuni în tragedia de la Timișoara! Situația clară a apelurilor de la 112 spune totul despre nepriceperea autorităților

Cu ce e mai bine să alerge un pacer, pentru a fi vizibil? Explică Gabi: ”Aveam baloane, dar au apărut probleme, aveam nevoie și de 2 ore să le pregătim, să le scriem pe toate, unele se spărgeau. Ce-i drept, erau mai ușor de folosit pentru cei care erau paceri.

Varianta cu vele credem că e cea mai bună, am tot încercat sisteme de prindere ca să le fie mai ușor celor care aleargă cu ele, credem că am ajuns la ceva bun. Știm că nu este ca un fulg, dar cred că sunt rezonabile ca și greutate. E o provocare să alergi cu ele, dar pacerii sunt acolo să fie cât mai vizibili și să-i ajute pe cei care vin în grupul lor”.

De paceri au nevoie și superatleții, mai ales când vor să bată recorduri, să atingă anumite baremuri. Cu cât timpul de atins e mai tare, cu atât aceștia trebuie să fie atleți mai puternici.

De exemplu, pentru campionul olimpic și deținătorul recordului mondial la maraton, Eliud Kipchoge, la ”cursa” în care va încerca să scadă sub 2 ore pe 42 de kilometri și 195 de metri (INEOS 1:59), ”iepurii” sunt, printre alții, Jakob Ingebrigtsen (campionul european la 1.500m și 5.000m), Bernard Lagat (de cinci ori medaliat cu aur la Mondiale și Jocuri Olimpice) sau Julien Wanders (deținătorul recordurilor europene la 10k și semimaraton).

Folosirea pacerilor în cursele profesioniste a cunoscut o creștere după ce Chris Chataway și Chris Brasher l-au condus o mare pare din distanță pe Roger Bannister în cursa în care s-a scăzut pentru prima dată sub 4 minute pe o milă (1954).

Pe distanțe lungi, pacerii de obicei renunță la cursă după ce au terminat de alergat numărul de kilometri stabiliți prin contract, dar uneori, fiind lăsați să meargă până la capăt, o și câștigă.

Este notoriu cazul lui Simon Biwott, ”iepure” în anul 2000 la maratonul Berlin, care a terminat pe primul loc.

Uneori ajutat de ”iepuri”, alteori el însuși pacer, cel mai bun maratonist român al momentului, Marius Ionescu, povestește: ”Să fii pacer, pe lângă banii pe care îi câștigi, ai și posibilitatea să faci un antrenament bun, în regim de cursă, la care se merge cu un ritm mai intens.

”Iepurii” sunt aleși de organizatori, depinde pe cine au ca ”Elite” și ce timpi vor să alerge aceștia. Astfel, sunt aduși cei care pot duce ritmul respectiv 25, 30 chiar și 35 de kilometri. La fete, de obicei sunt paceri care duc 35 de kilometri sau chiar mai mult, chiar toată cursa.

Ideea e să ajuți cât mai mult posibil, uneori mai faci și «poliție» în pluton, că mai sunt unii care se bagă în grupul pe care un pacer îl duce și trebuie poftiți politicos la coada grupului”.

”Pacerul trebuie să alerge în funcție și de cum se simte cel care vrea să scoată un anume timp, să se adapteze la ce poate sportivul respectiv, pentru că dacă el sau ea nu mai sunt capabili să ducă ritmul trebuie să rămână cu ei”, a conchis Piciu.

Foto: Arhivă personală Florin Totalcă,

Citeşte şi:

Ediția a doua de Bucharest Urban Athletics va avea loc pe 27 octombrie. În program, patru curse

Cât de mult ne ajută sau ne împiedică tipul traseului în timpul unei curse

Vin la maraton, dar fug la ștafetă. Un fel de team building în alergare

Dezvăluire colosală! Cum l-a salvat pe Laurențiu Reghecampf de la moarte
GSP.RO

Dezvăluire colosală! Cum l-a salvat pe Laurențiu Reghecampf de la moarte

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur