Peste 2.000 de lideri din domeniul noilor tehnologii din Belarus au semnat recent o scrisoare deschisă prin care cer stoparea violențelor și organizarea de noi alegeri. Ei previn că în lipsa unor schimbări politice radicale, industria tehnologică va fi sufocată și prevăd un exod al personalului calificat.
“Start-up-urile nu pot fi create într-o atmosferă de frică și violență”, se arată în documentul citat de Sifted, o platformă media consacrată inovatorilor europeni, susținută de Financial Times.
Sectorul noilor tehnologii a devenit un pilon important al economiei din Belarus, generând venituri de 3,1 miliarde de dolari, respectiv 5,7% din PIB în 2018.
Opoziția și-a găsit aliați tehnologici
De altfel, unul dintre liderii comunității tehnologice din Belarus, Valery Tsepkalo, creatorul High Tech Park din Minsk, a fost împiedicat să se înscrie în cursa prezidențială, el fiind nevoit să părăsească țara de teama de a nu fi arestat. Soția acestuia, Veronika Tsepkalo, a rămas însă la Minsk și a fost una dintre figurile marcante din echipa Svetlanei Tihanovskaia, contracandidata actualului președinte.
Iar Opoziția pare să-și fi găsit o serie de aliați extrem de importanți în lupta cu Lukașenko. Mulți dintre șefii start-up-urilor de succes, care și-au vândut companiile către giganți Facebook sau Google, și care dispun de resurse financiare importante și-au manifestat interesul de pune umărul la schimbare.
Mai mult în culise, pentru că teama persistă. Pe bună dreptate, subliniază Sifted, care arată că o serie de lideri din industria tehnologică au fost reținuți în ultimele zile. Este vorba în special de Kirill Golub, președintele asociației Belarus Business Angels, și de Mikhail Chuprynski, cofondator al Rozum Robotics și lider al comunității Minsk Hackerspace.
Înarmați cu Telegram
Impactul noilor tehnologii nu se lasă așteptat, cel mai bun exemplu fiind utilizarea în masă a Telegram, o platformă utilizată de protestatari pentru a comunica și a se informa.
“Telegram a făcut o diferență enormă. Îmi aduc aminte că în 2010 era o situație similară, dar protestele nu erau atât de răspândite. La acea epocă, organismele media nu erau atât de puternice și nici nu aveam atâtea platforme de media sociale. Acum, când dispunem de toate aceste surse de informare, nu mai aste atât de usor de a suprima oameni”, a declarat pentru Sifted Alena Golden, care dirijează o companie IT cu sediul social la Londra și cu o echipă de dezvoltare bazată la Minsk.
De asemenea, înaintea alegerilor, un grup de ingineri informaticieni intitulat Honest People a creat o platformă alternativă de numărare a voturilor, Golos, prin care alegătorii erau invitați să-și fotografieze buletinul de vot pentru a putea fi contorizat.
Picătura care a umplut paharul
Suntem speriați. De la fereastra mea am auzit explozii și focuri de armă. Și a devenit cu adevărat dificil să lucrez pentru o companie IT oferind suport pentru clienți 24/7, încercând să facem asta fără acces la internet în ultimele două zile
Tânăr angajat în industria de IT din Minsk
Blocarea internetului pentru două zile a fost pentru mulți picătura care a umplut paharul, guvernul fiind acuzat că a apăsat intenționat pe butonul roșu. Potrivit calculelor experților, pierderile cauzate de oprirea serviciilor bancare numerice, a cumpărăturilor online etc. s-au ridicat la 56 de milioane de dolari pe zi.
foto: Hepta