Declarația Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) vine după ce mai multe țări, printre care Canada, Germania, Franța și Spania, au limitat utilizarea serului AstraZeneca la anumite categorii de populație.
Nu mai departe de marți, Germania a decis suspendarea imunizării cu AstraZeneca a celor sub 60 de ani, după raportarea a 31 de cazuri de cheaguri de sânge în creier, din care 9 mortale, la persoane sub 60 de ani, în special femei.
Din cele 62 de cazuri rare de tromboză analizate de EMA, 44 sunt din state ale Uniunii Europene.
Reprezentanții EMA au transmis că beneficiile vaccinului depășesc riscurile, însă au avertizat că oamenii ar trebui să fie conștienți de „mica posibilitate” de apariție a cheagurilor rare de sânge și să știe că trebuie să solicite asistență medicală imediată în caz că apar simptome.
„O legătură de cauzalitate cu vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă și continuă analiza”, au precizat aceștia.
EMA urmează să ajungă la o „concluzie științifică săptămâna viitoare”, a mai spus Emer Cooke.
Autoritățile române așteaptă această concluzie a EMA pentru a decide dacă limitează sau nu utilizarea AstraZeneca.
„Situația este monitorizată cu atenție de CNCAV, analizăm cu atenție care este evoluția în alte state. Potențialele efecte pe care le-ar putea genera vaccinurile sunt urmărite cu atenție. Periodic sunt întâlniri cu cei de la EMA. Deocamdată, nu s-au primit recomandări în acest sens”, au transmis reprezentanții CNCAV, marți, pentru Libertatea.
Foto: Hepta