Reabilitarea face parte dintr-un proiect mai amplu cu finanţare cu fonduri europene, depus în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 48 de milioane de lei, adică aproape un milion de euro, plus TVA, și va fi asigurată din fonduri europene, plus cele de la bugetul Consiliului Judeţean Iaşi.
Contractul de execuţie pentru demararea lucrărilor de reabilitare a fost semnat pe 25 februarie. Proiectul, care a fost atribuit firmei Iasicon în urma unei licitaţii organizate anul trecut, va dura 19 luni.
Președintele CJ Iași, Costel Alexe, nu a precizat dacă lucrările includ și consolidarea clădirii sau doar reabilitarea.
Clădirea are o mare importanţă arhitecturală, istorică şi culturală. În 1817, aici s-a jucat prima piesă de teatru în limba română, iar pe 18 ianuarie 1847 a avut loc un concert susţinut de marele pianist şi compozitor Franz Liszt. Concertul inaugural al Filarmonicii din Iaşi s-a desfăşurat în anul 1942, sub bagheta lui George Enescu.
Filarmonica veche de 200 de ani, avariată la cutremurul din 1977
Clădirea Filarmonicii din Iași, aflată în centrul istoric, pe strada Cuza Vodă, a fost construită în 1815, în stil neoclasic și a aparţinut vistiernicului Alecu Balş. În 1871, a devenit un centru spiritual şi educativ, sub egida Bisericii Catolice şi coordonarea Surorilor de la „Notre Dame de Sion“, destinat copiilor care doreau o pregătire deosebită.
În anul 1900, a fost construită capela Institutului „Notre Dame de Sion”, în care funcţionează acum sala de concerte a Filarmonicii. În 1948, clădirea a fost confiscată de comunişti şi atribuită Liceului de Artă „Octav Băncilă”.
Din cauza cutremurului major din 1977, urmat de cele din 1986 şi 1990 şi a pânzei freatice, imobilul în care funcţionează Filarmonica s-a degradat treptat, motiv pentru care în 1991 au început lucrările de renovare.
În urmă cu mai bine de 25 de ani, corpurile clădirii au suferit doar lucrări neînsemnate de consolidare, unele dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare și în pericol de prăbușire la un cutremur major.
Clădirea Filarmonicii din Iași este pe lista clădirilor cu risc seismic și a fost închisă după anul 2000 din cauza riscului de prăbușire, fiind lăsată în paragină.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro