”Încă de la începutul procesului Brexit, am avut ca primă prioritate garantarea drepturilor românilor din Marea Britanie. În această etapă a negocierilor, cetăţenii europeni care trăiesc, lucrează şi studiază în Regatul Unit urmează a beneficia în continuare de drepturile câştigate sau în curs de dobândire, iar regimul persoanelor care se stabilesc în acest stat inclusiv în perioada de tranziție se va aplica uniform, fără discriminare, pentru toate statele membre. Vom menține un contact permanent cu Michel Barnier și echipa de negociatori a Comisiei Europene, pentru a ne asigura că aceste angajamente asumate vor fi integrate în acordul final de retragere și lucrăm în continuare la toate elementele specifice de interes pentru România, în vederea introducerii lor în textul acestui document“, afirmă ministrul delegat Victor Negrescu.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a subliniat că, pe tot parcursul procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, România va fi pregătită să informeze, să îndrume și să sprijine cetățenii în raport cu autoritățile britanice și cu noile condiții generate de Brexit.
„Campania de consultare publică continuă și în cea de-a doua etapă a negocierilor. Contribuțiile și punctele de vedere ale comunităților de români din Regatul Unit sunt importante în vederea fundamentării poziției României. Continuăm să acționăm pentru a apăra drepturile românilor și interesele României în cel mai eficient mod posibil, ca parteneri loiali în cadrul Uniunii Europene“, a subliniat ministrul delegat Victor Negrescu.
Negocierile la nivel european referitoare la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană merg într-o direcţie foarte bună pentru România, a anunțat recent preşedintele Klaus Iohannis, după reuniunea Consiliului European.
UE și Marea Britanie au ajuns la o înțelegere privind acordul de tranziție post-Brexit. Negociatorii celor două părți au anunțat, luni, că s-a discutat printre altele și situația europenilor aflați pe teritoriul Marii Britanii, scrie BBC News.
Negociatorii pentru Brexit, Michel Barnier din partea Uniunii Europene și David Davis reprezentantul Marii Britanii, au declarat că acordul privind perioada de tranziție sau de implementare, cum mai este numit, a reprezentat un pas decisiv în negocierile pentru Brexit.
Perioada de tranziție este prevăzută să dureze între 29 martie 2019, ziua ieșirii efective a Marii Britanii din Uniunea Europeană, și decembrie 2020 și reprezintă stabilirea relațiilor permanente dintre cele două părți.