„Băiatul a plâns când i-am zis că trebuie să mergem la poliţie şi m-am gândit că poate el minte”, explică mama lui Sorin de ce, timp de un an, nu a depus plângere. „Am stabilit cu soțul să nu mergem la poliţie, pentru că doi dintre agresori sunt rude cu noi şi n-am vrut să se audă în sat”, spune şi mama Adinei.
Vreme de doi ani, ea a trecut cu vederea abuzurile la care era supusă fetiţa. Adina avea 9 ani când a fost violată prima oară. Sorin – 6 ani.
„An unbelievable story of rape” e titlul unui articol premiat în 2016 cu Pulitzer. Dezvăluie cazul unei fete de 18 ani pe care nimeni nu a crezut-o după ce a fost violată. Marie a fost stigmatizată de cei din jur şi acuzată de inducerea în eroare a organelor judiciare, dar s-a demonstrat că ea spunea adevărul, după ce violatorul în serie care o atacase a fost prins. „Unbelievable”, serialul inspirat din acest caz real, a primit numeroase premii şi a emoţionat o lume întreagă.
Adina e o fetiţă de 11 ani din Suceava. Sorin are 9 ani şi locuieşte în județul Iaşi. Poveştile lor seamănă cu cea a adolescentei din oraşul american Lynnwood. Dar pe Adina şi pe Sorin cei care i-au privit cu neîncredere n-au fost poliţiştii sau nişte străini, ci chiar părinţii lor.
Singurul ajutor a venit de la un alt copil
Într-o zi, când era la joacă pe uliţa din sat, Sorin le-a povestit prietenilor lui tot ce i se întâmplă atunci când merge în casa de alături. Vecinul de 42 de ani, bărbat căsătorit şi cu doi copii, îi ceruse să rămână „secretul lor”, iar băieţelul de 6 ani a crezut că e doar o taină oarecare.
Aşa că le-a destăinuit celorlalţi copii cum, de câteva luni, când merge acolo, bărbatul îl ia uneori deoparte, apoi el se dezbracă, îl pune să-i facă sex oral şi-i spune apoi să înghită, „că este ceva dulce, cu gust de ciocolată”.
Motivul pentru care relatăm expresia este acela de a vedea cum apropiații și comunitatea refuză, deseori, să-i creadă pe cei mici, chiar dacă relatarea abuzului lor este detaliată, inocentă și tulburătoare.
Toţi copiii au râs, auzindu-i povestea. Dar unul dintre ei, mai mărişor, şi-a dat seama imediat ce se întâmplă şi a mers apoi acasă cu Sorin şi, de faţă cu el, i-a spus mamei băieţelului tot ce le povestise. „L-am întrebat pe copilul meu dacă e adevărat şi el a zis că da”, a declarat mama lui Sorin, în anchetă. „Dar când i-am zis că trebuie să mergem la poliție, el a început să plângă şi m-am gândit că poate a mințit”.
Nimeni n-a reclamat atunci abuzul sexual. Nici mama băiatului violat, dar nici părinţii celorlalţi copii care, chiar în ziua mărturisirii lui Sorin, au povestit acasă tot ce aflaseră.
Dubla victimizare a copiilor abuzaţi
Efectele imediate ale abuzului sexual în copilărie sunt: frica, anxietatea, depresia, furia, agresivitatea şi comportamentul sexual inadecvat, dezvăluie un studiu realizat de Universitatea din New Hampshire. Pe termen lung, apar depresia, stima de sine scăzută, anxietatea, fobiile, tulburările de alimentaţie, comportamentele autodistructive, abuzul de substanțe, tulburările somatoforme (afecţiuni fizice cauzate de problemele psiho-emoţionale) și stresul posttraumatic.
Neîncrederea celor din jur măreşte suferinţa victimelor. Copiii pe care părinţii lor îi privesc cu suspiciune, atunci când ei le dezvăluie abuzurile sexuale suferite, dezvoltă ulterior de două ori şi jumătate mai multe simptome psihologice, arată alt studiu realizat de psihologii americani.
„Copilului oricum îi e greu să spună ce i se întâmplă, pentru că, în general, abuzatorul se asigură că el o să tacă. Şi, în clipa în care îşi face curaj şi vorbeşte, dar nu este crezut trauma copilului este şi mai mare”, spune psihologul Daniela Gheorghe, director executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil.
Vorbim aici de un dublu abuz, pentru că acel copil, agresat sexual, se simte şi părăsit, abandonat de părinţi, iar simptomele lui sunt mai mari, mai puternice.
Daniel Gheorghe, activist civic:
L-a violat şi apoi i-a dat dulciuri
Satul unde Sorin trăia e plasat între Iaşi şi Botoşani. Constantin Burdujanu, bărbatul care l-a violat, era vecin şi prieten cu tatăl lui, munciseră împreună în construcţii şi se vizitau. Era un om în care părinţii l-au învăţat pe Sorin să aibă încredere.
„Mai mult de jumătate din cazurile de abuz sexual se întâmplă în cercul de încredere al copilului, adică în apropierea familiei”, spune psihologul Daniela Gheorghe.
Abuzul sexual a început în iulie 2017, când Sorin nu împlinise încă 6 ani. Tatăl lui plecase la muncă în Germania, iar băieţelul mergea adesea în casa lui Burdujanu, ca să se joace pe calculator cu fiul acestuia, elev la liceu.
Într-o zi, Burdujanu l-a trimis pe băiatul lui la magazinul aflat la un kilometru de casă, ca să cumpere bere și dulciuri. După ce fiul a ieşit pe uşă, el l-a violat pe Sorin. I-a cerut copilului să nu spună nimănui şi apoi i-a oferit din dulciurile cumpărate de fiul lui.
Violator: „Nu am vrut să-mi stric casa”
Abuzul a continuat timp de un an şi jumătate, iar ultima oară Sorin a fost violat în decembrie 2018, când a mers ,,cu colindul la vecinul lui.
De fiecare dată, după consumarea raporturilor sexuale, Burdujanu îi oferea băieţelului dulciuri și câte 2-3 lei, pentru a-l păcăli să revină, dar și să păstreze „secretul lor”.
După ce a fost arestat, bărbatul şi-a recunoscut faptele. Anchetatorii au vrut să afle de la el de ce a făcut asta, iar Burdujanu le-a explicat că soţia lui, care din 2010 e plecată la muncă în străinătate, nu vine acasă decât de două ori pe an, iar el are „nevoi”.
Am preferat să fac asta cu un copil decât să merg la o femeie străină, pentru că nu am vrut să-mi stric casa.
Violatorul:
De ce n-a mers mama la poliţie
Mama lui Sorin susţine că a aflat de aceste abuzuri în vara lui 2019, atunci când copilul a plâns, iar ea s-a gândit că „poate el minte”. „În timp, am încercat să mai discut cu el despre acest subiect, dar de fiecare dată plângea”, le-a declarat femeia anchetatorilor. „Abia în martie 2020, când băiatul mi-a zis că e de acord să meargă la poliție, am început unele demersuri”, spune femeia.
„Unele demersuri” înseamnă tentativa ei de a discuta cu nişte psihologi, rămasă neconcretizată „pentru că venit pandemia de COVID”, explică mama lui Sorin. Abia în iunie 2020, ea a reclamat abuzul.
„Cel mai important ar fi ca părinţii să se gândească că, atunci când copilul lor le spune că a fost victima unui abuz sexual, e grav”, avertizează psihologul Daniela Gheorghe. „Şi primul lucru pe care ei trebuie să-l facă este să-l creadă pe copil. Al doilea, să meargă imediat cu copilul la un psiholog, de la şcoală sau de la Protecţia Copilului, pentru că cei de la DGASPC au obligaţia să facă o evaluare complexă şi să sesizeze poliţia”.
Condamnat la 7 ani de închisoare
Burdujanu a fost arestat pe 16 iunie 2020. Trimis în judecată pentru viol şi agresiune sexuală, el şi-a recunoscut faptele la proces şi a beneficiat de procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor. În septembrie 2020, Judecătoria Hârlău l-a condamnat la 7 ani de închisoare. Burdujanu a atacat decizia, dar apelul i-a fost respins, ca nefondat.
Agresorul ar trebui să-i plătească băieţelului violat 50.000 de lei – daune morale.
Sorin a fost inclus într-un program specializat de consiliere psihologică.
VA URMA: Cazul fetiţei care, de la 9 ani, a fost violată de trei bărbaţi. Părinţii au ştiut, dar nu au mers la poliţie, pentru că doi dintre agresori sunt rude cu ei
*Numele copiilor au fost modificate, pentru a le proteja identitatea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro