Irakul, un tăram arid, secat de vantul fierbinte in a cărui suflare se zbat, parcă, focurile cerului, e locul in care viaţa şi moartea se impletesc intr-un dans nebun, intr-o luptă surdă in care orice pas greşit poate insemna sfârşitul. Aici, în iadul de la Tallil, printre militarii români ai Batalionului Infanterie 341 „Rechinii albi” – Topraisar, am descoperit un om care s-a prins în războiul altora. „Acasă începuse să-mi fie ruşine de cei tineri, care aici riscă totul zi de zi”, ne-a mărturisit maiorul Gabriel Pătraşcu secretul care l-a adus în „ţara dintre ape”.
De când se ştie, ofiţerul – licenţiat în arheologie şi istorie – s-a visat păşind pe tărâmuri sumeriene unde, în vremuri pierdute în negura timpurilor de mult apuse, s-a născut civilizaţia unei lumi acum sfărâmată în mii de bucăţi, îngropată şi uitată în pământul cenuşiu brăzdat de blindatele de război. S-a visat cu lopăţica într-o mână şi cu pensula în cealaltă, răscolind nisipul uitării pe care istoria l-a aşternut cu răbdare, încet-încet, peste secretele Babilonului sau ale Zigguratului. Când poate nu ar mai fi crezut că va respira vreodată aerul uscat care pluteşte peste „ţara dintre ape”, Gabriel Pătraşcu şi-a pus raniţa în spate, şi-a luat rămas bun de la prietenii din Constanţa, oraşul său natal, şi a răspuns celei mai mari provocări, una venită, spune el, direct din suflet. Nu ca arheolog sau ca istoric, cum şi-ar fi dorit dacă aici, în deşertul fără de sfârşit, ar fi fost pace. Ci ca militar, ca luptător în trupele româneşti din Irak.
«Când am atins vestigiile Sumerului m-am cutremurat…»
„Sunt pasionat de arheologie şi de istorie. Mi-aş fi dorit să dezgrop cu mâinile mele trecutul lumii, să încerc să-l înţeleg, dar nu a fost să fie. Când am atins vestigiile Sumerului m-am cutremurat… M-a trecut un fior… Armata e însă cu totul altceva. E o chemare lăuntrică, pe care până acum am tot înfrânat-o. Dar când am văzut cât riscă zi de zi băieţii ăştia, m-am hotărât. Am venit în Irak pentru că mi se făcuse ruşine să mai stau acasă. Mi-era ruşine să mai stau aşa. Îi vedeam pe tineri cum coboară şi urcă în Hercules-uri (n.r. – avioane militare de transport), le organizam ceremonialuri ca ofiţer de relaţii publice, iar eu stăteam acasă. Nu am pe nimeni, nu am venit să fac vreo demonstraţie, iar un ban în plus nu strică nimănui. Pur şi simplu mi se făcuse ruşine…”, îmi explică Gabi, „rechinul alb”, în timp ce îşi pregăteşte minuţios arma pentru o nouă misiune în inima Tallilului, într-o zonă populată de şiiţi. Peste doar câteva ore, arheologul urma să cunoască la ea acasă istoria, dar într-un cu totul alt mod decât a visat. Nu cu lopăţica şi pensula în mâini, ci cu degetul încleştat pe trăgaciul armei automate…