În vârstă de 35 de ani, Zachary Horwitz a fost acuzat că a organizat timp de aproape şapte ani o incredibilă schemă de fraudă de tip piramidal „Ponzi”, care i-a permis să-şi alimenteze un stil de viaţă luxos. El a primit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare și a fost obligat să restituie 230 de milioane de dolari la 250 de victime.

Unele dintre victimele lui Zachary Horwitz au fost distruse financiar în ceea ce procurorii au numit o crimă de „amploare uluitoare”.

„Zachary Horwitz s-a prezentat drept o poveste de succes de la Hollywood. Însă el nu era un om de afaceri de succes sau un iniţiat de la Hollywood. El doar juca un rol”, a rezumat procuratura în rechizitoriu.

Departamentul de Justiţie a declarat într-un comunicat de presă că Horwitz „a strâns cel puţin 650 de milioane de dolari cu pretenţii false că banii investitorilor vor fi folosiţi ca să obţină drepturi de licenţă pentru filme pe care HBO şi Netflix au convenit să le distribuie în străinătate”.

Actorul, care a jucat în thrillere şi în filme de groază sub numele de scenă Zach Avery, a recunoscut faptele în octombrie anul trecut. El a mărturisit că nu a cumpărat niciodată drepturi de licenţă şi a fabricat contracte false care poartă numele unor prestigioase companii de streaming, precum Netflix şi HBO.

Într-o notă a procurorilor se spunea că ar fi „greu de conceput o crimă cu guler alb mai flagrantă”, menționând că primele victimele lui Horwitz au fost prieteni de facultate de la Universitatea din Indiana.

Potrivit FBI, Zachary Horwitz a cheltuit 5,7 milioane de dolari pentru o vilă din Beverlywood, 706.000 de dolari pe decorațiuni interioare, 605.000 de dolari pentru mașini Mercedes Benz și Audi, 345.000 de dolari pe călătorii cu jet și iahturi private, 174.000 de dolari pe servicii de consultanță pentru petreceri din Los Angeles și 136.000 de dolari la cazinourile din cluburile de noapte din Las Vegas.

În total, plățile sale cu cardul de credit American Express au totalizat 6,9 milioane de dolari.

Începând din 2014, Horwitz le-a spus investitorilor că compania sa își folosea banii pentru a cumpăra drepturi de distribuție în străinătate pentru filme ieftine, cum ar fi „Slasher Party” sau „Satanic Panic”, iar apoi le revindea cu profit către HBO, Netflix sau alte platforme de streaming pentru distribuție în America Latină și pe alte piețe din întreaga lume.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News