„Prin retragerea strategică a lucrărilor din expoziția Brauner, directorul muzeului MNAR crede că a «scăpat» de responsabilitate. Domnule director, prin decizia d-tră, s-au inclus tablouri FALSE într-o expoziție internațională organizată de statul român, prin MNAR și prin Ministerul Culturii.”, a scris Adrian Buga pe pagina sa de Facebook.
Acesta a mai spus că dacă s-ar face „analize nedistructive”, care nu necesită prelevarea de „materie picturală”, „am afla adevărul”.
„Este obligatoriu să alegeți cât mai urgent din ce funcție să vă dați demisia: cea de director general al muzeului, cea de curator sau din amândouă!”, i-a transmis acesta directorului MNAR.
Adrian Buga îi atrage atenția lui Călin Stegerean că s-au cheltuit bani publici pentru această expoziție.
„(…) angajații muzeului, la indicațiile d-tră, au muncit – pe banii contribuabililor și pe banii dați de Asociația Prietenii MNAR – ca aceste lucrări să fie expuse pe simezele Muzeului NAȚIONAL de Artă al României.”, a scris acesta.
Expoziția Victor Brauner, închisă „pentru reamenajare”
Muzeul Național de Artă al României a anunțat că până pe 7 februarie va închide pentru reamenajare expoziția „Victor Brauner. Între oniric şi ocult” „ca urmare a deciziei domnului Adrian Năstase de a retrage lucrările împrumutate”.
Întreaga controversă a pornit după ce expertul Pavel Şuşară a afirmat, săptămâna trecută, că în expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult” sunt expuse falsuri „la limita ridicolului”.
De asemenea, istoricul de artă Adrian Buga a recomandat ca Muzeul Național de Artă „să facă urgent o contraexpertiză realizată de experţi internaţionali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecţiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”.
Acesta a indicat chiar și două tablouri care, după spusele sale, ar fi falsuri. Este vorba despre lucrarea „Cleopatra”, ulei pe lemn, datată 1937 și lucrarea „Trei nuduri feminine”, ulei pe carton, datată 1929, ambele din colecția Năstase.
În contextul acestui scandal, conducerea Muzeului Național de Artă s-a arătat sceptică în ceea ce privește acuzațiile de fals.
Directorul Călin Stegerean a transmis joi, 25 ianuarie, printr-un comunicat că „lucrările din colecţia familiei Năstase (…) au fost selectate de curatorul expoziţiei în baza coroborării unor informaţii rezultate din articole şi semnalarea lor în diverse publicaţii, a unor autentificări realizate de personalităţi din domeniu”.
Muzeul Național de Artă anunță că după redeschiderea expoziţiei, aceasta va putea fi vizitată până la data de 30 aprilie, cea care fusese anunțată inițial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Zhv123 • 28.01.2024, 15:13
Falsuri au fost dintotdeauna! În acest caz dacă era altă persoană decât Adrian Năstase,nu se publica și nici scandal mediatic nu era! Așa că falsu este Adrian Năstase,nu tabloul! Este un punct de vedere!😊❤️🤝👏👏👏👏