In cazul in care situatia din Orientul Mijlociu va degenera, arabii care au afaceri in Romania nu vor participa la „Razboiul Sfant”. Fie ca este vorba despre iranieni, sauditi, libanezi sau sudanezi, toti sunt insa de acord ca folosirea violentei prin atacuri teroriste sau militare indreptate asupra cetatenilor nevinovati nu este si nu va fi o solutie pentru calmarea spiritelor in Orientul Mijlociu.
Atacurile teroriste indreptate impotriva Statelor Unite in saptamana precedenta au declansat un val de nemultumiri fata de tot ceea ce are legatura cu lumea araba. Fie ca este vorba de americani, implicati direct in evenimente, fie ca este vorba de aliati economici sau militari, toti au gasit de cuviinta sa arate cu degetul inspre cea mai fierbinte zona a globului. Peste noapte, tot ceea ce are legatura cu islamismul este asemuit cu o potentiala sursa de violenta.
Arabii care desfasoara afaceri in Romania sunt insa cat se poate de linistiti. Desi nu sunt de acord ca Statele Unite „sa-si bage nasul peste tot”, ei recunosc faptul ca atentatul asupra World Trade Center si Pentogonului in care au fost ucisi cu buna stiinta peste 5.000 de oameni nevinovati, nu are nimic de-a face cu religia islamica in sine.
„Imi pare sincer rau pentru americani. Nu au nici o vina. Noi de aici nu putem face nimic nici pentru, nici contra, dar nu trebuiau sa omoare nevinovati. Romania este o tara linistita, unde nu se intampla astfel de evenimente, iar asta este bine pentru afacerile noastre. La noi lumea vine si cumpara pui ca le place, iar daca vad ca sunt pregatiti de arabi parca au mai multa incredere. Noi nu amestecam afacerile cu politica. Ne vedem de treaba si atat. Evident ca ne ingrijoreaza, cum ingrijoreaza pe oricine”, ne-a declarat patronul arab al unui fast-food de pe Calea Mosilor.
Libanezul Hasan, in varsta de 40 de ani, face afaceri in Bucuresti din 1993. El inclina sa dea dreptate americanilor, in sensul ca vinovatii trebuie sa plateasca pentru faptele lor, insa numai dupa ce se va sti cu certitudine cine sunt cei care au pus la punct si au coordonat atentatul de saptamana trecuta. „Eu sunt musulman, insa religia noastra nu ne invata sa omoram si sa facem rau oamenilor. Noi nu traim dupa principiul „dinte pentru dinte”. Problema este ca si religia este inteleasa in multe feluri. Suntem de acord sa-l pedepseasca pe ben Laden daca este vinovat. Dar sa nu declanseze razboi, pentru ca asta inseamna macel. Oamenii simpli, de pe strada, n-au nici o vina. De ce sa dea cu bomba in ei?”, spune Hasan, angajatul unei macelarii din zona Bucur-Obor. La randul sau, Mahmud, un sudanez in varsta de 35 de ani, ce lucreaza la o casa de schimb valutar din apropierea complexului studentesc Regie, ne-a declarat ca e impotriva violentei de orice fel. „Eu va spun drept ca ma bucur ca sunt in Romania. Am frati in Statele Unite si ei sunt foarte ingrijorati. Aici oamenii sunt amabili si nu se uita urat daca vad ca esti arab. Eu cred ca viata fiecarui om este mult prea pretioasa pentru a fi irosita cu atata usurinta, intr-un razboi care nu va aduce nimanui foloase”, spune Mahmud.
Liderul spiritual al comunitatii musulmane din Romania, muftiul Bagis Sahinghirai, condamna atacurile teroriste impotriva Statelor Unite, afirmand ca numai un „nebun” poate omori oameni nevinovati. Muftiul a spus, intr-un interviu acordat Mediafax, ca nici Islamul si nici o alta religie din lume nu accepta terorismul ca forma de rezolvare a unor probleme si ca nu poate fi vorba de un razboi religios, intrucat consecintele s-ar extinde asupra intregii omeniri. Bagis afirma ca „arabii sunt fratii musulmanilor din Romania”, iar populatia araba nu poate fi condamnata pentru raul facut de un singur om. „In orice popor exista cate un dement”, spune muftiul. El recunoaste ca dupa 1990, comunitatea turco-tatara din Romania a fost contactata de mai multe organizatii nonguvernamentale din lumea araba. „Reprezentantii acestora au venit sa sprijine populatia turco-tatara avand intentii bune si nicidecum intentii teroriste”. Potrivit lui Bagis Sahinghirai, in Romania traiesc in jur de 100.000 de musulmani, turci, tatari, albanezi, kurzi, arabi, majoritatea (70.000) concentrandu-se in Dobrogea. „Poporul meu a luptat impotriva Irakului vreme de opt ani. Apoi ne-a fost doborat un avion plin cu 293 de pasageri spunandu-ne ca a fost o eroare, povesteste macelarul iranian Hasal. Cu toate ca i-am urat pe irakieni, n-am fost de acord ca americanii sa-si bage nasul in problemele altor natiuni si sa recurga la bombardamente. Islamul inseamna pace”.
Desi foarte putini s-ar fi asteptat, o parte din tinerii pakistanezi care studiaza in Romania au inceput deja sa agite spiritele, dorind sa iasa in strada luand partea celui mai cautat terorist. La Iasi, simpatizantii lui Osama ben Laden nu vor primi insa aprobare pentru organizarea unui miting. Primarul Constantin Simirad a declarat ca „studentii islamisti trebuie sa isi vada de invatat si sa nu se implice in politica”. Primarul Iasiului a mai declarat ca studentii israelieni au solicitat acordarea unui sediu pentru organizatia lor, insa, deocamdata, cererea nu a fost solutionata.